Παρασκευή, Οκτωβρίου 17, 2014

Ανησυχία και προβληματισμός για τον Έμπολα- ο ΟΗΕ ψάχνει 1 δις


Σε επιφυλακή οι έφεδροι των ΗΠΑ

Ομπάμα: Δεν κλείνουμε τα σύνορα

Ανέτοιμη φαίνεται η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επέκτασης της επιδημίας του Έμπολα και πέρα από τα σύνορα της Αφρικής αλλά και να περιορίσει την εξάπλωση του ιού στις δυτικοαφρικανικές χώρες. Παρά τις...επανειλημμένες εκκλήσεις του Μπαν Γκι Μουν για τη συγκέντρωση ποσού ύψους 1 δις δολαρίων, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μόλις 100.000 δολάρια. Ο γγ του ΟΗΕ επανέλαβε το αίτημα ενώ μετά από νέα σύσκεψη ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε τη χρησιμοποίηση των αμερικανικών στρατιωτικών εφεδρειών για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά του ξεσπάσματος της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική. Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα για τα πρόσωπα που προέρχονται από τις αφρικανικές χώρες όπου έχει εκδηλωθεί η επιδημία τονίζοντας ότι δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.


"Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε, τελικά, λιγότερες πληροφορίες για τους πιθανούς φορείς του ιού", απάντησε ο Μπαράκ Ομπάμα απευθυνόμενος στα μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου που διατύπωσαν αιτήματα για την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων.

Συγχρόνως αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο διορισμού ενός προσώπου που θα είναι αρμόδιο για τον συντονισμό της εκστρατείας για την αντιμετώπιση του ιού σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε σήμερα τη χρησιμοποίηση των αμερικανικών στρατιωτικών εφεδρειών για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά του ξεσπάσματος της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική. Σήμερα θα έχει συνάντηση με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης, με θέμα τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του ξεσπάσματος του ιού.

Εν τω μεταξύ, περίπου 75 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Presbyterian του Ντάλας βρίσκονται υπό παρακολούθηση μετά το θάνατο του Λιβεριανού Τόμας Έρικ Ντάνκαν ο οποίος είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, ενώ τους έχει γίνει σύσταση να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω σε δημόσιους χώρους και να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.Η εθελοντική συμφωνία με τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου νοσοκόμα, η οποία έχει προσβληθεί με τον ιό ταξίδεψε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με αεροπλάνο στο Οχάιο. Η νοσοκόμα πιθανόν να είχε ήδη προσβληθεί την Παρασκευή από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα και πλέον Ο δρ. Κρίστοφερ Μπράντεν δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Οχάιο, ότι το CDC θα συμπεριλάβει στις έρευνές του για πιθανά κρούσματα τους επιβάτες της πτήσης στην οποία επιβιβάστηκε στις 10 Οκτωβρίου η Βίνσον.

Τέλος έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση της Τζαμάικα επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση σε ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει στις 3 χώρες οι οποίες πλήττονται σοβαρά από το ξέσπασμα του θανατηφόρου ιού Έμπολα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.

(Πηγή:ΑΜΠΕ, BBC)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου