Πέμπτη, Δεκεμβρίου 19, 2024

Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Τι κάλυψε στην Υγεία και τι δεν επιτρέπεται να καλύψει Oι δαπάνες που καλύπτει το Ταμείο Ανάκαμψης στο χώρο της υγείας.



pixabay

 


Γράφει η Μαρία Τσιλιμιγκάκη
 


Την απορρόφηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2024 στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πέτυχε το υπουργείο Υγείας και ο κ. Γεωργιάδης το γιόρτασε χθες. Χρήσιμο είναι ωστόσο να γνωρίζουμε τι δαπάνες δέχεται να καλύψει το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε κάθε χώρα, και τι όχι!

Στην Ελλάδα αξιοποιήθηκαν 400 εκατ. ευρώ για έργα εξοπλισμού και υπηρεσιών. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή την επίτευξη του στόχου, δήλωσε χθες ότι «η σημερινή ημέρα είναι ημέρα επιβράβευσης της επίμονης δουλειάς και εργασίας όλων μας στο Υπουργείο Υγείας, για την επίτευξη του στόχου απορρόφησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2024».


Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα εμφανίστηκε ικανοποιημένος που το υπουργείο του πέτυχε αυτό που αποσκοπούσε πριν ένα χρόνο και δεν είναι άλλο από την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας… «Τα έργα αυτά βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου» δήλωσε ο ΥΥΚΑ. Σε ό,τι αφορά την επιτυχή άντληση των πόρων ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ανήλθαν στα «400.077,000 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατά 171%».

Τα χρήματα αυτά διατέθηκαν για τη διενέργεια δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των υποδομών των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, την προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το ΕΣΥ, τη διενέργεια Εθνικών Προγραμμάτων Προσυμπτωματικού Ελέγχου, την Φροντίδα Ασθενών στο Σπίτι, τη μεταρρύθμιση της ψυχικής Υγείας, την ενίσχυση της Έρευνας και Ανάπτυξης στην φαρμακευτική βιομηχανία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας.

Ψηφιακή αναβάθμιση

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, (ψηφιακό μετασχηματισμό), να θυμίσουμε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου με αποφάσεις που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δύο νέες δράσεις.

Συγκεκριμένα:


1 Με την απόφαση ένταξης του έργου «Ενίσχυση της παρακολούθησης της Δημόσιας Υγείας μέσω της αξιοποίησης των δεδομένων υγείας (Health Monitoring)» επιδιώκεται η διαμόρφωση τεκμηριωμένων πολιτικών δημόσιας υγείας, η οποία θα βασίζεται σε δεδομένα, δείκτες και στόχους, αλλά και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας πολιτικών υγείας, επίσης, βασισμένης σε συγκεκριμένα δεδομένα που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέτοια δεδομένα είναι, για παράδειγμα, το ποσοστό γεννήσεων, η βρεφική θνησιμότητα, οι τραυματισμοί από τροχαία, ο αριθμός tακτικών καπνιστών, ο αριθμός νοσοκομειακών κλινών, στοιχεία για την υγιεινή διατροφή, οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία κ.α. Στόχος της παρέμβασης είναι η περαιτέρω ψηφιοποίηση της Δημόσιας Υγείας, η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των υφιστάμενων συστημάτων και η επέκταση του οργανισμού Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ). Η δημόσια δαπάνη του έργου ανέρχεται στα 28.024.000 ευρώ.

2 Με την απόφαση ένταξης του έργου «Ενίσχυση του Δικτύου Δημόσιας Υγείας σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο» επιδιώκεται η περαιτέρω διασύνδεση-ενσωμάτωση του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας με το ευρύτερο Σύστημα Δημόσιας Υγείας, με στόχο αφενός τη μείωση των διακρίσεων αναφορικά με την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, αφετέρου την υιοθέτηση του μοντέλου μιας στάσης (one-step-care), με πολλαπλά οφέλη για τον ευρύτερο πληθυσμό, όπως η βελτιωμένη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, ο έλεγχος μεταδοτικών ασθενειών και η ευρύτερη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία. Η δημόσια δαπάνη του έργου ανέρχεται στα 20.656.983 ευρώ.
Τι δεν καλύπτει το Ταμείο Ανάκαμψης

Να θυμίσουμε επίσης ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ, κάτι για το οποίο ερωτάται συχνά ο υπουργός Υγείας. Οι τακτικές και μόνιμες αποδοχές δεν καλύπτονται από το Ταμείο Ανάκαμψης ούτε για πρόσληψη επικουρικών ούτε μόνιμων γιατρών. Διότι αυτό αναφέρεται στους= όρους του Ταμείου. Σκοπός του είναι να καλύπτει υποδομές, να ρίχνει λεφτά και να απαιτεί να πάνε γρήγορα στην αγορά για να είμαστε έτοιμοι σε έκτακτες περιστάσεις, όπως ήταν η πανδημία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου