Δευτέρα, Δεκεμβρίου 30, 2024
Χριστουγεννιάτικο δώρο στα μουλωχτά για τον Πιτσιλή Άγγελος Προβολισιάνος
Με πονηρές διατάξεις μέσω «νομοτεχνικών βελτιώσεων» η κυβέρνηση δίνει προκλητικό μπόνους στον διοικητή της ΑΑΔΕ για τη φοροεπιδρομή. Ετσι οι απολαβές του αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ αυτές των προέδρων συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών
Με ύπουλο (νομοθετικά) τρόπο η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει κάτω από τα ραντάρ της αντιπολίτευσης την αύξηση επί του μπόνους που λαμβάνει ο Γιώργος Πιτσιλής εάν επιτευχθούν οι ετήσιοι στόχοι. Με τη γνωστή μέθοδο των «νομοτεχνικών βελτιώσεων», οι οποίες δήθεν περιλάμβαναν «λεκτικές επαναδιατυπώσεις», όπως είπε στην oλομέλεια της Βουλής ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας λίγο προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου που ανανέωσε στις 4 Δεκεμβρίου για τρίτη φορά τη θητεία του Γ. Πιτσιλή, ο Κωστής Χατζηδάκης θα μπορεί να επιβραβεύσει (και με το παραπάνω) τον διοικητή της ΑΑΔΕ «σε περίπτωση επίτευξης ή υπέρβασης, κατά περίπτωση, των ετήσιων στόχων που τίθενται στο συμβόλαιο απόδοσής του ή επίτευξης των βασικών δεικτών απόδοσης της Φορολογικής Διοίκησης».
Ποιο είναι το «ταβάνι» της αύξησης του μπόνους; Ο μηνιαίος μισθός της προέδρου του Αρειου Πάγου (περίπου 8.500 ευρώ μεικτά) τη στιγμή που μέχρι να συντελεστεί η εν λόγω νομοθετική παρέμβαση «οι τακτικές ή πρόσθετες αμοιβές» του διοικητή της ΑΑΔΕ είχαν όριο τις απολαβές της προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου. Συνεπώς, με τις πονηρές ρυθμίσεις που δεν τέθηκαν υπόψη των μελών της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου και ψηφίστηκαν μόνο από τους βουλευτές της πλειοψηφίας και χωρίς την εκτίμηση της επικείμενης δαπάνης από το ΓΛΚ, το όριο που είχε θεσπιστεί απαλείφθηκε, δίνοντας τη δυνατότητα για παχυλό μπόνους στον Γ. Πιτσιλή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Documento, δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι έχουν λάβει γνώση επί της συγκεκριμένης νομοθετικής πρόβλεψης, περιμένουν στη γωνία για την απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που θα καθορίσει το ποσό του μπόνους του διοικητή της ανεξάρτητης αρχής προκειμένου να προβούν στις αντίστοιχες (τουλάχιστον) διεκδικήσεις.
«Λεκτικές επαναδιατυπώσεις»
Προς το τέλος της διήμερης συζήτησης στην ολομέλεια του νομοσχεδίου με τίτλο «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις», ο Χρ. Δήμας πήρε τον λόγο από τον προεδρεύοντα λέγοντας: «Θέλω να καταθέσω στο Σώμα για να διανεμηθούν σε όλους τους συναδέλφους νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως λεκτικές επαναδιατυπώσεις στις διατάξεις για τα αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και την αναδιάρθρωση τη διοικητική στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων».
Ο χρονισμός της κατάθεσης των νομοτεχνικών βελτιώσεων φαίνεται πως πονήρεψε την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας. «Θα μας τις πείτε συνοπτικά, κύριε υφυπουργέ;» ρώτησε, με τον Χρ. Δήμα να αντιτείνει: «Θα τα δείτε. Λεκτικές διατυπώσεις είναι. Μικρές είναι, κυρία πρόεδρε». «Βλέπω πολλές σελίδες…» ήταν το καταληκτικό σχόλιο της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το οποίο αποδείχτηκε προφητικό.
Ο μποναμάς για τον «πρίγκιπα της Πειραιώς»
Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο Χρ. Δήμας τροποποιούσαν τον νόμο (4389/2016) σύστασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Η πρώτη, η οποία αφορούσε το άρθρο 13 του ν. 4389/2016 και βρισκόταν στο άρθρο 65 παρ. 7 του φορολογικού νομοσχεδίου, αφορούσε το όριο του μπόνους. «Κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, η ετήσια ειδική ανταμοιβή (bonus) του Διοικητή δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο που τίθεται από την περ. α΄ της παρ. 3 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176) και καθορίζεται με την απόφαση της παρ. 8 ή με όμοια απόφαση» σημειώνεται στο νομοσχέδιο. Τι ίσχυε πριν; Δεν υπήρχε η πρόβλεψη περί μη υπέρβασης του ορίου που τίθεται στο άρθρο 27 του ν. 4354/2015 και το οποίο, κοντολογίς, θέτει ως «ταβάνι» του μπόνους τις μηνιαίες αποδοχές της προέδρου του Αρειου Πάγου.
Με την τροποποίηση της αμέσως επόμενης παραγράφου του ίδιου άρθρου η νομοθετική πανουργία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ξεδιπλώθηκε με έναν δεξιοτεχνικό (η αλήθεια είναι) τρόπο. Πριν από την τροποποίησή του το συγκεκριμένο άρθρο όριζε πως «κατά παρέκκλιση κάθε ισχύουσας διάταξης, οι κάθε είδους αποδοχές του Διοικητή και των Υποδιοικητών, τακτικές ή πρόσθετες, για όλο το διάστημα της θητείας τους, καθορίζονται κατόπιν πρότασης του Συμβουλίου Διοίκησης, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου, ούτε να υπολείπονται του συνόλου των αποδοχών Γενικού Γραμματέα Υπουργείου». Τι σημαίνει αυτό με δυο λόγια; Πως οι πάσης φύσεως αμοιβές διοικητή και υποδιοικητών δεν θα ξεπερνούσαν τις απολαβές της προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου. Η απάλειψη λίγων λέξεων με τις «λεκτικές επαναδιατυπώσεις» του Χρ. Δήμα αρκούσε για να μεταβληθεί το όριο αυτό για τον Γ. Πιτσιλή. Ειδικότερα, η παρ. 8 του άρθρου 65 διαμορφώθηκε ως εξής λίγες ώρες προτού τεθεί προς ψήφιση:
«Κατά παρέκκλιση κάθε ισχύουσας διάταξης: α) οι τακτικές αποδοχές του Διοικητή και β) οι κάθε είδους αποδοχές, τακτικές ή πρόσθετες, των Υποδιοικητών, συμπεριλαμβανομένης της ανταμοιβής της παρ. 7, για όλο το διάστημα της θητείας τους, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου, ούτε να υπολείπονται του συνόλου των αποδοχών Γενικού Γραμματέα Υπουργείου και καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών». Οπως εύκολα παρατηρεί κανείς από την περίπτωση «α.», δηλαδή αυτή που σχετίζεται με τον Γ. Πιτσιλή, σβήστηκε η πρόβλεψη για τις «κάθε είδους αποδοχές» και απέμεινε μόνο αυτή που εξαντλείται στις «τακτικές αποδοχές», οι οποίες έχουν ως όριο τις απολαβές της προέδρου του Αρειου Πάγου. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για χειρουργική νομοθετική δουλειά από πλευράς υπουργείου, η οποία στραπατσάρεται από το άκομψο θέαμα των έγγραφων σημειώσεων με στιλό που εντοπίζονται στο ψηφισθέν σχέδιο νόμου, όπως αυτό έχει αναρτηθεί στο επίσημο σάιτ του κοινοβουλίου.
Γιατί θέλουν να τον «χρυσώσουν»;
Με δεδομένο ότι επί ημερών του Γ. Πιτσιλή στην ΑΑΔΕ αποδεδειγμένα λειτουργούσαν δύο κυκλώματα εφοριακών σε Χαλκίδα και Κέρκυρα αντίστοιχα, γεγονός που δεν μοιάζει να συμβαδίζει με τις πρόσφατες δηλώσεις του περί αμείλικτης στάσης έναντι της διαπλοκής, εύλογα προκύπτει το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση όχι μόνο τον κατέστησε τον μακροβιότερο επικεφαλής των φορολογικών και ελεγκτικών αρχών, αλλά φροντίζει με νομοθετικές λαθροχειρίες να του αυξάνει τις έκτακτες απολαβές. Τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται λόγω της στάσης που τηρεί το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης. Πριν από λίγους μήνες το Documento είχε αποκαλύψει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε υπογράψει ερώτηση που είχαν καταθέσει όλοι οι βουλευτές του με αφορμή την εξάρθρωση του φοροκυκλώματος της Χαλκίδας.
Παράλληλα, η εφημερίδα ανέδειξε ότι ο δικηγόρος και συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μανώλης Βελεγράκης ήταν συνέταιρος του Γ. Πιτσιλή σε δικηγορικό γραφείο που είχε μαρκίζα τα επώνυμά τους, ενώ η σύζυγος του Μ. Βελεγράκη ήταν μέχρι το 2022 διευθύντρια του γραφείου του διοικητή της ΑΑΔΕ και στη συνέχεια ανέλαβε χρέη ειδικής συνεργάτιδας. Ενδεικτικό είναι ότι ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, στο νομοσχέδιο που εξασφάλισε τόσο την ανανέωση της θητείας του Γ. Πιτσιλή όσο και την αύξηση το μπόνους του, εξέφρασε μεν τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ με την πρόβλεψη για τρίτη θητεία, αλλά διευκρίνισε πως η θέση του κόμματος «δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο».
Οι αποκαλύψεις και τα SLAPPs
Μέχρι στιγμής η ΑΑΔΕ έχει επιβάλει δύο παράνομα πρόστιμα που προσεγγίζουν το μισό εκατ. ευρώ στο Documento. Η αιτία είναι οι αλυσιδωτές αποκαλύψεις της εφημερίδας για τα πεπραγμένα του Γ. Πιτσιλή στο τιμόνι του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της χώρας. Για παράδειγμα, η εφημερίδα απέδειξε ότι η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει σε ενοικίαση κτιρίων, προκηρύσσοντας φωτογραφικούς διαγωνισμούς προκειμένου να ενοικιαστούν συγκεκριμένα κτίρια συγκεκριμένων επιχειρηματιών. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ενοικίαση των κεντρικών κτιρίων της ΑΑΔΕ, όπου ένα κλειστό mall μετατράπηκε σε κτίριο άλλης χρήσης, ενώ ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ προκήρυξε διαγωνισμό για να ενοικιάσει αυτό και μόνο αυτό το κτίριο.
Η ενοικίαση του ακινήτου για δώδεκα έτη στοιχίζει για την ανεξάρτητη αρχή 53 εκατ. ευρώ, ποσό δηλαδή που είναι πολύ μεγαλύτερο ακόμη και από το κόστος αγοράς του. Επιπρόσθετα, η εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο διοικητής της ΑΑΔΕ προχωρά συνεχώς σε έργα στην αρχή, τα οποία συστηματικά κοστολογεί λίγο κάτω από 30.000 ευρώ ώστε να παρακάμπτει τους διαγωνισμούς και να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις. Οπως έχει σημειώσει πολλάκις το Documento, ακόμη και σε περιπτώσεις που προκηρύσσονται διαγωνισμοί για έργα εκατομμυρίων, αυτό γίνεται την τελευταία στιγμή. Ως εκ τούτου, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ αποφαίνονται ότι δεν υπάρχει χρόνος για τον διαγωνισμό λόγω του επιμελημένα κατεπείγοντος.
Ετσι, ακολουθείται τελικώς και πάλι η πρακτική των απευθείας αναθέσεων. Το πιο κρίσιμο όμως είναι η μανιέρα των ανώνυμων επιστολών που αφετηρία έχουν το εσωτερικό της αρχής και στοχεύουν σε μη αρεστούς ιδιώτες ή επιχειρήσεις. Σύμφωνα με όσα έχει φέρει στο φως η εφημερίδα, μετά την αποστολή των ανώνυμων επιστολών έτερα στελέχη της ΑΑΔΕ φροντίζουν για την προτεραιοποίηση των στημένων ελέγχων, η οποία έχει αποτέλεσμα πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα, με την έκθεση για τη λειτουργία της ΑΑΔΕ σε σχέση με το 2023, το Ελεγκτικό Συνέδριο εντοπίζει τη συγκεκριμένη τακτική των στελεχών της ΑΑΔΕ, τα οποία πραγματοποιούν αυθαίρετες έρευνες πέρα από το κριτήρια προτεραιοποίησης που ορίζει ο νόμος με διάφορα προσχήματα. Σε αυτό το μοτίβο να προστεθεί ότι οι καταγγελίες που γίνονται στην ΑΑΔΕ κατά επίορκων υπαλλήλων οδηγούνται στις καλένδες μέσω της βολικής μεθόδου της ΕΔΕ, αντί να καταλήξουν στα εισαγγελικά γραφεία, στα οποία θα γινόταν ενδελεχής έρευνα.Το άρθρο 13 του νομοσχεδίου με τίτλο «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις» όριζε ότι οι πάσης φύσεως αμοιβές διοικητή και υποδιοικητών δεν μπορούν να ξεπερνούν τις απολαβές του προέδρου του Αρειου Πάγου
Μετά τη «χειρουργική» τροποποίηση του άρθρου στην περίπτωση που σχετίζεται με τον Γ. Πιτσιλή σβήστηκε η πρόβλεψη για τις «κάθε είδους αποδοχές» και απέμεινε μόνο αυτή που εξαντλείται στις «τακτικές αποδοχές», ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την καταβολή μπόνους στον διοικητή της ΑΑΔΕ «σε περίπτωση επίτευξης ή υπέρβασης, κατά περίπτωση, των ετήσιων στόχων»
Οι «νομοθετικές βελτιώσεις» που έγιναν με στιλό διακρίνονται στο ψηφισθέν σχέδιο νόμου, όπως αυτό έχει αναρτηθεί στο επίσημο σάιτ του κοινοβουλίου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου