Κυριακή, Δεκεμβρίου 29, 2024

Ο Έλον Μασκ έχει εχθρούς στο «στρατόπεδο» του Τραμπ: Διχάζει το μεταναστευτικό Η διαμάχη μεταξύ Μασκ και «MAGA» υποστηρικτών ξέσπασε μετά την επιλογή επιχειρηματία ινδικής καταγωγής ως σύμβουλου για την ΑΙ.






 
 


Πικρές εσωτερικές διαμάχες έχουν ξεσπάσει μεταξύ του δισεκατομμυριούχου της τεχνολογίας, Έλον Μασκ, και της σκληροπυρηνικής βάσης του Ντόναλντ Τραμπ «Κάνε την Αμερική μεγάλη ξανά» (MAGA), αφού ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε έναν επιχειρηματία για σύμβουλό του σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης.

Η διαμάχη έχει φέρει τον Μασκ και τον συνάδελφό του επιχειρηματία, Βίβεκ Ραμασουάμι, αντιμέτωπους με σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές, μεταξύ των οποίων η ακροδεξιά ακτιβίστρια, Λόρα Λούμερ, και ο Ματ Γκέιτς, πρώην μέλος του Κογκρέσου και υποψήφιος του Τραμπ για τη θέση του γενικού εισαγγελέα, παρότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη.


Η διαμάχη απειλεί να ανοίξει ένα χάσμα μεταξύ των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικάνου προέδρου σχετικά με το μεταναστευτικό, ένα βασικό θέμα που έφερε την εκλογική του νίκη.

Προμηνύοντας αυτό που αποκαλείται «εμφύλιος πόλεμος της MAGA», ο Μασκ πέρασε στην αντεπίθεση μετά την επίθεση της Λούμερ κατά της επιλογής του Σιράμ Κρίσναν (Sriram Krishnan), ενός σκληροπυρηνικού καπιταλιστή της Silicon Valley, ως συμβούλου της υπό διαμόρφωση κυβέρνησης για την πολιτική της τεχνητής νοημοσύνης, χαρακτηρίζοντάς την «βαθιά ενοχλητική».

Πώς άνοιξε μέτωπο μεταξύ Μασκ και Λούμερ

H Λούμερ, που πιστώνεται ευρέως ότι έπεισε τον Τραμπ να αναδείξει στο ντιμπέιτ με την Κάμαλα Χάρις τον περασμένο Σεπτέμβριο, ψευδείς φήμες σχετικά με τους μετανάστες από την Αϊτή, πως τρώνε κατοικίδια ζώα, επέκρινε τον Κρίσναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή υποστήριξε την παράταση των θεωρήσεων εισόδου και των πράσινων καρτών για ειδικευμένους εργάτες. Είπε ότι ήταν σε «ευθεία αντίθεση» με την ατζέντα του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

Τα σχόλιά της προκάλεσαν την αντεπίθεση του Μασκ, του δισεκατομμυριούχου της Space X και της Tesla, ο οποίος είναι ο πιο ισχυρός υποστηρικτής του Τραμπ. Παράλληλα, και ο ίδιος είναι μετανάστης από τη Νότια Αφρική.


«Υπάρχει μόνιμη έλλειψη εξαιρετικών ταλέντων μηχανικών. Είναι ο θεμελιώδης περιοριστικός παράγοντας στη Silicon Valley», έγραψε ο Μασκ στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που του ανήκει, ανήμερα των Χριστουγέννων.






Σε μια μεταγενέστερη ανάρτηση, έγραψε: «Το θέμα είναι το εξής: θέλετε η Αμερική να ΝΙΚΗΣΕΙ ή θέλετε η Αμερική να ΧΑΝΕΙ. Αν αναγκάσετε το καλύτερο ταλέντο του κόσμου να παίξει για την άλλη πλευρά, η Αμερική θα ΧΑΣΕΙ. Τέλος της ιστορίας». Η ανάρτηση αυτή, ωστόσο, πλέον δεν υπάρχει.


Η στάση του Μασκ υποστηρίχθηκε από τον Ραμασουάμι, τον συνεργάτη του στο νεοσύστατο «Τμήμα Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» (Doge), μια άτυπη υπηρεσία που ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι θα δημιουργήσει, στο πλαίσιο της οποίας οι δύο άνδρες θα επιφορτιστούν με το έργο της περικοπής των κυβερνητικών δαπανών.
«Η αμερικανική κουλτούρα τιμά τη μετριότητα»

Σε μια μακροσκελή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ραμασουάμι -γιος μεταναστών από την Ινδία- υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι καταδικασμένες να παρακμάσουν χωρίς ξένους εργάτες υψηλής ειδίκευσης και υποστήριξε ότι η αμερικανική κουλτούρα έχει προσανατολιστεί προς τη «μετριότητα».

«Ο λόγος για τον οποίο οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας συχνά προσλαμβάνουν μηχανικούς ξένης καταγωγής και πρώτης γενιάς αντί για «γηγενείς» Αμερικανούς δεν οφείλεται σε έμφυτο έλλειμμα αμερικανικού IQ», έγραψε.

«Ένα βασικό μέρος του οφείλεται στη λέξη "Κ: κουλτούρα. Η αμερικανική μας κουλτούρα τιμά τη μετριότητα έναντι της αριστείας για πάρα πολύ καιρό. Αυτό δεν ξεκινάει από το κολέγιο, ξεκινάει στη ΝΕΟΤΗΤΑ», πρόσθεσε και εξήγησε:


«Μια κουλτούρα που εξυμνεί τη βασίλισσα του χορού πάνω από τον πρωταθλητή της μαθηματικής ολυμπιάδας, ή τον αθλητή πάνω από τον αριστούχο, δεν θα παράγει τους καλύτερους μηχανικούς. Η "κανονικότητα" δεν αρκεί σε μια υπερ-ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά για τεχνικά ταλέντα. Και αν προσποιούμαστε ότι αυτό ισχύει, θα πάρουμε τον π@@@ από την Κίνα».
Η Λούμερ τα έβαλε και με τον Ραμασουάμι

Τα επιχειρήματα αντιμετωπίστηκαν με σφοδρές αντιδράσεις από τους υποστηρικτές της MAGA, με επικεφαλής την Λούμερ, οι οποίοι αναλώθηκαν σε ρατσιστικά επιχειρήματα.

«Ο Βίβεκ Ραμασουάμι γνωρίζει ότι η Μεγάλη Αντικατάσταση είναι πραγματική», έγραψε και -μεταξύ άλλων- πρόσθεσε: «Δεν είναι ρατσιστικό κατά των Ινδών, να επιθυμείς τις αρχικές πολιτικές της MAGA που ψήφισα».


«Οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας δεν μπορούν απλά να περπατούν μέσα στο Μαρ-α-Λάγκο και να χαϊδεύουν τα τεράστια μπλοκ επιταγών τους και να ξαναγράφουν τη μεταναστευτική μας πολιτική, ώστε να μπορούν να έχουν απεριόριστους εργάτες-σκλάβους από την Ινδία και την Κίνα που δεν αφομοιώνονται ποτέ. Δεν ξέρετε καν τι είναι η μεταναστευτική πολιτική της MAGA», συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της ανάρτησής της.






Το επιχείρημα του Ραμασουάμι δέχθηκε επίσης «πυρά» από τον podcaster και υπέρμαχο του Τραμπ, Μπρέντεν Ντίλι (Brenden Dilley), ο οποίος έγραψε: «Μου αρέσει πάντα όταν αυτά τα tech bros σου λένε ξεκάθαρα ότι έχουν μηδενική κατανόηση της αμερικανικής κουλτούρας και μετά έχουν το θράσος να σου λένε ότι ΕΣΥ είσαι το πρόβλημα για την Αμερική».

Από την πλευρά της, η Νίκι Χέιλι, πρώην υποψήφια για την προεδρία των Ρεπουμπλικανών και επικρίτρια του Τραμπ, της οποίας οι γονείς ήταν επίσης Ινδοί μετανάστες, έγραψε: «Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τους Αμερικανούς εργαζόμενους ή την αμερικανική κουλτούρα. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να κοιτάξετε τα σύνορα και να δείτε πόσοι θέλουν αυτό που έχουμε εμείς. Θα έπρεπε να επενδύουμε και να δίνουμε προτεραιότητα στους Αμερικανούς, όχι στους ξένους εργάτες».







Όλα αυτά φαίνεται να προμηνύουν μια μάχη στο εσωτερικό της παράταξης του Τραμπ, ο οποίος έχει βασίσει την πολιτική του σε ένα αντιμεταναστευτικό μήνυμα. Ωστόσο, στην πρόσφατη προεκλογική του εκστρατεία, ο εκλεγμένος πρόεδρος ανέφερε ότι ήταν ανοιχτός στη νόμιμη μετανάστευση μορφωμένων εργαζομένων, λέγοντας ότι ήθελε να χορηγήσει καθεστώς μόνιμης διαμονής σε ξένους υπηκόους που αποφοιτούν από πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

«Αν αποφοιτήσεις ή πάρεις διδακτορικό από ένα κολέγιο, θα πρέπει να μπορείς να μείνεις σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Τραμπ στο podcast «All In» τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Σάμιουελ Χάμοντ, ανώτερος οικονομολόγος στο Ίδρυμα για την Αμερικανική Καινοτομία, ανέφερε ότι η διένεξη σηματοδοτεί την πιθανότητα μελλοντικών συγκρούσεων εντός της κυβέρνησης Τραμπ. «Είναι ένα σημάδι μελλοντικών συγκρούσεων», δήλωσε στην Washington Post και πρόσθεσε: «Αυτό είναι κάτι σαν pregame».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου