Πέμπτη, Απριλίου 17, 2025

Ο τραγέλαφος με το καλώδιο που δεν ποντίστηκε, αλλά… καταποντίστηκε Η αντίδραση της Τουρκίας και ο ξαφνικός «πόλεμος» για τις θαλάσσιες ζώνες.


Φωτογραφία Αρχείου
 
 
Γράφει ηΈλλη Τριανταφύλλου 


Να διασκεδάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις – και κατ’ επέκταση την τυχόν αντανάκλασή τους στις επόμενες δημοσκοπήσεις – από το πάγωμα των ερευνών ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μία κρίσιμη και ρευστή διεθνή κατάσταση, επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο προβληματισμός είναι εύλογος, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι των γαλάζιων ψηφοφόρων ενδιαφέρεται ζωηρά για τα εθνικά θέματα και είναι πιθανό να δυσαρεστηθεί από την εντύπωση που δημιουργείται περί υπαναχώρησης της Αθήνας μετά τις ανοικτές απειλές της Τουρκίας. Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, ευελπιστούν ότι το παραπάνω κλίμα θα επηρεαστεί θετικά από τη χθεσινή κατάθεση των χαρτών του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, ο οποίος, πάντως, ήρθε με σημαντική καθυστέρηση, λίγο μετά δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ ότι είναι έτοιμο το χωροταξικό σχέδιο της Αγκυρας. Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, απαντώντας στις σχετικές επικρίσεις της αντιπολίτευσης, έλεγαν ότι ο Χωροταξικός σχεδιασμός αποτελείται από σειρά ρυθμιστικών κειμένων μεγάλης έκτασης με τεχνικές λεπτομέρειες. «Αυτονόητως είναι προϊόν πολύμηνης προσπάθειας. Η Τουρκία αντέδρασε στον δικό μας σχεδιασμό και όχι το αντίστροφο. Η αντίδραση είναι αναμενόμενη», πρόσθεταν.


Η απόφαση για πάγωμα των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, την οποία σημειωτέον είχε αποκαλύψει το iEidiseis (Δήμος Βερύκιος), πυροδότησε σενάρια αλλά και την αντίδραση της αντιπολίτευσης που εστίασε κυρίως στο γεγονός ότι η σχετική πρόθεση της κυβέρνησης είχε προαναγγελθεί και στη συνέχεια άλλαξε ρότα, υπό τις τουρκικές απειλές.

Παρ ότι κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι το έργο θα προχωρήσει και παραπέμπουν στην πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος τόνισε ότι «το έργο, το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο θα προχωρήσει και θα γίνει σε χρόνο κατάλληλο», κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι στην πραγματικότητα η πόντιση του καλωδίου μπήκε «στην κατάψυξη». Και αυτό, γιατί φαίνεται να έχει επιτευχθεί ένα άτυπο μορατόριουμ μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας και θεωρείται κρίσιμο να συνεχιστεί και να μην τεθεί σε κίνδυνο.

Υπ αυτή την έννοια, είναι απορίας άξιο τί ήταν αυτό που οδήγησε την κυβέρνηση να μεταβάλει την απόφασή της. Πολύ περισσότερο όταν όλο το προηγούμενο διάστημα, κυβερνητικά στελέχη άφηναν να εννοηθεί ότι η στήριξη της Γαλλίας στην ολοκλήρωση του έργου είναι δεδομένη, καθώς στο πρότζεκτ και μάλιστα με κομβικό ρόλο συμμετέχει εταιρεία γαλλικών συμφερόντων.

Επίσης, υπονοούσαν ότι θα στηρίξει το έργο και το Ισραήλ και μάλιστα η κυβέρνηση Νετανιάχου θα μπορούσε να ασκήσει και την επιρροή της στη νέα αμερικανική ηγεσία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η στήριξη του Ντ. Τραμπ, η οποία θα άλλαζε τα δεδομένα και σε σχέση με τις τουρκικές αντιδράσεις. Στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα στα μέσα του μήνα, λέγεται ότι υπήρξαν συζητήσεις στην παραπάνω κατεύθυνση.



Τελικώς, ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δεν επιβεβαιώθηκαν, παρά μόνο η απόφαση για αναβολή του σχεδίου μέχρι νεωτέρας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου