31 Μαρτίου, λήγει και επίσημα η προθεσμία ώστε να καταθέσουν πλήρη φάκελο ξένα πανεπιστήμια για να ιδρύσουν και λειτουργήσουν παραρτήματα-Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2025. 

Η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν η 1η Μαρτίου αλλά δόθηκε παράταση ενός μήνα μπας και «προκάνουν» και άλλα ιδρύματα της αλλοδαπής να καταθέσουν πλήρη φάκελο και να συντηρείται η γκεμπελική κυβερνητική προπαγάνδα περί ερχομού στη χώρα μας «βαρβάτων» ξένων ιδρυμάτων. 

Πλην, όμως, άκαρπη αποδείχθηκε και αυτή η κυβερνητική τρίπλα. Μέχρι χθες είχαν καταθέσει πλήρη φάκελο μόνο το κυπριακό ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και 5 κολλέγια που ζητούν να βαφτιστούν παραρτήματα-ΝΠΠΕ, καθώς συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού (4 βρετανικά και 1 γαλλικό). Λειτουργούν, δηλαδή, ως κολλέγια εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, αλλά τώρα με τον εκτρωματικό νόμο Μητσοτάκη-Πιερρακάκη και την πολυτροπολογία που κατέθεσε ο Πιερρακάκης, τους δίνεται η ευκαιρία να μεταμορφωθούν πατ-κιουτ σε «πανεπιστήμια», χορηγώντας στην ουσία τα ίδια «πτυχία», με λιγότερες διαδικασίες απόκτησης στους φοιτούντες στα «μαγαζιά» τους.    

Από διαρροές του ΥΠΑΙΘΑ, προκειμένου να κρατιέται ζωντανό το αφήγημα, λέγεται ότι έχουν καταθέσει αίτηση και άλλα ξένα «πανεπιστήμια», όμως, επειδή ο φάκελός τους δεν είναι πλήρης δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2025. 

Η δήλωση, όμως, Πιερρακάκη στον ΣΚΑΙ ότι «τα πιο μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού θα έρθουν μέσα από τα δημόσια πανεπιστήμια», με «συμπράξεις» που αφορούν τη διοργάνωση μεταπτυχιακών, καθώς και όσα ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1 (14/2/2025) ο Περικλής Μήτκας, πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης ότι «κάποια από αυτά (τα 10 περίπου ξένα πανεπιστήμια που έχουν καταθέσει αίτηση) είναι κολλέγια, λειτουργούν ως κολλέγια σήμερα στην Ελλάδα, αλλά με τη συνεργασία ξένων πανεπιστημίων, κυρίως της Αγγλίας, και κάποια από αυτά σε συνεργασία με αμερικανικά πανεπιστήμια», δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι οι βαρύγδουπες δηλώσεις περί «κορυφαίων πανεπιστημίων του εξωτερικού» είναι μούφα.

Να γιατί, λοιπόν, ο «πολύς» Κυριάκος Πιερρακάκης έφυγε από το υπουργείο Παιδείας ως πλήρως αποτυχημένος και μετακινήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, «αναβαθμιζόμενος», λέει, σε «τσάρο της οικονομίας», κατά τα λεγόμενα των φιλοκυβερνητικών παπαγαλακίων, παραβλέποντας το γεγονός ότι «τσάρος της οικονομίας» θα είναι ο Χατζηδάκης. 

Εφυγε ως πλήρως αποτυχημένος γιατί και οι δύο «εμβληματικές μεταρρυθμίσεις» του στο ΥΠΑΙΘΑ -τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών- κατάντησαν κυριολεκτικά ναυάγια. Αντίθετα «πέτυχε» και αυτός, όπως και η προκάτοχός του Κεραμέως, να γίνουν οι πλέον μισητοί υπουργοί Παιδείας, αφήνοντας «προίκα» στην διάδοχό του Ζαχαράκη πάνω από 2.000 πειθαρχικές διώξεις σε εκπαιδευτικούς και μία χουντικής έμπνευσης Δυνητική Αργία στην αγωνίστρια εκπαιδευτικό Χρύσα Χοτζόγλου.

Η αποπομπή, στην ουσία, δύο πολύ προβεβλημένων στελεχών της ΝΔ (Πιερρακάκης, Κεραμέως) από την ηλεκτρική καρέκλα του ΥΠΑΙΘΑ και η διάδοχή τους από ένα στέλεχος μεσαίας κλάσης -τη Ζαχαράκη- φανερώνει την πλήρη απαξίωση του υπουργείου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και την αδυναμία του αυτοκρατορίσκου και των «βαρβάτων» υπουργών του να επιβάλουν τις αντιδραστικές αντιεκπαιδευτικές πολιτικές τους στη δημόσια εκπαίδευση.

Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν μέχρι 30/3/2025 για τη λειτουργία παραρτημάτων-ΝΠΠΕ

  • Aπό την Κύπρο, τον παράδεισο των ιδιωτών εμπόρων της γνώσης, το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (University of Nicosia). Αυτό με τα πανάκριβα δίδακτρα (για την Ιατρική 120.000 ευρώ για τα 6 έτη σπουδών). 
  • The Open University. Συνεργάζεται ήδη με το κολλέγιο Ανατόλια.
  • Πανεπιστήμιο του YorkΣυνεργάζεται ήδη με το City College της Θεσσαλονίκης.
  • Πανεπιστήμιο του Essex. Συνεργάζεται με το Aegean College.
  • University of East London. Συνεργάζεται με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο.
  • Université Sorbonne Paris NordΣυνεργάζεται με το γαλλικό κολλέγιο IDEF (Institution d’ Etudes Francophones – IDEF).