
AP Photo/Kyle Green
Αυλαία έπεσε το βράδυ της Δευτέρας (14/4) στην περιοδεία «Fighting Oligarchy» (Καταπολέμηση της Ολιγαρχίας) που διοργάνωσαν ο Μπέρνι Σάντερς και η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές.
Η περιοδεία αυτή ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2025 με στόχο την αντίσταση στην επιρροή των δισεκατομμυριούχων και των μεγάλων εταιρειών στην πολιτική των ΗΠΑ. Οι δύο πολιτικοί πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις, προβάλλοντας θέματα όπως η ανισότητα του πλούτου, η ανάγκη για καθολική υγειονομική περίθαλψη και η ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Μάλιστα, το εγχείρημα των Μπέρνι Σάντερς και Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές κατάφερε να προσελκύσει χιλιάδες πολίτες, με τις εικόνες από τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις να αποδεικνύουν του λόγου το ακριβές.
Ταξίδεψαν χιλιόμετρα για να δουν από κοντά τον Μπέρνι Σάντερς
Δημοσιογράφος της New York Post παρακολούθησε από κοντά την περιοδεία στον τελευταίο της σταθμό και συγκεκριμένα σε ένα στάδιο του Μποάζ, μίας πόλης που ανήκει στο παραδοσιακά συντηρητικό Αϊντάχο, όπου ο Μπέρνι Σάντερς είχε πραγματοποιήσει ξανά ομιλία το 2016.
Η δημοσιογράφος περιγράφει πώς οι δύο πολιτικοί της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών προσεγγίζουν τον κόσμο, καταδικάζοντας τη συγκέντρωση πλούτου και την επιρροή των μεγάλων επιχειρήσεων στην πολιτική.
Μια κάτοικος του Μποάζ, η Geri Lynn Green, ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου, η οποία παρακολούθησε την εκδήλωση, είπε πως ήταν μια μοναδική εμπειρία να δει από κοντά τον Σάντερς και την Κορτές, τονίζοντας το πόσο σπάνιο είναι κάτι τέτοιο για την πολιτεία της. «Η ευκαιρία να βρεθώ με τον Μπέρνι και την Κορτές είναι κάτι που συμβαίνει μία φορά στη ζωή. Ειδικά για το Αϊντάχο».
Η φοιτήτρια Charlotte Konkol, που πήγε στην εκδήλωση με τους παππούδες της, ήταν ενθουσιασμένη που είδε τη συχνά αγνοημένη γενέτειρά της να αγκαλιάζεται από τους αγαπημένους της πολιτικούς. «Το Μποάζ είναι μια τόσο μικρή μπλε κουκίδα και μας παραβλέπουν επειδή είμαστε μια από τις πιο κόκκινες πολιτείες», είπε.
Το άρθρο περιγράφει πώς άνθρωποι από διαφορετικές περιοχές, όπως η νοσηλεύτρια Ginger Jensen και η συνταξιούχος εκπαιδευτικός Carolyn Walpole, ταξίδεψαν έως και 4 ώρες για να παρακολουθήσουν την περιοδεία. Μάλιστα, η Walpole -η οποία αναρρώνει από σοβαρή επέμβαση στο πόδι της- οδήγησε πάνω από 150 χλμ. για να βρεθεί στην εκδήλωση, γιατί -όπως ανέφερε- ανησυχεί πολύ για την κοινωνική ασφάλιση. «Η παρουσία μου εδώ θα κάνει την καρδιά μου να νιώσει λίγο καλύτερα. Σαν να έχω κάνει κάτι», είπε.
Σαν περιοδεία… ροκ συγκροτήματος
Ο Μπέρνι Σάντερς, όταν, κατά την ομιλία του, δήλωσε πως δεν αποδέχεται τον διαχωρισμό σε «μπλε» και «κόκκινες» πολιτείες, ξεσήκωσε το πλήθος. «Δεν δεχόμαστε αυτές τις ανοησίες περί μπλε πολιτείας-κόκκινης πολιτείας. Είμαστε ένας λαός», ανέφερε.
Παράλληλα, η αρθρογράφος συγκρίνει τη σύγχρονη πολιτική με τις περιοδείες ροκ συγκροτημάτων, παραλληλίζοντας την περιοδεία αυτή με την «ψυχαγωγική» προσέγγιση που ξεκίνησε ο Τραμπ το 2016.
Τότε, ο Τραμπ είχε μετατρέψει την προεκλογική εκστρατεία σε μια περιοδεύουσα εμπειρία ψυχαγωγίας. Συγκέντρωσε υποστηρικτές σε μεγάλους χώρους για να ζητωκραυγάσουν και να χλευάσουν. Είχε εμμονή με το μέγεθος του πλήθους. Η εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις υιοθέτησε το ίδιο μοντέλο – καθώς και την εμμονή στο μέγεθος του πλήθους.
Την ώρα που οι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν κενό ηγεσίας, πολιτικοί όπως ο κυβερνήτης της Μινεσότα Tim Walz και ο βουλευτής Ro Khanna ξεκινούν και αυτοί περιοδείες – χωρίς όμως ιδιαίτερη απήχηση. Αντίθετα, η Κορτές και ο Μπέρνι Σάντερς γεμίζουν στάδιο με το αριστερό λαϊκιστικό μήνυμά τους.
Κάτοικοι του Μποάζ δηλώνουν ενθουσιασμένοι, με έναν να παρομοιάζει την Κορτές με… τη Μαντόνα. Ορισμένοι ελπίζουν ακόμα και σε υποψηφιότητά της για την προεδρία των ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια των φλογερών τους ομιλιών, το δίδυμο κατήγγειλαν με έντονο λόγο την οικονομική ελίτ, προκαλώντας ενθουσιασμό και χειροκροτήματα.
Για πολλούς παρευρισκόμενους, η εκδήλωση λειτούργησε και ως μορφή συλλογικής ενδυνάμωσης. Ορισμένοι παρομοίασαν την ατμόσφαιρα με εκείνη σε συγκεντρώσεις του Τραμπ — αλλά με διαφορετικούς «ήρωες» και «κακούς».
Ο Χάουαρντ και η Τζούλι Γουάιλι, και οι δύο συνταξιούχοι από το Μποάζ, έφυγαν με το αίσθημα της ενέργειας. «Είναι ενθαρρυντικό να ξέρεις ότι υπάρχουν και άλλοι λογικοί άνθρωποι που ζουν σε αυτή την περιοχή και την αποκαλούν σπίτι τους», είπε ο Χάουαρντ. «Ήταν ενθαρρυντικό για μένα να βλέπω μια ενιαία φωνή».
Οι «κακοί» της περιοδείας του Μπερνι Σάντερς
Βέβαια, η περιοδεία των Μπέρνι Σάντερς και Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές έχει και μία εμπορική διάσταση, με πωλήσεις προϊόντων όπως μπλουζάκια που σατιρίζουν το αφήγημα Τραμπ. Μικροπωλητής ανέφερε ότι το πιο δημοφιλές αντικείμενο ήταν ένα μπλουζάκι με τίτλο «Κόλπος του Μεξικού» – δείχνοντας πώς η νέα ατζέντα του Τραμπ αναστατώνει την αριστερά, αλλά και πυροδοτεί μια επιχειρηματική ευκαιρία για τους πολυμήχανους εμπόρους.
Οι «κακοί» της περιοδείας είναι οι Έλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος και Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ενώ δεν γίνεται αναφορά σε πλούσιους χρηματοδότες της αριστεράς. Το κοινό αποδοκίμασε εταιρείες όπως η SpaceX, ενώ αποθέωσε θέματα όπως η δημόσια υγεία, η μετανάστευση και η εργατική τάξη. Η Κορτές εξήρε και φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές.
Ένα κοινό που έχουν οι υποστηρικτές τόσο του Τραμπ όσο και του Σάντερς είναι ότι αισθάνονται ότι τα πολιτικά τους είδωλα αγωνίζονται γι’ αυτούς, προσωπικά.
Γιατί η δυναμική των συγκεντρώσεων του Μπέρνι Σάντερς δεν πρέπει να αγνοηθεί
Μάλιστα, η συντάκτρια παρατηρεί ότι, σε αντίθεση με το 2016 όπου αγνοήθηκε η δυναμική των συγκεντρώσεων του Τραμπ, η Δεξιά δεν πρέπει να αγνοήσει την τρέχουσα προοδευτική κινητοποίηση.
Όπως περιγράφει η συντάκτρια, κάθισε δίπλα σε μια συνταξιούχο δασκάλα και πρώην Ρεπουμπλικανή, η οποία κάποτε πίστευε ότι ο Σάντερς ήταν πολύ αριστερός, αλλά τώρα αναθεωρεί.
Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Σάντερς, μια κοπέλα με παλαιστινιακή μαντίλα ξεδίπλωσε ένα πανό «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» πάνω από την αμερικανική σημαία που κρεμόταν ψηλά πίσω από τη σκηνή, γεγονός που προκάλεσε ένταση με τους αστυνομικούς. Την έδιωξαν αρκετά σύντομα, αλλά το στάδιο άρχισε να βροντοφωνάζει «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» τόσο δυνατά, που ο Σάντερς χρειάστηκε να δώσει μάχη για να ξανακερδίσει την προσοχή τους.
Το άρθρο καταλήγει με την παρατήρηση ότι η αμφισβήτηση του Ισραήλ, αν και μπορεί να μην είναι μεγάλο θέμα στο Μποάζ, αποτελεί ένα σημαντικό και δικαιολογημένο εμπόδιο για τους Δημοκρατικούς στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν μετριοπαθείς ψηφοφόρους.
Παράλληλα, η εκδήλωση αποκαλύπτει την απογοήτευση του κοινού από το παλιό κατεστημένο του κόμματος, καθώς οι ψηφοφόροι αισθάνονται ότι οι υποψήφιοι επιλέγονται από τους ηγέτες και όχι από αυτούς.
«Γινόμαστε μάρτυρες ενός κόμματος που βγάζει το δέρμα του – και αναζητά την επόμενη μορφή του», καταλήγει η δημοσιογράφος που παρακολούθησε την εκδήλωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου