Πέμπτη, Ιανουαρίου 16, 2025

Οι «εχθροί» των ΗΠΑ χαιρετίζουν την επιστροφή Τραμπ - Έρευνα σε 24 χώρες Η επιστροφή του Τραμπ τον Λευκό Οίκο είναι ευπρόσδεκτη από «αντιπάλους» πάρα από συμμάχους των ΗΠΑ.




(AP Photo/Evan Vucci, File)

 
 


Η επιστροφή του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη διεθνή σκηνή χαιρετίζεται περισσότερο από τους παραδοσιακούς αντιπάλους των ΗΠΑ παρά από τους συμμάχους της χώρας, όπως αποκαλύπτει έρευνα.

Η εν λόγω έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) σε 24 χώρες, διαπίστωσε ότι ενώ πολλοί άνθρωποι διεθνώς καλωσορίζουν μια νέα θητεία του Τραμπ, πιστεύοντας ότι μπορεί να φέρει ειρήνη τερματίζοντας τις παγκόσμιες συγκρούσεις, οι Ευρωπαίοι και οι Νοτιοκορεάτες αισθάνονται ανήσυχοι ότι ο Τραμπ θα συμβάλει στην αποδυνάμωση της «γεωπολιτικής «Δύσης»».







Αποδυναμώνονται οι δεσμοί δυτικών δημοκρατιών και ΗΠΑ

Για σχεδόν 100 χρόνια, οι ΗΠΑ θεωρούνταν ο «ηγέτης του ελεύθερου κόσμου» και κατείχαν τεράστια οικονομική και πολιτική δύναμη ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ.
Αυτή η δημοσκόπηση δείχνει όχι μόνο την αποδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των δυτικών δημοκρατιών και των ΗΠΑ, αλλά και την επιθυμία των χωρών που δεν ήταν μέρος αυτής της συμμαχίας να εξελιχθούν σε μεγαλύτερες φιγούρες στην παγκόσμια σκηνή.

Σύμφωνα με την έρευνα του ECFR, η χώρα με το δεύτερο χαμηλότερο βαθμό αισιοδοξίας σχετικά με τον αντίκτυπο μιας προεδρίας Τραμπ στη χώρα της ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο προηγουμένως ήταν γνωστό για την «ειδική σχέση» του με τις ΗΠΑ.


Μόνο το 15% των Βρετανών που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι αισθάνεται «καλά» για το πώς ο Τραμπ θα επηρεάσει τη δική τους εσωτερική ασφάλεια, ενώ το 54% αισθάνεται «άσχημα».



Πηγή: ECFR

Μόνο το 15% των Βρετανών καλωσορίζει τη νέα θητεία Τραμπ

Επιπλέον, μόνο το 15%των Βρετανών καλωσόρισε μια προεδρία Τραμπ και το 50% των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση δήλωσαν ότι είναι άνθρωποι του «Ποτέ (με τον) Τραμπ».

Το χαμηλότερο επίπεδο αισιοδοξίας σχετικά με τον αντίκτυπο μιας προεδρίας Τραμπ στην εσωτερική ασφάλεια ήταν μεταξύ των Νοτιοκορεατών, όπου το 67% των ανθρώπων αισθάνθηκε «άσχημα» για το πώς ο επερχόμενος ηγέτης των ΗΠΑ θα επηρεάσει τη χώρα τους.
Θετικά βλέπουν τον Τραμπ Κίνα, Σαουδική Αραβία και Ρωσία – Ενθουσιασμός στην Ινδία

Εν τω μεταξύ, οι πολίτες της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας -οι οποίες έχουν θεωρηθεί ως αντίπαλες δυνάμεις στο παρελθόν- φάνηκε να αισθάνονται θετικά για τους διπλωματικούς δεσμούς τους με τις ΗΠΑ υπό τον Τραμπ.
Το μεγαλύτερο επίπεδο υποστήριξης και ενθουσιασμού εντοπίστηκε στην Ινδία, όπου το 75% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε τον Τραμπ «καλοδεχούμενο» και το 82% δήλωσε ότι πιστεύει ότι θα κάνει καλό στην παγκόσμια ειρήνη.




Πηγή: ECFR

Το ECFR προσδιόρισε τους «Trump Welcomers» ως τους ερωτηθέντες που πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα φέρει παγκόσμια ειρήνη και ένα καλύτερο μέλλον για τους Αμερικανούς.
Στο άλλο άκρο της κλίμακας, είδαν τους «Never Trumpers» ως ανθρώπους που πιστεύουν το αντίθετο.

Ενδιάμεσα βρίσκονται: «Αυτοί που αναζητούν την ειρήνη», οι οποίοι πιστεύουν ότι οι πολιτικές του είναι καλές για τους Αμερικανούς, αλλά λιγότερο καλές για τον κόσμο ως σύνολο, και οι «Συγκρουσιακοί», οι οποίοι θα περιμένουν να δουν τον αντίκτυπο του Τραμπ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η Ευρώπη εξίσου ισχυρή με τις ΗΠΑ

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε επίσης ότι οι πολίτες πιστεύουν ότι η ΕΕ είναι εξίσου ισχυρή με τις ΗΠΑ και ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται απαραίτητα τις ΗΠΑ για να προστατευτεί από τον πόλεμο. Ωστόσο, το 2024 οι ΗΠΑ συνεισέφεραν περίπου το 16% του συνολικού προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ, το μεγαλύτερο μερίδιο από κάθε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα αναγκάσει τις χώρες του ΝΑΤΟ να πληρώνουν το ίδιο ποσό με τις ΗΠΑ στη συμμαχία και ότι δεν θα στείλει στρατεύματα για να υπερασπιστούν χώρες του ΝΑΤΟ που δεν έχουν πληρώσει «τους λογαριασμούς τους».

Η προτεινόμενη από τον Τραμπ εισβολή στη Γροιλανδία θα μπορούσε επίσης να απειλήσει το μέλλον της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς η Γροιλανδία ανήκει στη Δανία, εκ των ιδρυτών του ΝΑΤΟ και μέλος της ΕΕ.

Ένα από τα βασικά θέματα της έκθεσης του ECFR είναι ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα είναι καλός για την παγκόσμια ειρήνη. Αρχικά υποσχέθηκε να τερματίσει τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας την πρώτη ημέρα της θητείας του, αλλά τώρα έχει μεταθέσει αυτόν τον στόχο για την 100ή ημέρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ως «κανονική» μεγάλη δύναμη

Πολλοί στον μη δυτικό κόσμο μπορεί να θεωρούν τη νίκη του Τραμπ ως καλή είδηση. Αλλά δεν τη βλέπουν ως την αφετηρία του «Making America Great Again». Αναμένουν ότι η Κίνα θα είναι τουλάχιστον εξίσου ανταγωνιστική.

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βλέπουν την Αμερική ως μια συνεχιζόμενη υπερδύναμη ή ως μια υπερδύναμη της οποίας η επιρροή θα μπορούσε ακόμη να αυξηθεί.



Ωστόσο, οι άνθρωποι περιμένουν ότι η Κίνα -και όχι η Αμερική- θα γίνει η ισχυρότερη δύναμη του κόσμου. Οι πλειοψηφίες έχουν αυτή την άποψη παντού, εκτός από την Ουκρανία, τη Νότια Κορέα, την Ινδία και την ίδια την Αμερική. Ακόμη και στις ΗΠΑ, τόσοι άνθρωποι λένε ότι η Κίνα θα γίνει η ισχυρότερη χώρα όσο και εκείνοι που λένε ότι δεν θα γίνει.



Παραδόξως, παρά τη διακομματική συναίνεση στις ΗΠΑ σχετικά με τη στρατηγική απειλή από την Κίνα, οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι σχέσεις της χώρας τους με την Κίνα είτε θα παραμείνουν αμετάβλητες είτε θα βελτιωθούν τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι Κινέζοι ελπίζουν επίσης ότι οι διμερείς σχέσεις θα παραμείνουν σταθερές ή θα βελτιωθούν.

Ωστόσο, το πιο εκπληκτικό ίσως είναι ότι η επικρατούσα άποψη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα είναι ότι η άφιξη του Τραμπ θα μπορούσε κάλλιστα να χαλαρώσει τις εντάσεις. Αλλά υπάρχει μια πιο αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ στην Κίνα - περίπου οι μισοί Κινέζοι θεωρούν την Αμερική είτε ως αντίπαλο είτε ως αντίπαλο. Αντίθετα, μόνο λίγο πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών έχουν αντίστοιχη άποψη για την Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου