Πέμπτη, Ιουλίου 13, 2017

Αχτσιόγλου: Πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε τουριστικές περιοχές...Πάνω από 200 ελέγχους για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας έχει διεξάγει τον τελευταίο μήνα σε τουριστικές περιοχές η...
υπηρεσία ειδικών επιθεωρητών, όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι στο 50% των περιπτώσεων «έχει επιβληθεί ήδη πρόστιμο ή βρισκόμαστε στη διαδικασία των γραπτών εξηγήσεων».

«Δίνουμε τη μάχη μέσα από την επιθεώρηση εργασίας για εφαρμογή των κανόνων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς» τόνισε η υπουργός απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη. «Εντός της τουριστικής περιόδου υλοποιούμε ένα στοχευμένο σχέδιο ελέγχων που είναι και πιο αποτελεσματικοί» πρόσθεσε.

Όπως διευκρίνισε η κ. Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος ελέγχων για την υγεία και την ασφάλεια, στον κλάδο του τουρισμού, έγιναν 209 έλεγχοι σε ξενοδοχειακές μονάδες που απασχολούν συνολικά 10.829 εργαζόμενους και διαπιστώθηκαν 115 παραβάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία.

Ακόμη, όπως τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, «πρόσφατα επιβλήθηκε από την επιθεώρηση εργασίας πρόστιμο ύψους 1.6 εκατ. ευρώ σε μεγάλη τράπεζα για περισσότερες από 100 παραβάσεις υποδηλωμένης εργασίας, ενώ χθες ανακοινώθηκε από το ΣΕΠΕ η επιβολή κυρώσεων ύψους 252.000 ευρώ και πάλι σε μεγάλη τράπεζα για παραβάσεις που αφορούσαν τα χρονικά όρια εργασίας».
«Τόσα χρόνια υπήρχαν εργασιακοί χώροι που βρίσκονταν έξω από την επικράτεια των ελέγχων και των κυρώσεων. Είναι προφανές ότι για την κυβέρνησή μας τέτοια άβατα δεν υπάρχουν. Το φαινόμενο της "υποδηλωμένης εργασίας" αποτελεί πλέον μαζί με την αδήλωτη εργασία κεντρικό στοιχείο των ελέγχων που διεξάγονται» υπογράμμισε. Ανέφερε ακόμη ότι «χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποτελεσματικότητας των στοχευμένων ελέγχων αποτελεί η μείωση της αδήλωτης εργασίας στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας από 19,17% (2014) σε 13,58% (2016)».

Η κ. Αχτσιόγλου έδωσε έμφαση στην αναβάθμιση του συντονισμού και της συνεργασίας ανάμεσα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς ΣΕΠΕ-ΕΦΚΑ-ΣΔΟΕ-Οικονομικής Αστυνομίας με το πιλοτικό πρόγραμμα ελέγχων στην περιφέρεια Αττικής, που ολοκληρώνεται στο τέλος του Σεπτεμβρίου.
Προανήγγειλε ακόμη αυστηροποίηση των διαδικασιών αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων που συστηματικά, όπως είπε, παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, καθώς και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ πιλοτικών προγραμμάτων ελέγχου σε περιοχές και κλάδους υψηλής παραβατικότητας που θα αφορούν και το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία. «Με βάση και τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση μπαίνουμε στο τελικό στάδιο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους ελέγχους σε αγροτικές εργασίες. Η θολή νομοθεσία που επέτρεπε και η πολιτική απραξία, που ανεχόταν τις Μανωλάδες, αποτελεί παρελθόν. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή πολιτική βούληση, αλλά και συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στους χώρους δουλειάς» κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου...

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου