Δευτέρα, Μαρτίου 24, 2025

Πώς ο Λευκός Οίκος έβαλε δημοσιογράφο σε απόρρητη ομαδική συνομιλία για τον βομβαρδισμό στην Υεμένη







Ένα λάθος που φαίνεται να έγινε από αξιωματούχο στον Λευκό Οίκο παραλίγο να οδηγήσει σε διαρροή απόρρητων πληροφοριών για τον βομβαρδισμό θέσεων των Χούθι στην Υεμένη. Και αυτό μάλιστα συνεχίστηκε για ώρες και ημέρες χωρίς να γίνει αντιληπτό.

Αυτό αποκαλύπτει ο διευθυντής σύνταξης του Atlantic Τζέφρι Γκόλντμπεργκ ο οποίος για χρόνια καλύπτει το ρεπορτάζ των θεμάτων εθνικής ασφάλειας.


Όπως γράφει έμαθε για τον βομβαρδισμό από τον υπουργό, που ενημέρωσε και άλλους στην κλειστή ομάδα, περίπου 24 ώρες πριν δημοσιοποιηθεί. Τα νέα έγιναν γνωστά γύρω στις 2 το μεσημέρι το Σάββατο 15 Μαρτίου, αλλά ο Γκόλντμπεργκ ενημερώθηκε στις 11:44 της προηγούμενης ημέρας.

Η κατά λάθος εμπλοκή του Γκόλντμπεργκ άρχισε στις 11 Μαρτίου όταν έλαβε πρόσκληση να συνδεθεί στην εφαρμογή Signal με τον Μάικλ Γουόλτς, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τραμπ.

Ο δημοσιογράφος είχε κάποια επαφή με τον Γουόλτς στο παρελθόν, αλλά δεν πίστεψε ότι θα μπορούσε να είναι ο ίδιος. Δέχτηκε πάντως τη σύνδεση με την ελπίδα να φανεί χρήσιμη στο μέλλον.


Δύο ημέρες αργότερα, ο Γκόλντμεπργκ ειδοποιήθηκε ότι είναι μέλος της ομάδας «Houthi PC small group». Εκεί ο Γουόλτς έγραφε ότι σημαντικοί αξιωματούχοι από τον Λευκό Οίκο, υπουργεία, τη CIA και τις ένοπλες δυνάμεις θα συντονίσουν τη δράση κατά των Χούθι.

Τότε είχε να συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο αντιπρόεδρος Τζ Ντ Βανς και η επικεφαλής της κοινότητας των πληροφοριών Τάλσι Γκάμπαρντ και να ορίζουν αξιωματούχους από τον τομέα του σε αυτή την ομάδα. Συνολικά 18 άνθρωποι ήταν σε αυτή την ομάδα.

Ο Γκόλντμπεργκ δεν ήξερε πώς να προχωρήσει. Αμφέβαλε πολύ σοβαρά αν όλα αυτά είναι πραγματικά ή κάποια πολύ προσεκτικά στημένη φάρσα. Πολύ περισσότερο: πώς και γιατί έβαλαν έναν δημοσιογράφο σε αυτή την ομάδα.

Το πρωί της Παρασκευής 14 Μαρτίου όλα φαίνονταν να είναι έτοιμα σχετικά με την επίθεση και πλέον τα μέλη της ομάδας άρχισαν να συζητούν τις επιπτώσεις και άλλα θέματα.


Ο Βανς σχολίασε ότι η ενέργεια μπορεί να είναι λάθος της αμερικανικής πλευράς, διαφωνώντας στο παρασκήνιο με τις θέσεις του Τραμπ. Ανησυχούσε και για το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών του πετρελαίου, οπότε πρότεινε να αναβληθεί η επιχείρηση. Πάντως, είπε ότι δεν θα διαφωνούσε με τη θέση της πλειοψηφίας στην ομάδα.

Ο Χέσγκεθ παρατήρησε ότι είτε τώρα είτε αργότερα η επιχείρηση θα στείλει σε δύο μηνύματα: ο Μπάιντεν απέτυχε στο ζήτημα και ότι το Ιράν χρηματοδοτεί τους Χούθι.

Η απάντηση του αντιπροέδρου, αφού μεσολάβησαν και άλλα μηνύματα, ήταν προς τον Χέσγκεθ «αν νομίζει ότι πρέπει να το κάνουμε, πάμε [να το κάνουμε]. Απλά μισώ να “ξελασπώνουμε” ξανά τους Ευρωπαίους». Και ο υπουργός Άμυνας είχε τα ίδια αισθήματα για την Ευρώπη: «Συμμερίζομαι πλήρως την αντιπάθειά σου για τους Ευρωπαίους τζαμπατζήδες. Είναι ΑΞΙΟΛΥΠΗΤΟ. Είμαστε όμως οι μόνοι που μπορούμε να το κάνουμε».



Την επομένη, Σάββατο 15 Μαρτίου, η συνομιλία στην ομάδα είχε πλέον άκρως απόρρητες πληροφορίες που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις ή Αμερικανούς στρατιωτικούς, γράφει ο Γκόλντμπεργκ. Το μεσημέρι έγινε η επίθεση και οι συμμετέχοντες σχολίασαν με ενθουσιασμό και με... emoji με γροθιές και σημαιάκια.

Από την επίθεση εκείνης της ημέρας σκοτώθηκαν πάνω από 50 άνθρωποι.

Ο Γκόλντμπεργκ έφυγε από την ομάδα – αλλά όπως γράφει μάλλον κανένας δεν είχε προσέξει ότι ήταν μέλος της και κανένας δεν τον ρώτησε γιατί ήταν σε αυτή, ούτε καν ποιος ήταν.

Τα ερωτήματα, όπως γράφει, παραμένουν: Γνώριζαν ότι είναι μέλος; Αντιλήφθηκαν ποιος και γιατί τον πρόσθεσε; Όλα αυτά τα πολύ σημαντικά ζητήματα κλείνουν μέσα από ομαδικές συνομιλίες; Το Signal χρησιμοποιείται κυρίως για συντονισμό όχι για ευαίσθητες συνομιλίες και βέβαια ποτέ με δημοσιογράφους. Ο δημοσιογράφος του Atlantic γράφει ότι μπορεί να παραβιάζεται ο νόμος για τα κρατικά μυστικά και την κατασκοπεία, αλλά και οι διατάξεις για την διατήρηση των μηνυμάτων (στην ομαδική συζήτηση «αυτοκαταστρέφονται» σε 1-4 εβδομάδες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου