Τετάρτη, Δεκεμβρίου 11, 2024

Το Ισραήλ κατέστρεψε στρατιωτικές βάσεις στη Συρία - Η στρατηγική σημασία των Υψιπέδων του Γκολάν Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει πως ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «κατέστρεψαν τις κυριότερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία».






 
 


Iσραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν χθες δεκάδες επιθέσεις σε ολόκληρη τη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Δαμασκού, σύμφωνα με συριακά μέσα ενημέρωσης.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι οι επιθέσεις ξεπέρασαν τις 100, με στόχους κυρίως στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Μεταξύ των στόχων ήταν και ένα ερευνητικό κέντρο που φέρεται να συνδέεται με την παραγωγή χημικών όπλων, σύμφωνα με τοπικά μέσα.


Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, η ισραηλινή αεροπορία κατέστρεψε αεροδρόμια, ραντάρ, αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, κέντρα έρευνας του στρατού, ενώ προκάλεσε ζημιές ή βύθισε σκάφη του συριακού πολεμικού ναυτικού, ενώ έπληξε επίσης μονάδα αντιαεροπορικής άμυνας κοντά στο μεγάλο λιμάνι της Λαττάκειας, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
Οι λόγοι πίσω από τις επιθέσεις

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις αποσκοπούν στην αποτροπή της μεταφοράς όπλων «σε χέρια εξτρεμιστών» μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.


Το SOHR αναφέρει εκατοντάδες ισραηλινές επιθέσεις τις τελευταίες δύο ημέρες, συμπεριλαμβανομένου στόχου στη Δαμασκό, που φέρεται να χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη πυραύλων από Ιρανούς επιστήμονες.

Οι επιθέσεις σημειώνονται ενώ ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) καλεί τις συριακές αρχές να διασφαλίσουν την ασφάλεια πιθανών αποθεμάτων χημικών όπλων. Η χρήση χημικών όπλων απαγορεύεται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, καθώς οι συνέπειές τους είναι αδιάκριτες και προκαλούν μαζική καταστροφή.

Τα Υψίπεδα του Γκολάν και πάλι στο προσκήνιο

Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε φωτογραφίες στρατευμάτων του που διέσχισαν τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν και εισήλθαν στη ζώνη αποστρατιωτικοποίησης στη Συρία, όπου σταθμεύουν ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.

Η κίνηση αυτή ήρθε μία ημέρα μετά τη δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι ο στρατός κατέλαβε προσωρινά τον λεγόμενο «Χώρο Διαχωρισμού». Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι η συμφωνία απεμπλοκής του 1974 με τη Συρία έχει «καταρρεύσει» λόγω της κατάληψης της χώρας από τις επαναστατικές δυνάμεις.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ως το κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ τμήμα του συριακού υψιπέδου του Γκολάν θα συνεχίσει να ανήκει στη χώρα του «για την αιωνιότητα».


«Σήμερα, όλος ο κόσμος κατανοεί την κεφαλαιώδη σημασία της παρουσίας μας πάνω στο Γκολάν κι όχι στους πρόποδες του Γκολάν», είπε ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ιερουσαλήμ.

Το Γκολάν, το οποίο επιβλέπει τους λόφους της Γαλιλαίας και τη λίμνη της Τιβεριάδας στο βόρειο Ισραήλ, «θα παραμείνει μέρος του κράτους του Ισραήλ για την αιωνιότητα», διατράνωσε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης.


Ποια είναι τα Υψίπεδα του Γκολάν

Τα Υψίπεδα του Γκολάν, μια βραχώδης οροσειρά περίπου 60 χλμ. νοτιοδυτικά της Δαμασκού, κατελήφθησαν από το Ισραήλ κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Το 1981, το Ισραήλ προχώρησε σε μονομερή προσάρτηση της περιοχής, κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς, με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες που το έκαναν το 2019.


«Ο έλεγχός μας στο υψίπεδο του Γκολάν εγγυάται την ασφάλειά μας, εγγυάται την εθνική κυριαρχία μας», επέμεινε ο κ. Νετανιάχου απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο μου, τον εκλεγμένο πρόεδρο (των ΗΠΑ) Ντόναλντ Τραμπ, διότι ανταποκρινόμενος σε αίτημά μου αναγνώρισε την εθνική κυριαρχία του Ισραήλ στο υψίπεδο του Γκολάν το 2019», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην απόφαση που είχε λάβει ο κ. Τραμπ κατά την πρώτη θητεία του (2017-2021). Η απόφαση αυτή αντίκειται προς σειρά αποφάσεων του ΟΗΕ, κατά τον οποίο η περιοχή αυτή παραμένει κατεχόμενη και η προσάρτησή της στο Ισραήλ παράνομη, δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

Την Κυριακή, ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε πως διέταξε τον στρατό του να «πάρει τον έλεγχο» ουδέτερης ζώνης στα όρια του τμήματος του κατεχόμενου και προσαρτημένου στο Ισραήλ τμήματος του Γκολάν.


Η προέλαση των ισραηλινών στρατευμάτων στη ζώνη αυτή αποτελεί «παραβίαση» της συμφωνίας απεμπλοκής του 1974 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία, επισήμανε χθες εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου