Δευτέρα, Μαΐου 02, 2016

Ανατροπή στη συγκινητική ιστορία του πρόσφυγα που έγινε από ζητιάνος, επιχειρηματίας


Πουλούσε στιλό στους δρόμους της Βηρυτού με το κοριτσάκι του αγκαλιά και μέσα σε λίγους μήνες απέκτησε τρεις επιχειρήσεις - Τώρα όμως τα πράγματα δεν δείχνουν και τόσο καλά για αυτόν

Αναπάντεχη τροπή φαίνεται να παίρνει η συγκινητική ιστορία ....
του Αμπντούλ Χαλίμ αλ-Ατάρ, ενός πρόσφυγα που, από ζητιάνος στους δρόμους της Βηρυτού με το κοριτσάκι του αγκαλιά, έγινε μέσα σε λίγους μήνες επιχειρηματίας, χάρη στη γενναιοδωρία των συνανθρώπων του που θέλησαν να βοηθήσουν εκείνον και την οικογένειά του.

Σύμφωνα με την Independent, αυτήν την εβδομάδα είδε το φως της δημοσιότητας μια ηχογραφημένη συνομιλία μεταξύ του Παλαιστίνιου πρόσφυγα και της Κάρολ Μαλούφ, της ακτιβίστριας και δημοσιογράφου που διαχειρίζεται μέρος των χρημάτων που είχαν συγκεντρωθεί για λογαριασμό του αλ-Ατάρ μέσω μιας διαδικτυακής εκστρατείας.

Σε αυτήν την συνομιλία, ο αλ-Ατάρ ακούγεται να ζητά τα υπόλοιπα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί για εκείνον και την οικογένειά του, ενώ η γυναίκα αρνείται να του τα δώσει και μάλιστα απειλεί ότι βάλει να τον συλλάβουν ή να τον απελάσουν!

Η ανάρτηση που στάθηκε αφορμή να αλλάξει για πάντα η ζωή του πρόσφυγα



Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ο αλ-Ατάρ έχει καταγγείλει δημόσια την ακτιβίστρια ότι παρακρατεί παράνομα τα χρήματά του. Και πράγματι, η γυναίκα που ακούγεται στη συνομιλία απορρίπτει ξεκάθαρα το αίτημά του να λάβει τα υπόλοιπα χρήματα, λέγοντάς του ότι «έτσι κι αλλιώς δεν είναι δικά του».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γκισούρ Σιμόναρσον, τον δημοσιογράφο που στάθηκε αφορμή για την τεράστια αλλαγή στη ζωή του Αμπντούλ, ευαισθητοποιώντας τον κόσμο για την άθλια κατάσταση στην οποία ζούσε ο πρόσφυγας, το επίμαχο βίντεο δεν λέει όλη την αλήθεια.

«Ο λόγος που η Μαλούφ αντέδρασε τόσο άσχημα, παρόλο που αυτό δεν την δικαιολογεί, είναι ότι ο αλ-Ατάρ την απειλεί και την ενοχλεί συνέχεια εδώ και μήνες, από τότε που έχασε τα λεφτά του. Πριν από λίγο καιρό απηύδησε με τη συμπεριφορά του και μάλλον τότε καταγράφηκε το βίντεο. Είναι θλιβερό στην πραγματικότητα, αφού ο Αμπντούλ δεν θα είχε πάρει καθόλου χρήματα αν δεν ήταν η Κάρολ», είπε ο δημοσιογράφος στον Independent.

Ακούστε την επίμαχη συνομιλία μεταξύ του πρόσφυγα και της Μαλούφ



Όπως επισήμανε στην εφημερίδα, η Μαλούφ του είπε πρόσφατα ότι ο Παλαιστίνιος πρόσφυγας έχει ήδη ξοδέψει 90.000 δολάρια, χωρίς στην ουσία να έχει δημιουργήσει κάτι με προοπτικές. Η ίδια πιστεύει ότι πολλά από αυτά τα χρήματα του τα «έφαγαν» άνθρωποι, για τους οποίους όμως η ίδια τον είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις αντικρουόμενες μαρτυρίες που περιπλέκουν την υπόθεση, η καταγεγραμμένη συνομιλία έχει προκαλέσει σάλο στον Λίβανο, μετά την χθεσινή αναπαραγωγή της από πολλά τοπικά μέσα. Πολλοί πιστεύουν ότι η ακτιβίστρια προσπαθεί να κρατήσει τα χρήματα για τον εαυτό της, ωστόσο η ίδια ακόμα δεν έχει απαντήσει στις κατηγορίες και δεν έχει επιβεβαιώσει καν ότι αυτή είναι η φωνή της στο βίντεο.

Η ιστορία που συγκίνησε τον πλανήτη

Όλα ξεκίνησαν από μια ανάρτηση που έκανε τον περασμένο Αύγουστο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δημοσιογράφος Γκισούρ Σιμόναρσον από το Όσλο. Αυτή η συγκινητική φωτογραφία έδειχνε έναν ταλαιπωρημένο άνδρα να πουλάει στιλό στον δρόμο της Βηρυτού, κρατώντας τη κοιμισμένη κορούλα του στον ώμο του.

Η εικόνα συγκλόνισε πολλούς χρήστες του διαδικτύου, που άρχισαν να ρωτούν πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άγνωστο άνδρα. Με τη βοήθεια ακτιβιστών στην πόλη (μεταξύ των οποίων και η Μαλούφ), ο Σιμόναρσον κατάφερε να ανακαλύψει την ταυτότητα του πλανόδιου πωλητή: επρόκειτο για τον Αμπντούλ Χαλίμ αλ-Ατάρ, έναν Παλαιστίνιο που ζούσε στον καταυλισμό προσφύγων Γιαρμούκ στη Δαμασκό αλλά αναγκάστηκε να καταφύγει στο Λίβανο με την γυναίκα και τα δύο παιδιά του το 2012, όταν οι εμφύλιες συρράξεις στην Συρία άρχισαν να απειλούν άμεσα τη ζωή τους.

Όταν η Μαλούφ ενθάρρυνε τον κόσμο να βοηθήσουν τον Αλ-Ατάρ



Όταν ο Παλαιστίνιος πληροφορήθηκε ότι η φωτογραφία του είχε κάνει εκείνον και την κορούλα του διάσημους σίγουρα ξαφνιάστηκε, ωστόσο η έκπληξή του ήταν πολύ μεγαλύτερη όταν συνειδητοποίησε ότι άγνωστοι σε αυτόν άνθρωποι είχαν συγκεντρώσει στο διαδίκτυο για εκείνον και την οικογένειά του σχεδόν 200.000 δολάρια, μέσω της καμπάνιας #BuyPens.

Μερικούς μήνες αργότερα, τα πάντα είχαν αλλάξει στη ζωή του αλ-Ατάρ. Αξιοποιώντας 65.000 δολάρια από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για λογαριασμό του, ο Αμπντούλ αγόρασε τρεις επιχειρήσεις: έναν φούρνο, ένα μαγαζί που πουλάει κεμπάμπ και ένα μικρό εστιατόριο, το οποίο απασχολούσε μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη 16 ακόμα Σύρους πρόσφυγες. Όπως είχε δηλώσει τότε ο Παλαιστίνιος, θέλοντας να βοηθήσει με τη σειρά του τους συνανθρώπους του, είχε στείλει άλλα 25.000 δολάρια σε φίλους και συγγενείς που βρίσκονται ακόμα στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου