Σάββατο, Μαρτίου 17, 2018

Μπύρα με ενέχυρο… παπούτσια – «Επιδημία» κλοπής ποτηριών από τα μπαρ και… βελγικές λύσεις





Αντώνης Ρηγόπουλος

Η απόλαυση της μπύρας των βελγικών μπαρ φαίνεται ότι δεν είναι αρκετή για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα. Τα καταστήματα σε μερικές από τις γραφικότερες πόλεις της Ευρώπης αντιμετωπίζουν πλέον ένα πρόβλημα που δεν είχαν προβλέψει μέχρι τώρα....

«Ένοχοι» οι λάτρεις της μπύρας, που τελευταία φεύγουν από τα μπαράκια του Βελγίου με τα ποτήρια… αγκαλιά.

Με τον καιρό πλέον να «ανοίγει» και γίνεται κατάλληλος για καλοκαιρινές μπύρες, ρίχνουμε μια ματιά στις πιο ανορθόδοξες μεθόδους που έχουν σκαρφιστεί οι βέλγοι ιδιοκτήτες μπαρ για να διασώσουν τα ποτήρια τους.Πηγή: savdist.com

Για τη σωτηρία των ποτηριών

Στη Μπρύζ, ο Philip Maes, ιδιοκτήτης του καφέ-μπαρ Bruges Beerwall, ενός γραφικού καταστήματος με θέα το κεντρικό κανάλι της πόλης, το Groenerei, αναφέρει ότι έχει επενδύσει χιλιάδες ευρώ σε ένα εξειδικευμένο σύστημα συναγερμού που προστατεύει κάθε ποτήρι του. «Χάνουμε τουλάχιστον 4.000 ποτήρια κάθε χρόνο», τονίζει ο ίδιος. «Ειδικά στους τουρίστες αρέσει πολύ να φεύγουν με αυτά. Για κάποιο λόγο νομίζουν ότι όταν πληρώνουν για μια μπύρα, παίρνουν και το ποτήρι σαν δώρο». Πηγή: Wikipedia

Ο Maes αναφέρει ότι το σύστημα συναγερμού που έχει εγκαταστήσει του κόστισε 4.000 ευρώ, όμως, έχει ήδη αποσβέσει τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα, αφού έχει γλυτώσει αρκετά ποτήρια από το έλεος των τουριστών. Το σύστημα περιλαμβάνει ανιχνευτική συσκευή στην πόρτα του καταστήματος το οποίο εντοπίζει αν κάποιο καταχωρημένο ποτήρι έχει πάρει τον δρόμο της… εξόδου.

Στα ανατολικά της χώρας, στην πόλη Γκέντ, στο Dulle Griet, ένα μπαρ που προσφέρει 500 διαφορετικά είδη μπύρας, έχει πάει ένα βήμα παρακάτω στην προσπάθειά του να προστατεύσει τα πιο πολύτιμα ποτήρια του. «Όποιος πίνει μπύρα στο μαγαζί μας πρέπει να μας δίνει το παπούτσι του», εξηγεί ο Alex Devriendt, μιλώντας στη βελγική εφημερίδα Nieuwsblad. «Στη συνέχεια βάζουμε το παπούτσι σε ένα καλάθι μαζί με τα παπούτσια των άλλων πελατών και κρεμάμε το καλάθι στο ταβάνι. Πλέον έχει γίνει πόλος έλξης, όμως για εμάς παραμένει ένα είδος εγγύησης», συμπληρώνει.Το καλάθι των παπουτσιών στο μπαρ Dulle Griet. Πηγή: bonbeer.com

Παρά την εμπνευσμένη πατέντα του, ο Devriendt συμπληρώνει ότι αναγκάζεται να συμπληρώνει τα ποτήρια του κάθε μέρα. «Οι τουρίστες απλώς θέλουν ένα ενθύμιο. Μερικοί προσπαθούν ακόμα και να κλέψουν τις παλιές αφίσες που έχω στους τοίχους. Τον χειμώνα εξαφανίζονται πολλά πράγματα επειδή οι πελάτες φορούν περισσότερα ρούχα. Το καλοκαίρι δυσκολεύονται να κρύψουν τη λεία τους».

Απώλειες και για τους παραγωγούς

Τα βελγικά ποτήρια μπύρας είναι χαρακτηριστικά για την ποικιλία των σχημάτων και μεγεθών τους και αποτελούν για πολλούς, αντικείμενο συλλογής.

Τα πολλά σχήματά τους έχουν έχουν να κάνουν με τη φύση της μπύρας την οποία είναι κατασκευασμένα να σερβίρουν, αλλά λειτουργούν και διαφημιστικά αφού πάνω τους φέρουν το λογότυπο της ζυθοποιίας που παράγει την μπύρα.

Ανάμεσα στα πιο «δημοφιλή» ποτήρια μεταξύ των «ελαφροχέρηδων» τουριστών της Μπρύζ είναι εκείνα που φέρουν το λογότυπο της Brugse Zot, που ανήκει στη μοναδική ζυθοποιία του κέντρου της πόλης De Halve Maan.Πηγή: brugsezot.be

Η οικογενειακή επιχείρηση, που έχει ιστορία αιώνων, παρέχει η ίδια δωρεάν τα ποτήρια της στα μπαρ της πόλης, όμως πλέον το τίμημα αυτής της επιλογής αποδεικνύεται υψηλό. «Κάθε μήνα πρέπει να παραδίδουμε 1.000 καινούρια ποτήριαεδώ στα καταστήματα της Μπρυζ», τονίζει ο Jan Paillaert εκ μέρους της ζυθοποιίας.

«Τα ποτήρια είναι ένα αναγκαίο κακό για τους ζυθοποιούς. Είναι η “επαγγελματική μας κάρτα”, άρα θέλουμε κάθε μπαρ να τα έχει πάντα. Όμως αυτό κοστίζει πολλά χρήματα όταν ο κόσμος αρχίζει να τα παίρνει. Τα μπαρ των ξενοδοχείων είναι ακόμα χειρότερα από τα άλλα μαγαζιά. Εκεί εξαφανίζονται ακόμα περισσότερα», συμπληρώνει.

Μπρυζ: Η πόλη της μπύρας



Άλλωστε, η Μπρυζ είναι μια πόλη που έχει αρκετά ρεκόρ σε ό,τι αφορά την μπύρα. Εκτός από τον πρωτότυπο συναγερμό του Bruges Beerwall, η Μπρυζ είναι η πρώτη πόλη που κατασκεύασε έναν ολόκληρο υπόγειο αγωγό μπύρας.

Ο αγωγός περνάει κάτω από το ιστορικό κέντρο της πόλης και μεταφέρει σχεδόν4.000 λίτρα μπύρας ανά ώρα.

Η κατασκευή διήρκεσε τέσσερις μήνες, με κόστος 4,5 εκατομμύρια δολάρια, όμως οι πολίτες της Μπρυζ δεν έμειναν απλοί θεατές. Αρκετοί από αυτούς αποφάσισαν να συνεισφέρουν στο έργο της πόλης τους μέσω crowdfunding που συγκέντρωσε το ποσό των 335.000 δολαρίων.



Πηγή: The Guardian


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου