Παρασκευή, Ιανουαρίου 13, 2017

ΟΗΕ: Τρομερή η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα


«Καμπανάκι» προς την χώρα μας

Καλεί την χώρα μας να μεταφέρει 1.000 ανθρώπους που βρίσκονται σε μη θερμαινόμενα αντίσκηνα και υπνωτήρια σε καλύτερα καταφύγια στην ηπειρωτική χώρα -«Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο... αλλά οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να δοκιμάζονται», λέει ο Μουζάλας
Πρόσφυγες και μετανάστες....... πεθαίνουν από το ξαφνικό κύμα κακοκαιρίας στην Ευρώπη και οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα προκειμένου να τους βοηθήσουν αντί να τους απωθούν από τα σύνορα και να τους υποβάλλουν σε βία και κατασχέσεις, ανέφερε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Πρόκειται για τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών και όχι για γραφειοκρατία και για την τήρηση γραφειοκρατικών διευθετήσεων», δήλωσε η Σάρα Κρόου, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, UNICEF, σε τακτική συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Η τρομερή κατάσταση είναι σήμερα στην Ελλάδα.»

Η εκπρόσωπος της UNHCR Σεσίλ Πουιγί είπε ότι περίπου 1.000 άνθρωποι βρίσκονται σε μη θερμαινόμενα αντίσκηνα και υπνωτήρια στην Ελλάδα, ζητώντας τη μεταφορά τους σε καλύτερα καταφύγια στην ηπειρωτική χώρα.

Ο Τζόελ Μίλμαν, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, δήλωσε πως οι μεταναστευτικές κινήσεις στη Μεσόγειο «ξεκίνησαν δυνατά» το 2017 και ο απολογισμός των θανάτων φέτος έχει φθάσει ήδη τους 27.

Την ίδια ώρα τη θέση ότι η κατάσταση στην ενδοχώρα με τους καταυλισμούς των προσφύγων είναι υπό έλεγχο επανέλαβε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας υποστηρίζοντας ότι «πετύχαμε το ξεχειμώνιασμα στην ενδοχώρα».

Κληθείς, δε, να σχολιάσει τις εικόνες και από καταυλισμούς της ενδοχώρας όπως στο Δερβένι ή τη Μαλακάσα ο κ. Μουζάλας είπε ότι «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» προσθέτοντας το... αμίμητο ότι «όταν λέμε υπό έλεγχο λέμε ότι οι πρόσφυγες συνεχίζουν να δοκιμάζονται και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει».

Απαντώντας στο ερώτημα αν τα κρούσματα με λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι αυξημένα στη Μαλακάσα ο κ. Μουζάλας είπε ότι «σε όλη τη χώρα υπάρχει τετραπλασιασμός των λοιμώξεων» ενώ για τις λάσπες στον συγκεκριμένο καταυλισμό είπε ότι «υπάρχουν λάσπες γιατί υπάρχουν χιόνια και κακοκαιρία».

Υποστήριξε, ακόμα, ότι «δεν υπάρχει κανείς που να ζήτησε άδεια και να μην του δόθηκε, πιθανώς όχι την ώρα που τη ζήτησε» λεγοντας ότι «η άρνηση μας όποτε υπάρχει είναι πολύ συγκεκριμένη, για παράδειγμα στη Softex κάνουμε εργασίες».

«Από πότε απέτυχα; Μέχρι πριν από 20 ημέρες δεν είχα αποτύχει» συνέχισε ο κ. Μουζάλας στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ.

Επανέλαβε ότι χωρίς τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας «θα είχαμε άλλους 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες» ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στις επιστροφές στην Τουρκία αποδίδοντας την, ωστόσο, στο «καινούργιο φαινόμενο που είναι η κατάθεση ασύλου». Έρχεται ο παράτυπος μετανάστης και ζητά άσυλο και φρακάρουν οι υπηρεσίες παντού. Στη Γερμανία οι αιτήσεις κάνουν 17 μήνες να εξεταστούν, είπε ο κ. Μουζάλας.

Χαρακτήρισε, τέλος, βαρύτατη προσβολή στον πολιτισμό την άρνηση των ξενοδόχων στη Μυτιλήνη να μην δέχονται πρόσφυγες στις επιχειρήσεις τους ενώ είπε ότι ζητείται σοβαρότητα για ό,τι ακούγεται ότι οι πρόσφυγες στο Ελληνικό είναι το κόλπο του Μουζάλα και της κυβέρνησης για να μην πάρει το Ελληνικό ο Λάτσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου