
Image by Pexels from Pixabay
Γράφει οΧρήστος Μέγας
Για να λάβει καθαρά 1.420 ευρώ το μήνα ο μισθωτός, στην επιχείρηση «κοστίζει» 33.600 ευρώ το χρόνο.
Και από το ποσό αυτό ανά μήνα, που κινείται λίγο πάνω από το μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα (1.436 μεικτά), ένα μεγάλο ποσό «φεύγει» στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ) και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, τον καφέ κ.α.
Αν δε ο εργαζόμενος μένει στο νοίκι, τότε ένα μεγάλο ποσό από το ενοίκιο πηγαίνει για τον… φόρο του ιδιοκτήτη. Το 15% εάν βγάζει προς ενοικίαση ένα απλό διαμέρισμα (εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ το χρόνο) ή 35% και 45% φόρο γα μεγαλύτερο εισόδημα από ενοίκια (περισσότερα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, καταστήματα κ.α.). Φόρους που μετακυλύει ο ιδιοκτήτης στον ενοικιαστή…
Κατά συνέπεια, μάλλον προσχηματικές είναι οι αναφορές της κυβέρνησης για μείωση του «έμμεσου-μη μισθολογικού κόστους εργασίας». Καθώς μειώνει μόνο τις εισφορές ασφάλισης, συμπιέζοντας τα έσοδα του ΕΦΚΑ, αλλά διατηρεί -εάν δεν αυξάνει- τους φόρους που επιβαρύνουν το τελικό εισόδημα.
Η νέα αύξηση των 50 ευρώ στους βασικούς μισθούς από τις αρχές του μήνα, τελικά περιορίστηκε στα 34 ευρώ λόγω τα υψηλοτάτης φορολογίας (22% για ετήσιο εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ). Ποσοστό που ξεπερνά τις ασφαλιστικές εισφορές τόσο των εργαζομένων (περί το 15%) όσο και των επιχειρήσεων (20%).
Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται με 61 ευρώ το μήνα μετά την αναπροσαρμογή και οι μισθωτοί «απολαμβάνουν» 34 ευρώ.
Δηλαδή για τα 31 ευρώ οι επιχειρήσεις πληρώνουν, τελικά, 854 ευρώ το χρόνο.
Αν δε το επιπλέον ποσό δαπανηθεί σε μια ταβέρνα ή σε μια καφετέρια, ο μισθωτός θα χάσει ΦΠΑ 24% συν τους ειδικούς φόρους στον καφέ ή την μπύρα του…
Τότε, γιατί η κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή της μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες όντως περιόρισε τα προηγούμενα 5 χρόνια;
Γιατί θέλει να αύξησει τα δημόσια έσοδα, άρα να καταγράψει υπερβολικά πλεονάσματα, και ταυτόχρονα, πολιτικά, να ενοχοποιήσει τις κοινωνικές μεταβιβάσεις.
Για παράδειγμα, από τις αρχές του χρόνου μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του κλάδου Υγείας των μισθωτών και επιχειρήσεων κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα και, ταυτόχρονα, προβλέφθηκε στον προϋπολογισμό του 2025 επιπλέον οικονομική ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ ύψους 470 εκ. ευρώ. Όσα και τα διαφυγόντα έσοδα από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών…
Ουσιαστικά πρόκειται για επιδότηση των επιχειρήσεων (μείωση μη μισθολογικού κόστους) από τους φτωχούς εργαζόμενους (στο βαθμό που τα περισσότερα έσοδα του δημοσίου προέρχονται από τους άδικους έμμεσους φόρους που πληρώνουμε με την κατανάλωση).
Πρόκειται για δημιουργική λογιστική, αλλά πολύ αποδοτική πολιτικά…
Δίχως στέγη…
Δεν έκανε όμως το ίδιο για τις εισφορές στέγασης (υπέρ Εργατικής Κατοικίας). Οι οποίες καταργήθηκαν το 2020 και δεν αναπληρώθηκαν. Με αποτέλεσμα σήμερα που εκδηλώνεται με βιαιότητα η στεγαστική κρίση, η πολιτεία να μην διαθέτει χρηματοδοτικά εργαλεία παρέμβασης.
Η απασχόληση ενισχύεται, οι επιχειρήσεις ελαφρύνονται στο πλαίσιο της προώθησης της… φθηνής-χωρίς απαιτήσεις- εργασίας, αλλά στηρίζεται ο ΕΟΠΥΥ (χρηματοδότηση Νοσοκομείων, αλλά και ενίσχυση των φαρμακευτικών εταιρειών), μέσω της άκρατης φορολόγησης…
Αποτέλεσμα, να αυξάνονται τα έσοδα από την έμμεση φορολογία (κατανάλωση κ.α.), κάτι που ισοδυναμεί με κεφαλικό φόρο αφού επιβαρύνονται όλα τα βαλάντια, ανεξαρτήτου ύψους.
Ως προς την άμεση φορολογία, και αυτή σε πολλές περιπτώσεις αφορά μόνο τους μισθωτούς. Κυρίως αν ληφθεί υπόψη η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή καθώς οι μέτοχοι καταβάλουν φόρο μόνο 5% επί των μη υπενδυόμενων κερδών (μερίσματα), ενώ διατηρούν αφορολόγητο ίσως και έως 5 εκ. ευρώ ώστε να κληροδοτήσουν επιχειρήσεις και μετρητά στα τέκνα τους (800.000 ευρώ ανά γονέα/παππού)
Η κυβερνητική φορομανία επηρεάζει και το κόστος στέγης. Στο βαθμό που το εισόδημα από τα ακίνητα υπερφορολογείται και δεν προβλέπεται μικρότερος συντελεστής ή απαλλαγή, στο βαθμό που το ενοίκιο είναι λελογισμένο και προσιτό. Δηλαδή αντιστοιχεί/συνδέεται με το ύψος της αντικειμενικής αξίας της κατοικίας και όχι στις τιμές που διαμορφώνει η χρυσή visa και το airbnb…
Τούτων δοθέντων το δημόσιο εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 9,1 δισ. ευρώ (3,8% του ΑΕΠ) το 2024, έναντι στόχου για 4,8 δισ. (2,1% του ΑΕΠ).
Και τα εν λόγω χρήματα έχουν αφαιρεθεί από την αγορά, συγκρατώντας ή αναστέλλοντας τους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης.
Βεβαίως, τα εν λόγω ποσά του θηριώδους πλεονάσματος θα κατευθυνθούν στην (πρόωρη) μείωση του υπέρογκου κρατικού χρέους. Κάτι που θα ήταν απείρως ευχερέστερο εάν επιβαλλόταν λελογισμένοι φόροι, ως εκ τούτου υπήρχε μεγαλύτερη ανάπτυξη και αυτή τροφοδοτούσε το δημόσιο με υγιή έσοδα (από το μεγαλύτερο ΑΕΠ και τον έλεγχο της φοροδιαφυγής).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου