Παρασκευή, Απριλίου 25, 2025

Το ρήγμα των Πριγκηποννήσων «τρομάζει»: Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από έναν σεισμό 7 Ρίχτερ στην Τουρκία Τέσσερις Έλληνες σεισμολόγοι μιλούν στο iEidiseis για τον μεγάλο σεισμό που ταρακούνησε την Κωνσταντινούπολη. Πόσο πρέπει να ανησυχούμε στην Ελλάδα.



 
 
Γράφει οΒασίλης Ανδριανόπουλος 


Ανάστατοι παραμένουν οι κάτοικοι στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, με επίκεντρο τα ανοιχτά της Σηλυβρίας στη θάλασσα του Μαρμαρά. Βάσει όσων σχολίασαν σεισμολόγοι με τους οποίους συνομίλησε το iEidiseis.gr, τα έως τώρα δεδομένα, φαίνεται να δείχνουν πως αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, χωρίς όμως να μπορεί ακόμη να αποκλειστεί τίποτα.

Όπως άλλωστε σημείωσαν, το ρήγμα της Ανατολίας έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς ισχυρότερους και από τα 7 Ρίχτερ, κάτι που αν συμβεί, θα επιφέρει ιδιαιτέρως σημαντικές επιπτώσεις και στη χώρα μας.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί μεγαλύτερος σεισμός»

Σύμφωνα με όσα σχολίασε στο iEidiseis ο Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «για την ώρα, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι η σεισμική ακολουθία δεν εξελίσσεται ομαλά, τόσο ως προς τα μεγέθη των σεισμών, όσο και ως προς τον αριθμό τους. Το μήκος της σεισμικής ακολουθίας που είδαμε στην αρχή, έχει αρχίσει να αυξάνεται και πλέον έχει ξεπεράσει τα 40 χιλιόμετρα. Αυτό που μας κάνει διστακτικούς και επιφυλακτικούς, είναι το δυναμικό αυτής της ζώνης, η οποία θα μπορούσε να δώσει έναν μεγαλύτερο σεισμό. Είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Άλλωστε, «πρόκειται για τεράστια ζώνη, που αποτελείται από πολλά κομμάτια. Στο ανατολικό της κομμάτι, είχαμε πολλούς σεισμούς κατά καιρούς. Όμως, στο κομμάτι μέσα στον Μαρμαρά, δεν είχαμε σεισμούς όχι μόνο από την έναρξη της σεισμικής παρακολούθησης, αλλά κι ακόμη πιο πριν».

Σε άλλα τμήματα όμως, «είχαμε 200 ή ακόμη και 400 χρόνια να έχουμε σεισμούς. Εξαιτίας αυτού του σεισμού, όλη η ζώνη έχει “φορτιστεί” όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς όμως να έχουμε την αναμενόμενη εκτόνωση των τάσεων. Ειδικά το κεντρικό τμήμα αυτής της ζώνης, έχει τη δυνατότητα να δώσει σεισμό μεγαλύτερο ακόμη και από τα 7 Ρίχτερ. Κάποια στιγμή οι τάσεις θα απελευθερωθούν, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει άμεσα ή ότι γνωρίζουμε πότε θα γίνει».

Αναφορικά με το πως θα επηρεάζονταν η Ελλάδα στο ενδεχόμενο ενός τόσο ισχυρού σεισμού, ο κ. Καραστάθης σχολίασε ότι «θα ήταν πολύ μεγαλύτερη η ακτίνα επιρροής από τον σεισμό της περασμένης Τετάρτης. Αλλά αυτό είναι τελείως υποθετικό σενάριο».

«Φαίνεται πως ήταν ο κύριος σεισμός»

Σύμφωνα με όσα σχολίασε στο iEidiseis.gr ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, «έχουμε σε εξέλιξη μια μετασεισμική ακολουθία, που αποτελείται από χιλιάδες μικρούς σεισμούς, μεγέθους από 1 έως 5 Ρίχτερ, που ήταν και ο μεγαλύτερος».

Ο ίδιος θεωρεί πως ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη, «φαίνεται πως ήταν ο κύριος. Το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7 Ρίχτερ, όμως έχει φορτίσει το ρήγμα των Πριγκηποννήσων που έχει ένα τέτοιο δυναμικό. Αυτοί οι σεισμοί είναι πάνω στο ρήγμα της βόρειας Ανατολίας που έχει διάφορα τμήματα. Δεν μιλάμε για ενιαίο ρήγμα, αλλά για μια μεγάλη ζώνη ρηγμάτων».

Όπως εξήγησε, «το ρήγμα που περνάει από τα Πριγκηπόννησα και βγαίνει προς Νικομήδεια, δεν έχει δώσει σεισμό εδώ και περίπου 250 χρόνια. Επομένως, εκεί υπάρχει ένα σεισμικό κενό».

Σε περίπτωση που σημειωθεί ένας σεισμός του μεγέθους των 7 Ρίχτερ -ή και παραπάνω-, ο κ. Γκανάς θεωρεί πως «θα επηρεάσει και την ελληνική σεισμικότητα. Όμως δεν είναι βέβαιο πόσο θα την επηρεάσει. Μπορεί να είναι μια απλή διέγερση, με μικρά μεγέθη σεισμών, μπορεί όμως να γίνει και ένας μεγαλύτερος σεισμός. Δεν το ξέρουμε αυτό».
«Δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα καθησυχαστικοί»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδύλης, σχολίασε στο iEidiseis ότι «έως τώρα φαίνεται ότι το μήκος του χώρου που διεγέρθηκε, δικαιολογεί μέγιστο σεισμό της τάξεως των 6,2 – 6,3 Ρίχτερ, όσο δηλαδή ο σεισμός που σημειώθηκε. Δεν έχουμε δει διέγερση μεγαλύτερου τμήματος του ρήγματος, που θα μπορούσε να δημιουργήσει ανησυχία για κάτι μεγαλύτερο. Δεν θα πρέπει να ανησυχούμε από αυτόν τον σεισμό και μόνο».


Παρόλα αυτά, «είναι μια περιοχή που στο παρελθόν έχει δώσει πολύ ισχυρότερους σεισμούς, που έφτασαν ή ξεπέρασαν τα 7 Ρίχτερ, επομένως δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα καθησυχαστικοί. Πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι μπορεί να υπάρξει αυτό το δυσμενές σενάριο. Όμως, με τα τωρινά δεδομένα, φαίνεται πως ήταν ο κύριος σεισμός».

Σε περίπτωση που επικρατήσει το δυσμενές σενάριο, «προφανώς θα υπάρξουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην Κωνσταντινούπολη». Επιπτώσεις που θα επηρεάσουν και τη χώρα μας, καθώς, «το ρήγμα της Βόρειας Αντολίας, έχει μήκος περίπου 1.500 χιλιόμετρα. Η δυτική απόληξη του ρήγματος της ανατολικής Ανατολίας, είναι που έδωσε τον μεγάλο σεισμό στο Καχραμάνμαρας το 2023. Περνάει όλο το βόρειο Αιγαίο και καταλήγει στις Σποράδες, επομένως θα ήταν πολύ πιθανή η δημιουργία κάποια δραστηριότητας στο ελληνικό τμήμα του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας. Αυτά όμως είναι θεωρητικά σενάρια».
«Δεν υπάρχει βεβαιότητα»

Μιλώντας στο iEidiseis, o σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος ανέφερε πως «έχουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, όμως όπως λέω πάντα, δεν υπάρχει βεβαιότητα του πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα γίνει ισχυρότερος σεισμός».

Πάντως, ο ίδιος θεωρεί πως «το σενάριο ενός σεισμού 7 Ρίχτερ στην περιοχή είναι υπαρκτό, όμως δεν ξέρουμε πότε θα γίνει. Κάποια στιγμή θα συμβεί. Δυστυχώς, η Κωνσταντινούπολη έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν του 1999, αλλά και του 2023 που δεν τον περίμενε κανείς».

Σε μια τέτοια περίπτωση, «προφανώς θα επηρεαστεί η Κωνσταντινούπολη. Εκεί ζουν 20 εκατομμύρια άνθρωποι, πολλά κτίρια είναι παλιά, χωρίς αντισεισμικές προδιαγραφές. Σίγουρα θα έχουμε πολλά θύματα. Δυστυχώς, η αντισεισμική προστασία στην Τουρκία, όπως και σε όλες τις χώρες, αντιμετωπίζεται ως κόστος».


Όπως σημείωσε ο ίδιος, «αυτό που επισημαίνω πάντα, είναι ότι εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, δηλαδή, να έχουμε λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που ελαχιστοποιούν τον σεισμικό κίνδυνο, να υπάρχουν έλεγχοι κτιρίων, ελεύθεροι χώροι και ασκήσεις ετοιμότητας. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις από έναν ισχυρό σεισμό που θα γίνει κοντά σε κατοικημένη περιοχή».

Αναφορικά με το αν θα επηρεαστεί η Ελλάδα από έναν ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, ο κ. Τάσσος ανέφερε ότι «δεν είναι ότι ένας σεισμός, επιταχύνει τη γέννηση ενός άλλου. Σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού, η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται σε μια σχετική διέγερση. Άλλωστε, τα ρήγματα δεν είναι η αιτία των σεισμών. Οι σεισμοί οφείλονται σε διεργασίες στο εσωτερικό της γης. Δεν είναι επιφανειακό φαινόμενο».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου