Πέμπτη, Ιανουαρίου 16, 2025

«Πρωταθλήτρια» η γρίπη: Ακόμη ένας μήνας με έξαρξη ιώσεων - Προσοχή στον βήχα που επιμένει Αργεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, παραμένουν γεμάτα τα νοσοκομεία. Η πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία.




ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

 


«Γονατίζουν» τα νοσοκομεία από τους ασθενείς που νοσούν τις τελευταίες ημέρες, μιας και οι ιώσεις έχουν αυξηθεί δραματικά μετά την Πρωτοχρονιά. Την ίδια ώρα τα γραφεία και τα σχολεία... αδειάζουν.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, εκτίμησε ότι η έξαρση των ιώσεων θα αρχίσει να υποχωρεί στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ χαρακτήρισε τη γρίπη ως την κυρίαρχη ιογενή λοίμωξη της περιόδου.


Απαντώντας σε ερώτηση για τον επίμονο βήχα, ο κ. Τζανάκης εξήγησε:

«Είναι ένα σύνδρομο ενδεχομένως με ρινοϊό, χωρις να αποκλείεται όμως να είναι και γρίπη. Ξεκινάει με έντονο πονόλαιμο, εν συνεχεία βήχα και πολύ καταρροή και κάποιες φορές δυστυχώς καταλήγει να ταλαιπωρεί τον άνθρωπο για πάρα πολλές ημέρες με βήχα. Αν ταλαιπωρείστε πολύ, να πάτε να πάτε στον πνευμονολόγο σας».

Γρίπη τύπου Α και επιπλοκές

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, στις μισές ή και στις δύο στις τρεις περιπτώσεις πρόκειται για γρίπη τύπου Α, συνδέοντας την τρέχουσα έξαρση με το πανδημικό στέλεχος του 2009 (H1N1).

«Δεν βλάπτονται με την γρίπη μόνο οι άνθρωποι οι οποίοι είναι επιρρεπείς, είναι ανοσοανεπαρκείς ή είναι μεγάλης ηλικίας», διευκρίνισε, σημειώνοντας πως νέοι, υγιείς άνθρωποι κάτω των 40 ετών μπορεί να νοσήσουν σοβαρά και να καταλήξουν ακόμη και στις ΜΕΘ. Αυτό συμβαίνει όταν η γρίπη δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για βακτηριακές λοιμώξεις, όπως από τον πνευμονιόκοκκο.

Μέτρα προστασίας και ο ρόλος του εμβολίου

Ο καθηγητής υπενθύμισε ότι η χρήση μέτρων προστασίας, όπως οι μάσκες και η αντισηψία των χεριών, παραμένει το βασικότερο μέτρο αποφυγής των ιώσεων. Όσα εφαρμόζαμε κατά την πανδημία του κορονοϊού, όπως η χρήση μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σούπερ μάρκετ, είναι απολύτως αποτελεσματικά, εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σχετικά με το αντιγριπικό εμβόλιο, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι, παρά την περιορισμένη αποτελεσματικότητα 30%-40% κατά της λοίμωξης, προστατεύει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τη βαριά νόσηση.

Εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος για τον εμβολιασμό, ειδικά για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημονικών εταιρειών και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου