Τρίτη, Ιουνίου 19, 2018

Ξεκινά στη Βουλή της ΠΓΔΜ η διαδικασία ψήφισης της συμφωνίας για το Σκοπιανό





Η συζήτηση θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και αμέσως μετά θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια.
Το υπουργικό συμβούλιο της γείτονας χώρας ενέκρινε σε συνεδρίασή του τη Δευτέρα το ν/σ
Ερωτηματικό αποτελέεί η στάση του Ιβάνοφ, καθώς θα κληθεί να υπογράψει το νομοσχέδιο

Στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ θα κατατεθεί σήμερα το νομοσχέδιο ....για την κύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα, καθώς το υπουργικό συμβούλιο της γείτονας χώρας ενέκρινε σε συνεδρίασή του τη Δευτέρα του το ν/σ.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και αμέσως μετά θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ερωτηματικό η στάση του Ιβάνοφ

Μετά την έγκριση της συμφωνίας, το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσταλεί στον πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει. Αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο, η συμφωνία επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ 61 βουλευτές.

Η κύρωση της συμφωνίας θα γίνει λίγες μέρες πριν συνεδριάσει στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο και θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει, στις 11/12 Ιουλίου η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας η ΠΓΔΜ αναμένει πρόσκληση ένταξης.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση Ζάεφ θα προκηρύξει δημοψήφισμα και θα ζητήσει έγκριση της συμφωνίας στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου.

Μέχρι τα τέλη του 2018 η γειτονική χώρα (βάσει της συμφωνίας) θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές που απορρέουν από τη Συμφωνία, ώστε στις αρχές του 2019, η μπάλα να βρεθεί στο γήπεδο της ελληνικής πλευράς, για την επικύρωση στη βουλή της συμφωνίας.



Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/kosmos/xekina-sti-voyli-tis-pgdm-i-diadikasia-psifisis-tis-symfonias-gia-to-skopiano/#ixzz5IrBCdK9M

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου