Η λεωφόρος Ποσειδώνος, ο δρόμος που όλο τον χρόνο πλημμυρίζει από αυτοκίνητα έμεινε τη νύχτα της 25ης Δεκεμβρίου κλειστός για τουλάχιστον επτά ώρες, αφού είχε γεμίσει από τα λύματα που ξεχείλισαν από το δίκτυο της αποχέτευσης στο ύψος του Αλίμου.
Αφορμή για την υπερχείλιση του κεντρικού αγωγού αποχέτευσης που τρέχει κάτω από την παραλιακή λεωφόρο ήταν η βροχή που έπεφτε τις προηγούμενες ώρες...Αλλά οι αιτίες κρύβονται σε λάθος σχεδιασμούς και απουσία ελέγχων αλλά και έργων υποδομής που είναι απαραίτητα όσο η πόλη συνεχίζει να μεγαλώνει και θα έπρεπε να υλοποιούνται εφόσον η ανάπτυξη έχει ενσκήψει με ορμή, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Ηταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 25ης προς την 26η Δεκεμβρίου όταν ένα καπάκι από φρεάτιο της αποχέτευσης εκτινάχθηκε στο σημείο που η παραλιακή συναντά την οδό Κανάρη στον Αλιμο. Τεράστιες ποσότητες λυμάτων άρχισαν να γεμίζουν το οδόστρωμα και ο δρόμος έγινε αμέσως αδιάβατος.
Τα αυτοκίνητα προσπαθούσαν να περάσουν μέχρι που η Τροχαία έκοψε την κυκλοφορία στο ρεύμα προς Πειραιά και αφού ένα όχημα με τρεις κοπέλες έπεσε στην τρύπα του ανοικτού φρεατίου. Τα λύματα άρχισαν να πλημμυρίζουν ισόγεια σπίτια και καταστήματα της περιοχής ανάμεσα στις λεωφόρους Αλίμου και Καλαμακίου ενώ μεγάλο μέρος τους κατέληξε στη θάλασσα.
«Ζήσαμε μια τριτοκοσμική κατάσταση με απερίγραπτη δυσοσμία», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, που χρειάστηκε να επιστρατεύσει τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του δήμου για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ο κ. Κονδύλης φιλοξενήθηκε χθες σε τηλεοπτικούς σταθμούς τονίζοντας ότι ο δήμος δεν είναι αρμόδιος για τα όμβρια και κατηγορώντας την ΕΥΔΑΠ ότι γνωρίζει εδώ και δεκαετίες το πρόβλημα αλλά συνεχώς το μελετάει. Πώς όμως φτάσαμε στο σημείο να ξεχειλίζει το δίκτυο της αποχέτευσης από τα νερά της βροχής; Υπό κανονικές συνθήκες, στις σύγχρονες πόλεις, το δίκτυο της αποχέτευσης είναι ξεχωριστό από εκείνο των ομβρίων. Τι συνέβη λοιπόν;
Στο ερώτημα αυτό ήρθε αρκετές ώρες αργότερα, χθες το απόγευμα, να δώσει τη δική της απάντηση η ΕΥΔΑΠ, προσπαθώντας να μοιράσει τις ευθύνες. Η ΕΥΔΑΠ αρχικά διευκρινίζει ότι «δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τα όμβρια» αλλά παραδέχεται ότι «το δίκτυο αποχέτευσης υπερφορτώνεται σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης με αποτέλεσμα να ανοίγει το καπάκι του δικτύου αποχέτευσης στο συγκεκριμένο σημείο». Ποιος ο λόγος;
Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, «από τη Βάρκιζα έως τον Αλιμο έχουν γίνει παράνομες συνδέσεις ομβρίων από ιδιώτες στον αγωγό αποχέτευσης», δηλαδή κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων αντί να συνδέσουν τις υδρορροές των σπιτιών με αγωγούς ώστε να καταλήγουν στον δρόμο, τις παροχετεύουν στην αποχέτευση. Μάλιστα, η εταιρεία υπολογίζει ότι «υπάρχουν 7.000 ακίνητα στην περιοχή που έχουν κάνει παράνομη διοχέτευση ομβρίων στην αποχέτευση, αυξάνοντας σημαντικά τον όγκο των εισροών στο δίκτυο αποχέτευσης όταν βρέχει».
Αφού τους ξέρει, λοιπόν, η ΕΥΔΑΠ, γιατί δεν κάνει κάτι προκειμένου να σταματήσει η παρανομία; «Υπήρχαν εποχές, όχι πριν πολλά χρόνια, στη δεκαετία του 2000, που έβλεπα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ να πραγματοποιούν τέτοιους ελέγχους και να παίρνουν μέτρα», μας λέει ο Ανδρέας Κονδύλης. Ισως, όμως, τώρα να ασχολούνται μόνο με το να κόβουν το νερό σε σπίτια με απλήρωτους λογαριασμούς...
Η ίδια η ΕΥΔΑΠ, πάντως, στην ανακοίνωσή της λέει μόνο για αυτές τις παράνομες συνδέσεις ότι «λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας της, τα οποία μπορεί να φτάσουν έως και τη διακοπή υδροδότησης ακινήτου». Κατά τα λοιπά, ενημερώνει ότι «κινητοποιήθηκε άμεσα», «με τα συνεργεία της Εταιρείας να επιχειρούν στο σημείο από τις 3.00 π.μ., αποκαθιστώντας την ομαλή λειτουργία του συστήματος και καθαρίζοντας με εκπλύσεις το σημείο». Αναφέρει τέλος ότι έχει ήδη αναθέσει μελέτη που θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 «για κατασκευή νέου ανακουφιστικού αγωγού στην περιοχή».
Η υπερφόρτωση του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού που «τρέχει» κάτω από την παραλιακή λεωφόρο είναι γνωστή και καταγεγραμμένη εδώ και δύο δεκαετίες. Ο αγωγός συγκεντρώνει τα λύματα από όλες τις παραλιακές περιοχές έως και μετά τη Βάρκιζα, όπου ο πληθυσμός πολλαπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο όταν προστεθεί το Ελληνικό και ενώ η κυβέρνηση δίνει κίνητρα για να αυξάνεται το ύψος των κατοικιών.
Οταν πριν από δεκαπέντε χρόνια υπήρξε μεγάλη διαμάχη και η περιοχή του Δήμου Σαρωνικού ζητούσε να φέρνει και εκείνη τα λύματά της στην Ψυττάλεια, η ΕΥΔΑΠ απαντούσε ότι αυτό δεν είναι εφικτό επικαλούμενη και τότε, μεταξύ άλλων, την υπερφόρτωση του αποχετευτικού αγωγού της παραλιακής. Αρα ήταν ένα πρόβλημα παγκοίνως γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς όμως να λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα.
Ο δήμαρχος Αλίμου προσθέτει, όμως, ακόμη ένα στοιχείο που επιβαρύνει τα δεδομένα στη δική του περιοχή. «Ενώ ο αγωγός κινείται κάτω από το ρεύμα κυκλοφορίας αυτοκινήτων που βρίσκεται προς την πλευρά της θάλασσας, στο σημείο που πλημμύρισε, στρίβει για να βρεθεί κάτω από το ρεύμα προς Πειραιά. Αυτή η στροφή αυξάνει την πίεση, με αποτέλεσμα να τινάζονται τα καπάκια των φρεατίων όποτε βρέχει έντονα», λέει ο κ. Κονδύλης.
Προφανώς, μια τέτοια σχεδιαστική αστοχία που συνέβη πριν από πολλές δεκαετίες δεν διορθώνεται παρά μόνο με την κατασκευή νέου αγωγού στην οποία αναφέρθηκε και η ΕΥΔΑΠ. «Είναι θετικό ότι η μελέτη προχωράει, αλλά όταν τελειώσει τον Μάρτιο του 2025, αυτό σημαίνει ότι πρέπει το έργο να προκηρυχθεί και να ξεκινήσει για να τελειώσει κάποτε», επισημαίνει ο δήμαρχος Αλίμου. Περιττό να αναφερθεί ότι κάτι τέτοιο σημαίνει βαθύ σκάψιμο σε μεγάλο μήκος της παραλιακής, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στην ήδη πλημμυρισμένη από αυτοκίνητα λεωφόρο...
Άρης Χατζηγεωργίου - Eφ.Συν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου