Δευτέρα, Ιανουαρίου 13, 2025
Κλοπή πανάκριβων κοσμημάτων σε ξενοδοχείο της Αθήνας με τη μέθοδο Rip Deal: Θύμα κοσμηματοπώλης που έχασε 240.000 ευρώ Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος αποκάλυψε διεθνές κύκλωμα με «εξειδίκευση» στις κινηματογραφικές κλοπές.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
Την παρουσία μελών διεθνούς κυκλώματος στην Αθήνα, με «εξειδίκευση» στις κινηματογραφικές κλοπές πολυτελών ρολογιών με τη μέθοδο «RIP-DEAL», αποκάλυψε έρευνα του ελληνικού FBI. Η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση που απασχόλησε τόσο τη Europol όσο και την Interpol κατάφερε να αποσπάσει κοσμήματα από ξενοδοχείο της οδού Αθηνάς στο κέντρο της Αθήνας τον Αύγουστο του 2023, με τη συνολική αξία των κλοπιμαίων να ξεπερνά τις 240.000 ευρώ. Θύμα ήταν Έλληνας κοσμηματοπώλης και ενεχυροδανειστής που ήθελε να πουλήσει δύο επώνυμα κολιέ, τέσσερα επώνυμα ρολόγια και ένα χρυσό δαχτυλίδι.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση οι Έλληνες αστυνομικοί ταυτοποίησαν έναν 43χρονο Ρουμάνο σε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες ασφαλείας. Ο 43χρονος θεωρείται ως ένα από τα μέλη της οργάνωσης που μετακινούνταν από χώρα σε χώρα κλέβοντας πανάκριβα ρολόγια.
Ποια είναι η μέθοδος Rip Deal που χρησιμοποιούσαν; Τα μέλη του κυκλώματος αρχικά εντόπιζαν σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες τα αντικείμενα, τα οποία τους ενδιέφεραν και στη συνέχεια, προσέγγιζαν τους πωλητές επιδιώκοντας να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Μάλιστα, για να γίνουν ακόμη πιο πειστικά στα υποψήφια θύματά τους, δεν εμφανίζονταν ως απλοί εργαζόμενοι, αλλά ως επιχειρηματίες με υψηλό κοινωνικό και επαγγελματικό «status».
Ακολούθως, κανόνιζαν δια ζώσης συνάντηση με σκοπό να ελέγξουν τα προς πώληση αντικείμενα, σε κεντρικά ξενοδοχεία της εκάστοτε πόλης που επιλεγόταν. Εκεί, κατά τη διαδικασία επίδειξης των πολυτελών αντικειμένων ο «εκτιμητής – αγοραστής» έπειθε με διάφορες προφάσεις τον πωλητή να του παραδώσει τα αντικείμενα για να τα συσκευάσει κατάλληλα ενώπιόν του και να τα τοποθετήσει προσωρινά στο χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου.
Ωστόσο, κατά την παράδοση της συσκευασίας με τα αντικείμενα, ο «εκτιμητής» δεν παρέδιδε τα πρόσφατα συσκευασμένα αντικείμενα αλλά διαφορετικά - ψεύτικα σε συσκευασίες, οι οποίες έμοιαζαν τόσο, ώστε ο πωλητής να μην μπορεί να αντιληφθεί ότι πρόκειται για σακούλα κλώνο (μέθοδος RIP-DEAL).
Για τις μετακινήσεις τους, εξακριβώθηκε ότι μετακινούνταν αεροπορικώς ή οδικώς, χρησιμοποιώντας μάλιστα πολυτελή οχήματα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου