
Δεν υπάρχει κάτι πιο comfy από το να απολαμβάνεις μια καυτή κούπα τσάι ή στιγμιαίου καφέ στο σπίτι ή στο γραφείο τον χειμώνα.
Το newsletter του iEidiseis καθημερινά στο inbox σου. Κάνε εγγραφή εδώ.
Βέβαια, ο βραστήρας είναι χρήσιμος και για τη μαγειρική, αφού βάζεις το νερό πρώτα εκεί και μετά στην κατσαρόλα για να μειώσεις τον χρόνο μαγειρέματος και που η κουζίνα «καίει» ρεύμα.
Οι παλιοί συνιστούν πάντα να ρίχνουμε κρύο -και όχι χλιαρό ή ζεστό- νερό στον βραστήρα και την κατσαρόλα. Τι ισχύει και γιατί δίνουν αυτή τη συμβουλή;
Λόγος #1: Το νερό από τον θερμοσίφωνα δεν είναι φρέσκο
Σκεφτείτε το παρακάτω σενάριο: έχεις ξεχάσει ανοιχτό τον θερμοσίφωνα και έχει περισσέψει αρκετό ζεστό νερό όχι μόνο για να κάνεις μπάνιο ή να πλύνεις τα πιάτα, αλλά και για να το χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική. Γιατί να μην το κάνεις;
Ένας πρώτος λόγος είναι ότι το νερό αυτό δεν προέρχεται από το δίκτυο ύδρευσης, αλλά από τον θερμοσίφωνα. Ο θερμοσίφωνας ουσιαστικά είναι μια μεταλλική αποθήκη νερού.
Όταν το νερό αποθηκεύεται εκεί, υπάρχει πιθανότητα να «πάρει» κάποια από τα άλατα/μέταλλα και τα ιζήματα που συσσωρεύονται μέσα στη συσκευή. Και ακόμη κι αν δεν πάρει τέτοια στοιχεία, μπορεί να αποκτήσει μια μεταλλική γεύση, επειδή παραμένει αποθηκευμένο σε δοχείο από βιομηχανικού τύπου μέταλλο.
Λόγος #2: Το ζεστό νερό έχει λιγότερο οξυγόνο από το κρύο
Η διαλυτότητα του οξυγόνου στο νερό παίζει σημαντικό ρόλο στη γεύση του, ειδικά σε ό,τι αφορά το τσάι. Ο απλός κανόνας είναι: όσο περισσότερο οξυγόνο, τόσο το καλύτερο.
Καθώς το νερό θερμαίνεται, τα μόρια «διεγείρονται» και κινούνται περισσότερο. Αυτό οδηγεί στη διαφυγή του οξυγόνου.
Και επειδή το ζεστό νερό στο σπίτι μας μένει αποθηκευμένο στον θερμοσίφωνα για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει ήδη χάσει περισσότερο οξυγόνο σε σχέση με το κρύο νερό που μόλις θα φτάσει σε σημείο βρασμού.
Τι γίνεται με τους ψύκτες άμεσης παροχής ζεστού νερού;
Ίσως έχετε δει κάποιους ψύκτες, οι οποίοι δίνουν και κρύο και ζεστό νερό.
Αυτοί αποτελούν μια καλή λύση, καθώς το σύστημα ζεσταίνει το νερό άμεσα αντί να αποθηκεύει ζεστό νερό. Επίσης, δεν υπάρχει κίνδυνος να πάρει μεταλλική γεύση ή άλατα.
Βέβαια, επειδή στους ψύκτες αυτούς συνήθως βάζουμε πλαστικές μπουκάλες νερού, είναι πολύ πιθανό να έχουν μικροπλαστικά ή γεύση πλαστικού αν έχουν μείνει πολλή ώρα στον ήλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου