Πάνω από 5.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στις 3 Δεκεμβρίου του 1984 στο Μποπάλ, κατά χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα στα χρονικά της Ινδίας, από διαρροή ισοκυανικού μεθύλιου...
Σήμερα, σαράντα χρόνια μετά, οι ινδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν τη μεταφορά των τοξικών αποβλήτων από εκείνη την τοποθεσία σε εγκαταστάσεις απόρριψης λυμάτων, όπου θα χρειαστούν τρεις με εννέα μήνες για να αποτεφρωθούν.
Δώδεκα στεγανοποιημένα κοντέινερ, που μεταφέρουν 337 μετρικούς τόνους τοξικών αποβλήτων για αποτέφρωση, έφτασαν το πρωί στο εργοστάσιο Πιταμπούρ εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, όπως δήλωσε στο Reuters ο Σουατάντρα Κουμάρ Σιχ, ο διευθυντής της υπηρεσίας αποκατάστασης από την τραγωδία του Μποπάλ.
Το 2015 είχε γίνει μια δοκιμή για την απόρριψη 10 μετρικών τόνων αποβλήτων. Η απόρριψη των υπόλοιπων 337 μετρικών τόνων θα ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις με εννέα μήνες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του κρατιδίου. Ο Σιχ εξήγησε ότι η διαδικασία απόρριψης είναι περιβαλλοντικά ασφαλής και θα πραγματοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην βλάψει το περιβάλλον του τοπικού οικοσυστήματος.
Ωστόσο, η Ράχνα Ντίνγκρα, μια ακτιβίστρια με έδρα το Μποπάλ, η οποία έχει εργαστεί με επιζήσαντες της τραγωδίας, είπε ότι τα συμπαγή απόβλητα μετά την αποτέφρωση θα ενταφιαστούν σε έναν χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και θα προκαλέσουν μόλυνση των υδάτων.
Η διαρροή είχε γίνει από εργοστάσιο λιπασμάτων ιδιοκτησίας της αμερικανικής εταιρείας χημικών Union Carbide -η οποία ανήκει πλέον στην Dow Chemical- δηλητηριάζοντας περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην πρωτεύουσα του ινδικού κρατιδίου Μαντία Πραντές. Το εργοστάσιο, που είχε κατασκευαστεί το 1969, θεωρούνταν σύμβολο της βιομηχανοποίησης στην Ινδία, καθώς είχε δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους φτωχούς και παρασκεύαζε φθηνά λιπάσματα για εκατομμύρια αγρότες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου