Τρίτη, Νοεμβρίου 25, 2025

Η άγνωστη «δεύτερη Βενετία» στην Ιταλία όπου εφευρέθηκε το τιραμισού Μόλις 30 λεπτά μακριά από τη Βενετία, ένας από τους λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς της Ιταλίας αποτελεί αντίβαρο στον υπερτουρισμό.



 
 
 


Καθώς η Βενετία πασχίζει με τα πλήθη και τη ρύπανση, σε απόσταση μόλις 20 λεπτών το γειτονικό Τρεβίζο αποτελεί μια άγνωστη όαση της Ιταλίας.

Πολλοί ταξιδιώτες γνωρίζουν το Τρεβίζο από το αεροδρόμιό του: είναι μια low-cost εναλλακτική για όσους και όσες θέλουν να πάνε στη Βενετία. Πλέον, όμως, αναδεικνύεται και αυτό σε τουριστικό προορισμό χάρη στη γαστρονομία και την ιταλική φινέτσα του.


Πρόκειται για μια ιστορική πόλη-οχυρό γεμάτη και αυτή με κανάλια. Εδώ, το τιραμισού εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα μενού, ενώ μπορείτε να απολαύσετε ένα από τα καλύτερα προσέκο της Ιταλίας.
Μια δεύτερη Βενετία

Τα κανάλια του Τρεβίζο διαπερνούν το παμπάλαιο ιστορικό κέντρο της πόλης, περνώντας κάτω από μπαλκόνια γεμάτα λουλούδια και κλαίουσες ιτιές που γέρνουν πάνω από τις όχθες του ποταμού Σίλε. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ντόπιοι αποκαλούν την πόλη τους «μικρή Βενετία».

Αυτά τα κανάλια και τα τεράστια τείχη του Τρεβίζο το προστάτευσαν από επιδρομές στις αρχές του 16ου αιώνα και ύπηρξαν ο λόγος πίσω από την ανάπτυξή του.Shutterstock

Το νερό είναι κεντρικό στοιχείο της ταυτότητας της πόλης. Παντού υπάρχουν κρήνες, μερικές από αυτές είναι διάσημες όπως οι Dei Tre Visi ή Delle Tette.


Η πόλη έχει αναπτύξει ένα app, το Free Aqua, που δείχνει πού βρίσκονται οι κρήνες αυτές για να γεμίζουν οι επισκέπτες το παγούρι τους, χωρίς να αγοράζουν ακριβά πλαστικά μπουκάλια νερού.

Το νερό τροφοδοτούσε επί αιώνες τη βιομηχανία της Τρεβίζο. Αρχαίοι νερόμυλοι του 16ου αιώνα, που χρησιμοποιούνταν για άλεσμα σιτηρών, είναι διάσπαρτοι σε όλη την πόλη. Σήμερα έχουν επανέλθει σε λειτουργία, με έναν μάλιστα να τροφοδοτεί με ρεύμα τα φώτα της κεντρικής ιχθυαγοράς της Τρεβίζο.
Η πρωτεύουσα του τιραμισού

Σύμφωνα με τον θρύλο, στο Τρεβίζο δημιουργήθηκε το πιο διάσημο ιταλικό γλυκό, το τιραμισού.

Το διάσημο γλυκό με τον καφέ δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από μια ιδιοκτήτρια τοπικού οίκου ανοχής. Το τιραμισού – που κυριολεκτικά σημαίνει «σήκωσέ με» – λέγεται ότι χρησίμευε ως αφροδισιακό για τους πελάτες της.Shutterstock

Εδώ λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο και το… Παγκόσμιο Κύπελλο Τιραμισού. Σε οποιοδήποτε εστιατόριο της πόλης κι αν μπείτε, σίγουρα θα το βρείτε στο μενού.

Πλούσια ιταλική γαστρονομία

Το Τρεβίζο είναι, επίσης, διάσημπ για την παραγωγή ραντίτσιο, ένα είδος κόκκινου ραδικιού με ελαφρά πικρή γεύση, που συχνά συνδυάζεται με τυρί..

Πραγματοποιούνται περιηγήσεις κατά μήκος του «Δρόμου του Ραντίτσιο», μιας διαδρομής γεμάτης χωράφια και παραγωγούς, όπου μπορείτε να σταματήσετε για επίσκεψη.

Το ραντίτσιο μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους εδώ: μπορείτε, φυσικά, να το απολαύσετε ωμό σε σαλάτα, αλλά και σε ριζότο, ψητό, σε σάλτσες για ζυμαρικά και σε τσάτνεϊ για τυριά.

Επιπλέον, η περιοχή είναι διάσημη για το Primiero Botìro, τον «βασιλιά των βουτύρων». Το βούτυρο αυτό παρασκευάζεται από νωπό γάλα στις Άλπεις μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου και συνοδεύει απαραίτητα τα ζυμαρικά.
Ένα από τα πιο διάσημα προσέκο της Ιταλίας

Πέρα από τα γλυκά και τα λαχανικά, το Τρεβίζο είναι περικυκλωμένο από τους λόφους του προσέκο, συνδυάζοντας παράδοση και καινοτομία.
Shutterstock

Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει διάφορα προβλήματα στην τοπική παραγωγή.

Ως απάντηση, οι οινοπαραγωγοί πειραματίζονται με μεθόδους βιώσιμης αμπελουργίας για να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα, όπως «πράσινη» λίπανση για ενίσχυση της γονιμότητας του εδάφους, φωτοβολταϊκά για ενεργειακή ανεξαρτησία και γεωθερμικό κλιματισμό ως φυσικό σύστημα ψύξης.
Μια «πράσινη» πόλη

Πιο πρόσφατα, το Τρεβίζο τράβηξε το ενδιαφέρον καθώς γίνεται η πρώτη ιταλική πόλη που κερδίζει το European Green Leaf Award, μια πρωτοβουλία της ΕΕ που αναγνωρίζει τις περιβαλλοντικές προσπάθειες μικρότερων πόλεων (20.000–100.000 κατοίκων).

Με πληθυσμό σχεδόν 94.000 κατοίκων, το Τρεβίζο εντυπωσίασε τους κριτές του βραβείου αυτό, καθώς οι αρχές της πόλης μετέτρεψαν μια εγκαταλελειμμένη χωματερή σε ηλιακό πάρκο, αναβαθμίζοντας το σύστημα των καναλιών της για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού και ξεκινώντας δράσεις βιοποικιλότητας για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας.

Η «πράσινη στροφή» επεκτείνεται επίσης πέρα από την πόλη, στους λόφους του προσέκο που αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, όπου οι οινοπαραγωγοί υιοθετούν βιώσιμες πρακτικές για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
Shutterstock

«Είμαστε πολύ περήφανοι για την πόλη μας», λέει στο BBC ο Αλεσάντρο Μανέρα, αντιδήμαρχος της Τρεβίζο. «Ήταν μια πρόκληση να αποδείξουμε ότι μια ιταλική πόλη μπορεί να κερδίσει αυτό το βραβείο. Ο στόχος του βραβείου δεν είναι να είσαι η πιο όμορφη, πράσινη πόλη της Ευρώπης. Είναι να δείξεις ποιος βελτιώνεται».

Από τότε που ξεκίνησε την πράσινη στροφή του πριν από επτά χρόνια, στο Τρεβίζο έχουν δημιουργηθεί χιλιόμετρα νέων ποδηλατόδρομων, έχουν υλοποιηθεί σχολικά προγράμματα για την ανακύκλωση και έχουν φυετευτεί 6.000 επιπλέον δέντρα. Τα δέντρα παίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στον δήμο, που βρίσκεται στην Κοιλάδα του Πάδου – μια φυσική λεκάνη που «παγιδεύει» τους ρύπους.

Συνολικά, ένας από τους λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς της Ιταλίας διαμορφώνει ένα πράσινο μέλλον που ριζώνει στις απλές απολαύσεις του καλού φαγητού και ποτού, του καθαρού νερού και της συλλογικής δράσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου