Πέμπτη, Ιουλίου 31, 2014

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Σιέρα Λεόνε


Ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε κήρυξε τη χώρα του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα. Σε καραντίνα θα τεθούν οι περιοχές στα ανατολικά της χώρας, όπου έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα κρούσματα, απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις και όπως είπε ο Ερνεστ Μπάι Κορόμα οι δυνάμεις ασφαλείας θα είναι επιφορτισμένες με την επίβλεψη των μέτρων.

φωτ: AFP
Συνολικά περισσότεροι από 670 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις χώρες της Δυτικής Αφρικής όπου έχει ξεσπάσει ο ιός από το Φεβρουάριο. Στη Σιέρα Λεόνε σήμερα θα ταφεί με τιμές εθνικού ήρωα και ο γιατρός Σείκ Ουμάρ Καν, ο οποίος ηγήθηκε της προσπάθειας καταπολέμησης της επιδημίας αλλά ο ίδιος ηττήθηκε από τον Έμπολα. Ο πρόεδρος Κορόμα ανακοίνωσε ότι ματαιώνει την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον για την Αμερικανο-Αφρικανική σύνοδο κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα εξαιτίας της κρίσης.

Δραματική είναι η κατάσταση και στη γειτονική Λιβερία όπου η πρόεδρος ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων και έθεσε σε υποχρεωτική αργία δημοσίους υπαλλήλους σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού.

Ο ιός Έμπολα προκαλεί ακατάσχετες αιμορραγίες, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει το 90%. Μεταδίδεται μέσω απευθείας επαφής με το αίμα, τα σωματικά υγρά ή τους ιστούς των μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου