Σάββατο, Απριλίου 19, 2014

Οι πονοκέφαλοι του Σαμαρά...





Με ανοιχτά πολλά εσωκομματικά μέτωπα, τόσο με αφορμή το ευρωψηφοδέλτιο όσο και στο αυτοδιοικητικό πεδίο, μπαίνει η...
Νέα Δημοκρατία μετά το Πάσχα στην τελική ευθεία για τις διπλές εκλογές, που θα κρίνουν και τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.

Παρά τις προσπάθειες του μεγάρου Μαξίμου να επιβάλει σιωπητήριο στα γαλάζια στελέχη, με το επιχείρημα πως πρέπει να προταχθούν τα «μεγάλα» θέματα της οικονομίας έναντι των «μικρών», οι αντιδράσεις για το πολιτικό στίγμα των υποψηφιοτήτων στις ευρωεκλογές και οι εμφύλιοι σε δήμους και περιφέρειες δεν λένε να κοπάσουν.

Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού ελπίζουν πως μετά το Πάσχα και με σταθμό την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, η δημόσια συζήτηση θα επιστρέψει στην οικονομική ατζέντα, ώστε να καλυφθεί η εσωκομματική δυσαρέσκεια. Οι σαμαρικοί παράλληλα αρέσκονται να προβάλλουν θεωρίες συνωμοσίας κατά του πρωθυπουργού, τόσο για να ακυρώσουν την όποια κριτική όσο και για λόγους συσπείρωσης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς δεν αμφισβητείται πάντως αυτή τη στιγμή από κανέναν στο εσωτερικό του κόμματος, οι επιλογές του όμως σε επίπεδο πολιτικής και προσώπων δέχονται έντονη κριτική, η οποία σχετίζεται και με την επόμενη ημέρα στη Ν.Δ.

Γκρίνια για το ευρωψηφοδέλτιο

Οι υποψηφιότητες για την Ευρωβουλή που βρίσκονται στο στόχαστρο καραμανλικών και μητσοτακικών -δηλαδή της συντριπτικής πλειοψηφίας της Ν.Δ., πλην φυσικά των αυστηρά σαμαρικών στελεχών- είναι αυτές της εκλεγμένης με το ΛΑΟΣ ευρωβουλευτή Νίκης Τζαβέλα, του εκδότη Γιώργου Κύρτσου και της δημοσιογράφου Μαρίας Σπυράκη.

Στο καραμανλικό στρατόπεδο δεν ξεχνούν τη στάση της κ. Τζαβέλα και της κ. Σπυράκη απέναντι στον κ. Καραμανλή κατά το παρελθόν και δεν είναι τυχαίο ότι το σποτ της δημοσιογράφου ξεκινά με αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό και στη Θεσσαλονίκη, όπου φέρεται να ενδιαφέρεται να πολιτευθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ο κ. Κύρτσος πάλι αποτελεί «κόκκινο πανί» για όλες τις γαλάζιες φυλές, κυρίως όμως για τους μητσοτακικούς.

Ποιοι όμως θα μπορούσαν να θεωρηθούν καραμανλικοί υποψήφιοι στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., που κατήρτισε προσωπικά κ. Σαμαράς; Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζενμπεργκ και Αναστάσιος Δημοσχάκης είναι μερικά ονόματα που θα μπορούσαν να ελπίζουν σε καραμανλική υποστήριξη, αν και λόγω της σταυροδοσίας σε μία περιφέρεια για όλη την επικράτεια, η αναγνωρισιμότητα αναμένεται να παίξει τον πιο καθοριστικό ρόλο, για αυτό άλλωστε ήταν και το βασικό κριτήριο του Μαξίμου στην κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου.

Οι παρεμβάσεις καραμανλικών και μητσοτακικών έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στο σαμαρικό πυρήνα της Ν.Δ. Ο πρώην εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος από τη συνέντευξή του στην «Κ.Ε.» της 6ης Απριλίου δεν έχει σταματήσει τα σκληρά σχόλια, βρέθηκε στο στόχαστρο του σαμαρικού antinews.gr -όπου γράφει επωνύμως ο Φαήλος Κρανιδιώτης- το οποίο τον ειρωνεύτηκε, σχολιάζοντας ότι παρουσιάζεται δήθεν ως εκπρόσωπος των καραμανλικών. Ο κ. Αντώναρος απάντησε χθες μέσω twitter σε επιθετικούς τόνους: «Οι φτηνιάρικες λοιδορίες κάποιων σαπρόφυτων της δημοσιογραφίας και της πολιτικής δεν με σκιάζουν».

Ενόχληση προκάλεσαν στο Μαξίμου και οι τελευταίες τοποθετήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη περί στροφής στο κέντρο μετά την υπόθεση Μπαλτάκου. Παρά την αποπομπή του κ. Μπαλτάκου από την κυβέρνηση και την απόσυρση του κ. Κρανιδιώτη και του Κυριάκου Βελόπουλου από το ευρωψηφοδέλτιο εξάλλου, άποψη του Μαξίμου παραμένει πως η μάχη των ευρωεκλογών και γενικότερα η πολιτική κυριαρχία θα κριθεί στο δεξιό χώρο.

Δεν πέρασαν όμως απαρατήρητες και οι δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, είπε στο ΡΙΚ ότι δεν συγχώρεσε ποτέ τον κ. Σαμαρά για την ανατροπή του το 1992 και ότι τον ψήφισε για να μην μείνει η χώρα σε ακυβερνησία.

Εμφύλιοι στην αυτοδιοίκηση

Η αρχική στρατηγική της Ν.Δ. για εξισορρόπηση του αποτελέσματος στην ευρωκάλπη με την πρόταξη του χάρτη των αυτοδιοικητικών εκλογών προσκρούει στο ενδεχόμενο απώλειας των τριών μεγαλύτερων δήμων και στα προβλήματα στις δύο μεγάλες περιφέρειες, όπου το αποτέλεσμα είθισται να ερμηνεύεται πολιτικά.

Γραμμή άμυνας του Μαξίμου είναι ότι δεν θα κερδίσει στα μέτωπα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η δικομματική. «Η μάχη είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι με τον εαυτό μας», είναι το σκεπτικό του επιχειρήματος αυτού, σε μία προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τα γαλάζια αντάρτικα.

Οι χειρισμοί όμως του Μαξίμου έχουν δημιουργήσει την εντύπωση πως αφήνει πεδίο σε υποστηριζόμενους από τον κυβερνητικό εταίρο υποψηφίους αν όχι από ανικανότητα, εν μέρει σκοπίμως.

Στην Περιφέρεια Αττικής, τυχόν επανεκλογή του Γιάννη Σγουρού, ενός προσώπου αποδεκτού από πολλούς πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, χαρακτηρίζεται από τους καχύποπτους γαλάζιους ως ένα δώρο Σαμαρά στον Βενιζέλο και στον εαυτό του φυσικά. Ο υποψήφιος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, πάντως, ελπίζει σε αλλαγή του κλίματος με το debate με τον κ. Σγουρό που θα γίνει μετά το Πάσχα.

Στην Αθήνα το επιτελείο του Αρη Σπηλιωτόπουλου -που χθες ανακοίνωσε την ένταξη του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού Κριστόφ Βαζέχα στο συνδυασμό του- εκτιμά ότι η δεξιά στροφή με την υποψηφιότητα του Θάνου Πλεύρη και την επιμονή στο δημοψήφισμα για το τζαμί θα φέρει αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της εκ δεξιών απειλής που συνιστά ο Νικήτας Κακλαμάνης. Στόχος του κ. Σπηλιωτόπουλου είναι ο δεύτερος γύρος, όμως και εδώ ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ Γιώργος Καμίνης έχει το προβάδισμα.

Στη Θεσσαλονίκη, η νίκη του Γιάννη Μπουτάρη θεωρείται δεδομένη, πολλώ δε μάλλον που όπως και στην Αθήνα ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης έχει να αντιμετωπίσει απροθυμία πολλών γαλάζιων. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η μάχη είναι μεταξύ του αντάρτη Απόστολου Τζιτζικώστα και του εκλεκτού του Μαξίμου Γιάννη Ιωαννίδη, με τον πρώτο να έχει προβάδισμα, το θέμα για τον κ. Σαμαρά θα είναι προσωπικό. Τελευταίο αυτοδιοικητικό μέτωπο που άνοιξε για τη Ν.Δ. και έχει εσωκομματικές διαστάσεις είναι αυτό στον Πειραιά, όπου ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Μαξίμου) στηρίζει την υποψηφιότητα Μώραλη αντί του Βασίλη Μιχαλολιάκου...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου