Πέμπτη, Ιανουαρίου 12, 2017

Μυτιλήνη: Οι πρόσφυγες από τη Μόρια δεν μπαίνουν στο αρματαγωγό «Λέσβος»


Παρά το γεγονός ότι το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού έχει καταπλεύσει από χθες το μεσημέρι στο λιμάνι της Μυτιλήνης, οι πρόσφυγες αρνούνται να επιβιβαστούν επειδή φοβούνται ότι θα τους μεταφέρουν πίσω στην Τουρκία
Σε φιάσκο από ότι φαίνεται καταλήγει η μεταφορά πεντακοσίων και πλέον.....
μεταναστών από το hotspot της Μόρια, στο αρματαγωγό πλοίο "Λέσβος" που κατέπλευσε στο νησί του Βορείου Αιγαίου προκειμένου να στεγάσει εκατοντάδες πρόσφυγες οι οποίοι τα τελευταία 24ωρα είχαν παραδοθεί στο έλεος του χιόνια που σάρωσε την ελληνική επικράτεια.

Μέχρι και πριν λίγη ώρα κανένας από τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδας για να βρουν ένα καλύτερο αύριο στις χώρες της Ευρώπης, δεν είχε εγκαταλείψει το παγερό hotspot της Μόρια. Παρά την ισχυρή βροχόπτωση που που έπληττε απο χθες το βράδυ μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης το νησί του Βορείου Αιγαίου, οι αρχές συνάντησαν την καθολική άρνηση των μεταναστών. Κι αυτό γιατί οι πρόσφυγες φοβήθηκαν ότι το πολεμικό πλοίο θα χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν στην Τουρκία και όχι σαν κέντρο φιλοξενίας τους.





Τελικα μετανάστες μετά απο πολύωρες συζητήσεις με τους αρμόδιους της ελληνικής πολιτείας πείστηκαν να εγκαταλείψουν την Μόρια, με τη συμφωνία οτι θα μεταφερθούν σε σημεία του νησιού. Έτσι απο χθες το βράδυ εκατοντάδες άτομα επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία τα οποία τουα οδήγησαν σε ξενοδοχεία της περιοχής Λουτρόπολη Θερμής αλλά και στην Μυτιλήνη, οπου και πέρασαν τη χθεσινή τους νύχτα. Την μη επιβίβαση των μεταναστών στο αρματαγωγό πλοίο επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσας σε ραδιοφωνική εκπομπή τονίζοντας οτι: " δεν φτάνει που πήγε το πλοίο εκεί, πρέπει να πάνε και οι μετανάστες στο πλοίο"



Έτσι για άλλη μια φορά η λύση ανάγκης που επέλεξε η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει την κριτική αλλά και να περιορίσει τις εικόνες ντροπής από την παγωμένη Μόρια έπεσε στο κενό αποδεικνύοντας την έλλειψη στρατηγικής στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής. Τέλος έχει δρομολογηθεί η μετακίνηση περίπου 200 μεταναστών σήμερα και αύριο απο το hotspot της Μόριας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου