Σε μια χρονική συγκυρία έντονης γεωπολιτικής ρευστότητας και εν μέσω εμπορικού πολέμου που δημιουργεί αβεβαιότητα για το μέλλον, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την ελληνική οικονομία στη βαθμίδα... ΒΒΒ από ΒΒΒ-, με τις προοπτικές σταθερές από θετικές.
Ο S&P είχε δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2023, ενώ τον Απρίλιο του 2024 είχε αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές του αξιόχρεου της.
Είναι ο τρίτος από τους πέντε αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ οίκους αξιολόγησης –μετά τον Scope και τον DBRS– ο οποίος αναβαθμίζει την Ελλάδα εντός της επενδυτικής βαθμίδας.
Ο οίκος αγνόησε τους κινδύνους και τα καυτά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η επιδείνωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στηριζόμενος προφανώς στη ρητορική της κυβέρνησης για προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία.
→ «Η επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ αποτελεί για εμάς σημείο εκκίνησης για μια νέα εποχή οικονομικής εξωστρέφειας, ανταγωνιστικότητας, ψηφιοποίησης και καινοτομίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης.
Τι λέει ο S&P
O οίκος αναφέρει ότι αναβάθμισε την Ελλάδα λόγω της αταλάντευτης δημοσιονομικής πειθαρχίας της. Ειδικότερα σημειώνει:
• Οι προσπάθειες για τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, σε συνδυασμό με την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη, επιτρέπουν στην Ελλάδα να συνεχίσει να υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους.
• Παρά το δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον, στα περισσότερα σενάρια, η Ελλάδα θα δει περαιτέρω σταθερή μείωση του καθαρού χρέους προς το ΑΕΠ- στο κεντρικό μας σενάριο, αναμένουμε ότι ο δείκτης αυτός θα μειώνεται κατά μέσο όρο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
• Η ταμειακή θέση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) παρέχει στην Ελλάδα ένα πρόσθετο απόθεμα ασφαλείας, το οποίο εκτιμάται στο 15% του ΑΕΠ και καλύπτει σχεδόν τρία χρόνια από τις επερχόμενες λήξεις χρέους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου