Αναταράξεις στις αγορές και στροφή στις εκτιμήσεις για τα επιτόκια από τους διεθνείς αναλυτές, καθώς το πολιτικό ρίσκο στην Τουρκία παραμένει - 25 δισ. δολάρια δαπάνησε η Κεντρική Τράπεζα για να στηρίξει τη λίρα

Η τουρκική λίρα και τα κρατικά ομόλογα οδεύουν προς τη χειρότερη μηνιαία επίδοση τους από το 2023, καθώς οι επενδυτές αναζητούν νέα σημεία ισορροπίας έπειτα από την αναταραχή που προκάλεσε η σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης και βασικού πολιτικού αντιπάλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Η τουρκική λίρα υποχώρησε 4% έναντι του δολαρίου μέσα στον Μάρτιο, που είναι η μεγαλύτερη πτώση εδώ και 21 μήνες, με το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών, περίπου 3%, να σημειώνεται την περασμενη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των τουρκικών κρατικών ομολόγων οδεύουν προς τη μεγαλύτερη άνοδο τους από τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης συμπληρώνει το δεύτερο συνεχόμενο μήνα καθοδικής πορείας.
Η απότομη επιδείνωση των τουρκικών assets ήρθε μετά τη σύλληψη του Ιμάμογλου, μια εξέλιξη που σόκαρε τις αγορές, καθώς ο δήμαρχος θεωρείτο φαβορί για την προεδρία της χώρας. Μέσα σε λίγες ώρες από τη σύλληψή του, ο γενικός δείκτης Borsa Istanbul 100 του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης κατρακύλησε 17%, η λίρα άγγιξε προσωρινά τις 40 ανά δολάριο και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) εκτινάχθηκαν.
Οι αναταράξεις αυτές ανάγκασαν μεγάλες διεθνείς τράπεζες να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για τη νομισματική πολιτική της Τουρκίας. Η JPMorgan και η Morgan Stanley δεν περιμένουν πλέον μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας στις 17 Απριλίου, ενώ η Goldman Sachs εκτιμά ότι είναι πιθανή ακόμη και αύξηση τους κατά 350 μονάδες βάσης.
Πριν από την κρίση με τον Ιμάμογλου, η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών προέβλεπε τέταρτη διαδοχική μείωση των επιτοκίων.
«Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στις τελευταίες εξελίξεις και η μεταβλητότητα πιθανότατα θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Πριγιάνκ Σα, ειδικός στις αναδυόμενες αγορές της Amundi UK Ltd. «Ωστόσο, καθώς θα υποχωρεί η πολιτική ένταση γύρω από τη σύλληψη του Ιμάμογλου, θα μειώνεται σταδιακά και ο αντίκτυπος στις αγορές».
Πάντως, αν και οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη δώσει προτεραιότητα στην αποκατάσταση της σταθερότητας, ο ίδιος επεσήμανε πως παραμένει επιφυλακτικός απέναντι στα τοπικά ομόλογα, διατηρώντας μόνο μια ελαφρώς θετική στάση απέναντι στη λίρα, μέσω στρατηγικών τύπου carry trade.
Σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ξόδεψε περίπου 25 δισ. δολάρια μεταξύ 19 και 21 Μαρτίου για να στηρίξει τη λίρα. Επιπλέον, προχώρησε σε έκτακτη αύξηση του επιτοκίου χορηγήσεων μίας ημέρας, σε μια προσπάθεια να τονώσει το επενδυτικό κλίμα.
Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας απαγόρευσε το short selling και χαλάρωσε τους κανόνες επαναγοράς μετοχών.
Η τουρκική λίρα υποχώρησε επιπλέον 0,7% αυτή την εβδομάδα, παραμένοντας γύρω στο επίπεδο των 38 λιρών ανά δολάριο. Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 σημείωσε άνοδο 6,5% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του εδώ και τρεις εβδομάδες, αν και το πρόσημο του για το μήνα παραμένει αρνητικό.
Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις στα διετή αυξήθηκαν, στα πενταετή μειώθηκαν, ενώ τα δεκαετή παρουσίασαν οριακές διακυμάνσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου