
Η στάση του Νίκου Τσάφου είναι ενδεικτική για την πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα ενέργειας σε σχέση με την Τουρκία, με το «πάγωμα» του σχεδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, το οποίο έγινε σε μια άτυπη (χωρίς πρακτικά) συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στα μουλωχτά...
Ολα αυτά την ώρα που και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι καμία ενέργεια δεν μπορεί να γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας. Σταθερή θέση του Ερντογάν εδώ και χρόνια είναι ότι κάθε ενεργειακή κίνηση στην περιοχή πρέπει να έχει την έγκριση και να εξασφαλίζει τη συμμετοχή της Τουρκίας. Και αυτή είναι μια βασική του διαφορά με το Ισραήλ, πρωτίστως με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ακόμα λοιπόν και για την πόντιση καλωδίου -που καλύπτεται από το Διεθνές Δίκαιο σε όποια περιοχή- η Άγκυρα απειλεί με θερμό επεισόδιο.
Ο Νίκος Τσάφος, αφού περιέγραψε τις ενεργειακές συνεργασίες της Ελλάδας και της Τουρκίας στην περιοχή, άρα και τις δυνατότητές τους να συνεργαστούν σε μια σειρά από δράσεις, μας είπε ότι είναι «πολύ σημαντικό το ότι η Τουρκία φέτος θα πρέπει να λάβει απόφαση για το πώς θα χειριστεί το μακροπρόθεσμο συμβόλαιό της με την Gazprom, το οποίο λήγει».
Και εδώ βρίσκεται το στοιχείο-κλειδί. Αφού η Τουρκία βρίσκεται σε χρονιά επαναδιαπραγμάτευσης με τη ρωσική Gazprom, δηλαδή με τη Μόσχα, για το κρισιμότερο θέμα της βιομηχανίας και της οικονομίας της, είναι η ώρα επαναδιαπραγμάτευσης και με τις ΗΠΑ του Τραμπ. Είναι ένα μέγα θέμα για τις σχέσεις Τουρκίας-Αμερικής, σοβαρότερο από τα F-35. Η Αμερική θέλει πάντα την Τουρκία στη Δύση, μακριά από τη Ρωσία. Αν λοιπόν η Τουρκία θέλει να έχει λόγο στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να τα βρει με τον Τραμπ (Αμερική).
Και η Ουάσιγκτον με τη σειρά της ζητά και από τον Νετανιάχου και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνουν… υπομονή. Έτσι φτάνουμε και στο «πάγωμα» του καλωδίου αλλά και στη συμμετοχή του Ν. Τσάφου στο Υπουργικό Συμβούλιο.
ΥΓ.: Τελικώς η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τις… απαιτήσεις της αν η υπερδύναμη το επιθυμεί!
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου