Κυριακή, Ιανουαρίου 05, 2025

Palmos Analysis: Πάνωω από το 30% ξ ΝΔ – “Κόλλησε” στο 16% το ΠΑΣΟΚ – Μάχη ΚΚΕ με ΣΥΡΙΖΑ και Βελόπουλο για την τρίτη θέση






Προβάδισμα καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για τον “Ελεύθερο Τύπο”. Η δημοσκόπηση δείχνει δεκακομματική βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στην τέταρτη θέση.

Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:


Νέα Δημοκρατία: 31,3%

ΠΑΣΟΚ: 16,3%

ΚΚΕ: 9%


ΣΥΡΙΖΑ: 8,6%

Ελληνική Λύση: 8,1%

Πλεύση Ελευθερίας: 4,9%

Φωνή Λογικής: 4,7%


Κίνημα Δημοκρατίας: 3,7%

ΜέΡΑ25: 3,5%

Νίκη: 3%

Σπαρτιάτες: 2,3%

Νέα Αριστερά: 1,9%

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κλειδώνει τη δεύτερη θέση, με 16,3%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει 21% θετικές γνώμες και βρίσκεται στην τρίτη θέση, κάτω από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στη συνέχεια διαφαίνεται μια μάχη για την τρίτη θέση, με το ΚΚΕ στο 9%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 8,6% και την Ελληνική Λύση στο 8,1%.

Αντιθέτως, η Πλεύση Ελευθερίας συνεχίζει την ανοδική πορεία και φτάνει στο 4,9% και από κοντά ακολουθεί η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου με 4,7%.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πιάνει 3,7%, την ώρα που ο Γιάνης Βαρουφάκης ισχυροποιείται και ανεβαίνει στο 3,5%, ενώ η Νίκη περνάει οριακά τον πήχη του 3%.

Οι Σπαρτιάτες με 2,3% και η Νέα Αριστερά με 1,9%.

Στα ποιοτικά στοιχεία για την κυβέρνηση παρουσιάζει συσπείρωση στο 63% και σχεδόν ισόποσες διαρροές προς τα δεξιά και τα αριστερά. Στις ηλικίες άνω των 60 ετών κυριαρχεί με 40%, αλλά το πρόβλημα παρουσιάζεται στους νέους 17-37 ετών, με μόλις 14%, και στην ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών, όπου βρίσκεται στο 21%, ενώ δεύτερο κόμμα είναι η Φωνή Λογικής με 13%. Η Ν.Δ. φαίνεται πως παραμένει κυρίαρχη στο Κέντρο, με 27% έναντι 22% του ΠΑΣΟΚ.
Ακρίβεια

Σύμφωνα με τα ευρήματα του γκάλοπ ως κορυφαίο πρόβλημα καταγράφεται η ακρίβεια με 57% και τρίτο οι μισθοί με 24%, κάτι που αποδεικνύει πως το “κλειδί” βρίσκεται στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, ενώ ψηλά βρίσκονται η Υγεία, η Παιδεία, η ασφάλεια.

Στην αρνητική αξιολόγηση και την απαισιοδοξία πρωταγωνιστούν οι ηλικίες 35-44 ετών, κάτι που προφανώς εξηγείται από το γεγονός ότι στη δεκαετία των μνημονίων βρίσκονταν μεταξύ 20-30 ετών και έχουν ζοριστεί περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 44% των πολιτών θέλει μη πολιτικό πρόσωπο.

Το 53% θεωρεί σημαντικό τον ρόλο και τον θεσμό, ενώ το 46% έχει αντίθετη άποψη. Το 44% προτιμά ένα πρόσωπο εκτός πολιτικής και το 36% κάποιον πολιτικό. Όσον αφορά την ανάλυση του ερωτήματος, οι ψηφοφόροι της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, των δεξιών και αριστερών κομμάτων προτιμούν πρόσωπο εκτός πολιτικής, ενώ μόνο οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν πολιτικό πρόσωπο.

Στα υπόλοιπα ευρήματα της δημοσκόπησης αναφορικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, το 60% θέλει κατάργηση μονιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων, ενώ το 36% τάσσεται κατά.

Επίσης, το 52% τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Άρθρου 16 για τα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ το 41% λέει όχι.

Όσον αφορά στη διαχείριση του προβλήματος του εθισμού των εφήβων από το Διαδίκτυο, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πως πρέπει να ληφθούν μέτρα. Το 46% είναι υπέρ της απαγόρευσης και το 42% υπέρ του περιορισμού της χρήσης, για τους ανήλικους κάτω των 15 ετών. Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες ανακοινώσεις, επιλέγει την οδό του περιορισμού σε συνεννόηση πάντοτε με τις οικογένειες των εφήβων.

Τέλος, το 51% των πολιτών θεωρεί πως μια ενδεχόμενη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα αποτελέσει ένα κορυφαίο γεγονός στην ιστορία της Ελλάδας, ενώ το 40% ένα σημαντικό γεγονός, αλλά όχι από τα κορυφαία.

Πηγή: TheToc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου