Κυριακή, Δεκεμβρίου 29, 2024
Προκαλεί και πάλι ο Ακάρ: «Οι Τούρκοι στρατιώτες μία μέρα θα κολυμπήσουν ως το Καστελόριζο» Το Καστελόριζο και η Κύπρος στο «επίκεντρο» των νέων προκλητικών δηλώσεων του Χουλουσί Ακάρ.
Associated Press
Νέο παραλήρημα από τον πρώην υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μίλησε για το Καστελόριζο, στο «οποίο μπορούν να κολυμπήσουν οι Τούρκοι στρατιωτικοί», για την Κύπρο και όχι μόνο.
«Ασκήσαμε και ασκούμε όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στις θάλασσες και τον εναέριο χώρο μας. Κανείς δεν μπορεί να το αποτρέψει. Η Τουρκία έχει ακτή 12.000 χιλιομέτρων. Είμαστε μια θαλάσσια χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας στις θάλασσές μας.
Έχουμε κάθε δύναμη για αυτό. Η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα. Δεν έχουμε κάνει και δεν θα κάνουμε πίσω. Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητεί. Το Καστελόριζο είναι ακριβώς απέναντι μας. Κατά κάποιο τρόπο παρακάμφθηκε ιστορικά, και κατέληξε να ανήκει στους Έλληνες.
Η απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία είναι 1.950 μέτρα. Οι υποψήφιοι αξιωματικοί μας στις στρατιωτικές μας σχολές μπορούν να κολυμπήσουν 2 χιλιόμετρα. Το νησί είναι σε απόσταση κολύμβησης. Οι Έλληνες φίλοι είπαν, "τότε κολυμπήστε". Είπαμε, "Θεού θέλοντος, θα έρθει μια μέρα που θα το κάνουμε"», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αιχμές Ακάρ κατά των ΗΠΑ για τα F-35
«Θέλουν 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για αυτό το νησί. Όταν λέμε "όχι" σε αυτό, μας λένε ασυμβίβαστους. Ναι, είμαστε ασυμβίβαστοι… Δεν θα το δεχτούμε αυτό», ανέφερε ακόμη ο Ακάρ.
«Δεν μπορούμε να πάρουμε όπλα παρά το ότι τα πληρώσαμε. Δεν μας τα έδωσαν. Τώρα κατασκευάζουμε. Πουλάμε σε φιλικές και συμμαχικές χώρες», επισήμανε ακόμη, αφήνοντας αιχμές κατά των ΗΠΑ για τα F-35.
Η Τουρκία βγήκε από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 λόγω της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.
Ο Ακάρ αναφέρθηκε και στη Συρία, για την οποία επισήμανε ότι «αν φτάσει στην ειρήνη και τη σταθερότητα, υπάρχει πολλή δουλειά που μπορούμε να κάνουμε ως δύο γειτονικές χώρες, δύο φίλοι, δύο αδερφές χώρες. Μια από αυτές, είναι φυσικά οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες».
«Μπορούμε να το κάνουμε αυτό πολύ άνετα με μια σταθερή Συρία που θα είναι φίλη και αδελφή μας. Όχι μόνο αυτό, αλλά μπορούμε να αναπτύξουμε και να αυξήσουμε τη συνεργασία μας σε επίπεδο επικοινωνίας και μεταφορών. Θα ήταν υπέρ των δραστηριοτήτων και των δύο χωρών», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου