Τετάρτη, Μαΐου 14, 2025

Δημοσκόπηση Real Polls: Η ΝΔ ανεβαίνει επειδή δεν υπάρχει άλλος – Δημοσκόπηση δείχνει πολιτική αδράνεια με άρωμα παρακμής




 Στο 27,7% η ΝΔ, σταθερά 2η η Πλεύση Ελευθερίας με 14,1% – Εξακομματική η επόμενη Βουλή

Η απουσία αξιόπιστης αντιπολίτευσης, η πολιτική κόπωση και η δυσαρέσκεια με τις παροχές διαμορφώνουν μια επικίνδυνη πολιτική αδράνεια. Μια αδράνεια που δεν οφείλεται στην ικανοποίηση των πολιτών, αλλά στην απουσία επιλογών. Πίσω από τη φαινομενική δημοσκοπική άνεση της Νέας Δημοκρατίας, που πλέον ξεπερνά το 32%, καταγράφεται ένα εκτεταμένο αίσθημα εγκλωβισμού και αποστροφής.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Real Polls για το Protagon, το 48,9% των πολιτών δηλώνει ότι ψηφίζει απλώς επειδή δεν υπάρχει κάτι καλύτερο. Μόνο το 46,4% πιστεύει πραγματικά στην επιλογή του. Με άλλα λόγια, σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι λειτουργούν υπό το βάρος της απελπισίας ή της παραίτησης. Η πολιτική πίστη αντικαθίσταται από αναγκαστική επιλογή, κι αυτή η συνθήκη είναι πιο εύφλεκτη απ’ όσο δείχνει.Ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται πρώτη με ποσοστό 27,7% στην πρόθεση ψήφου, καταγράφει η δημοσκόπηση της Real Polls. Η έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό του Protagon.gr, το διάστημα 9 με 12 Μαΐου σε δείγμα 1.723 πολιτών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 27,7% και η Πλεύση Ελευθερίας 14,1%. Ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ με 9,2%, ΚΚΕ με 6,4%, Ελληνική Λύση με 5,3%, ΣΥΡΙΖΑ με 3,7%, ΜέΡΑ25 με 1,9%, Νίκη με 1,7%, Κίνημα Δημοκρατίας με 1,6%, Φωνή Λογικής με 1,4%, Νέα Αριστερά με 1,2% και Σπαρτιάτες με 0,7%.






Στην πρόβλεψη αποτελέσματος (εκτίμηση ψήφου): Νέα Δημοκρατία 31,9%, Πλεύση Ελευθερίας 18,9%, ΚΚΕ 7,3%, Ελληνική Λύση 7,1%, ΣΥΡΙΖΑ 5%, ΜέΡΑ25 2,6%, Φωνή Λογικής 2,6%, Νίκη 2,4%, Κίνημα Δημοκρατίας 2,3%, Νέα Αριστερά 1,9%, Σπαρτιάτες 0,7%.



Η αδυναμία της αντιπολίτευσης να απειλήσει δημοσκοπικά την κυβερνητική παράταξη αποδίδεται από τους πολίτες σε ένα σύνολο παραγόντων. Σύμφωνα με την έρευνα, το 84% των πολιτών θεωρεί ότι υπάρχει έλλειψη ηγετικών προσωπικοτήτων στην αντιπολίτευση, το 75,5% εντοπίζει έλλειψη προτάσεων και θέσεων, ενώ το 60,5% αναφέρεται στην απροθυμία για συνεργασία μεταξύ των κομμάτων. Μόνο ένα 50% αποδίδει την αδυναμία αυτή στην καταγγελλόμενη «υπεροπλία» της κυβέρνησης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.




Η σημασία των ηγετών αναδεικνύεται περαιτέρω σε υποθετικά σενάρια. Σε περίπτωση που τα κόμματα κατέβαιναν στις εθνικές εκλογές με διαφορετικούς αρχηγούς, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκτοξεύει τα ποσοστά του στο 17,1%, ενώ αντίθετα η Νέα Δημοκρατία χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποχωρεί στο 24%. Η Πλεύση Ελευθερίας, χωρίς την Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν καταφέρνει να μπει στη Βουλή. Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και την εκτίμηση επιτυχίας για το κόμμα, οι πολίτες έχουν χαμηλές προσδοκίες: μόλις το 5,6% θεωρεί επιτυχία να βγει πρώτο κόμμα, ενώ το 45,4% αρκείται στη δεύτερη θέση και το 29,2% σε ένα ποσοστό γύρω στο 20% ανεξαρτήτως θέσης.



Οι πολίτες που δηλώνουν ότι επιλέγουν ένα κόμμα επειδή δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική (48,9%) είναι περισσότεροι από εκείνους που ψηφίζουν γιατί πιστεύουν πραγματικά στην επιλογή τους (46,4%). Αυτό διαφοροποιείται ανάλογα με το κόμμα: οι ψηφοφόροι της ΝΔ πιστεύουν στην επιλογή τους σε ποσοστό 60,6%, ενώ οι ψηφοφόροι της Πλεύσης Ελευθερίας την επιλέγουν λόγω έλλειψης εναλλακτικής σε ποσοστό 58%. Η γενικότερη αίσθηση ρευστότητας ενισχύεται και από το αξιοσημείωτο ποσοστό πολιτών (περίπου 33% στο δεξιό/κεντροδεξιό φάσμα και 36% στο αριστερό/κεντροαριστερό) που δηλώνουν διατεθειμένοι να ψηφίσουν έναν νέο κομματικό φορέα.


Δείτε τα υπόλοιπα αποτελέσματα της δημοσκόπησης:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου