Τρίτη, Οκτωβρίου 16, 2018

Συνεχίζεται το «μπραντ ντε φερ» στην Ολομέλεια της ΠΓΔΜ για τη συνταγματική αναθεώρηση




Η συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες
Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων
Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ένας ανεξάρτητος βουλευτής
Αυστηρές προειδοποιήσεις Ζάεφ για κυρώσεις...


Συνεχίζεται σήμερα, Τρίτη η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ επί της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την αλλαγή του συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία.

Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, εικάζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.

Αυστηρές προειδοποιήσεις Ζάεφ για κυρώσεις

Τη Δευτέρα, ο Ζοραν Ζαεφ στην ομιλία του άφησε να εννοηθεί ότι όσοι ψηφίσουν θετικά ενδεχομένως δεν θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις για τα επεισόδια της 27ης Απριλίου του 2016 που έλαβαν χώρα στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα είπε ότι η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί ευκαιρία για αλληλοσυγχώρεση. «Ας δώσουμε τα χέρια. Ο λαός δεν θα συμφιλιωθεί αν δεν συμφιλιωθούν οι πολιτικοί του», σημείωσε χαρακτηριστικά αφήνοντας και παράθυρο για τροποποιήσεις επί των αλλαγών που προωθούνται με την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλοιώσουν το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τη διαδικασία συνταγματικής αλλαγής, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας επιχείρησε να πείσει τους αναποφάσιστους βουλευτές, λέγοντας ότι η απόρριψή της θα έθετε την χώρα σε απομόνωση και θα επανέφερε το πολιτικό τραύμα των τελευταίων 27 ετών και ιδιαίτερα αυτό της τελευταία περιόδου.

Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ένας ανεξάρτητος βουλευτής

Την ίδια στιγμή, στροφή 180 μοιρών έκανε ο ανεξάρτητος βουλευτής του σκοπιανού κοινοβουλίου, Ferid Muhic, αλλάζοντας την αρχική του τοποθέτηση, και τελικά θα ψηφίσει υπέρ των συνταγματικών τροποποιήσεων όπως μεταδίδει το Sloboden Pecat. Πλέον, ο Ζόραν Ζάεφ, αναζητά άλλους επτά βουλευτές για την πολυπόθητη συνταγματική αναθεώρηση.

Κατά την ομιλία του, η οποία πυροδότησε το θερμό χειροκρότημα των κυβερνητικών βουλευτών, ο Muhic εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν να αλλάξει την απόφασή του.




Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/kosmos/synechizetai-to-mprant-nte-fer-stin-olomeleia-tis-pgdm-gia-ti-syntagmatiki-anatheorisi/#ixzz5U5P343PR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου