Σάββατο, Ιανουαρίου 25, 2020

Δε σταματά να τρέμει η Γη στην Τουρκία! Μετασεισμός 5,1 Ρίχτερ τρομοκρατεί την Ελαζίγ- Συγκλονίζουν οι εικόνες από τις διασώσεις (video)





Διασώστρια μιλάει τηλεφωνικά με εγκλωβισμένη - Ανείπωτος πόνος στην επαρχία Ελαζίγ

Δεν λέει να σταματήσει η Γη να τρέμει στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (24.01.2020), ισοπέδωσε την πόλη Ελαζίγ και κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους.


Ο τελευταίος, χρονικά, μετασεισμός που σημειώθηκε στην ανατολική Τουρκία ήταν 5,1 Ρίχτερ και αναστάτωσε τους πάντες στην Ελαζίγ.


Ο πόνος στην Τουρκία από τον φονικό σεισμό είναι ανείπωτος. Στους 22 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών, 1.130 είναι οι τραυματίες, μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες με τους εγκλωβισμένους. Τα 6,8 Ρίχτερ έπληξαν την επαρχία Ελαζίγ το βράδυ της Παρασκευής (24/01) με τους γείτονες να θρηνούν.

Έτοιμη να στείλει βοήθεια είναι και η Ελλάδα, κάτι που έκανε γνωστό η κυβέρνηση μετά τα μηνύματα συμπαράστασης. Συγκλονιστικές είναι εικόνες από τα συντρίμμια και από τις επιχειρήσεις διάσωσης. Όπως αυτή που διασώστρια μιλάει με εγκλωβισμένη μέσα από τα συντρίμμια.



Η μάχη των διασωστών με το χρόνο, ώστε να βγουν ζωντανοί εγκλωβισμένοι από τον φονικό σεισμό συνεχίζεται στην Τουρκία, μετά τον φονικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που έπληξε την επαρχία Ελαζίγκ, το βράδυ της Παρασκευής (24/01). Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν, λοιπόν, συγκλονιστικές εικόνες από διασώσεις εγκλωβισμένων σε κτήρια, που έμειναν για περισσότερες από δέκα ώρες στα συντρίμμια. Πριν από λίγες ώρες από τα συντρίμμια βγήκε και μια έγκυος γυναίκα. Σώθηκαν δυο ζωές μαζί…
Η αρχή έγινε με τη διάσωση μιας γυναίκας, της Γκιουλσούμ Ιντζέ, η οποία βρισκόταν στον πέμπτο όροφο κτηρίου στην περιοχή Μουσταφαπασά και απεγκλωβίστηκε ύστερα από 11 ώρες. Ακολούθησαν άλλες δύο διασώσεις, μία στο κέντρο του Ελαζίγ και μία στο Γκεζίν.
Πέντε κτήρια στην πόλη Σιβρίς και 25 στην πόλη Ντογκανιόλ της επαρχίας Μαλάτεια καταστράφηκαν, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ. Η τουρκική Αρχή διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων («AFAD») ανέφερε ότι σημειώθηκαν περισσότεροι από 118 μετασεισμοί μεγέθους από 2,7 έως 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Συγκλονιστική είναι η στιγμή που διασώστρια μιλά τηλεφωνικά με την Αζιζέ, μία γυναίκα που είναι εγκλωβισμένη στα συντρίμμια. Τελικά, είδε ξανά το φως της ζωής μετά από 17 ώρες. 
«Φώναξε όποιον μπορεί να μιλήσει. Φώναξε τα παιδιά τους. Μην αφήσεις κανέναν να κοιμηθεί. Ανάπνεε από την μύτη. Ήρεμα, ήρεμα. Μίλα σε όλους. Κανείς δεν πρέπει να μείνει σιωπηλός. Μην φοβάσαι για τίποτα. Αζιζέ, είσαι μητέρα, είσαι η μητέρα όλων εκεί κάτω. Είσαι η μόνη, με την οποία επικοινωνούμε. Δεν κλαις, είσαι ήρεμη. Τους στηρίζεις όλους», είναι τα λόγια της. Η γυναίκα ενημέρωσε τη διασώστρια πως -μεταξύ άλλων- είναι μαζί της και η μητέρα ενός γείτονα της.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, από την πληγείσα επαρχία Ελαζίγ, μαζί με τους υπουργούς Υγείας και Περιβάλλοντος, ανακοίνωσε πως «τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ντογκανιόλ της Μαλάτειας και άλλοι 18 στην Ελαζίγ». «Τριάντα εννέα άνθρωποι έχουν διασωθεί από τα χαλάσματα σπιτιών και κτιρίων που έχουν καταρρεύσει», συμπλήρωσε ο Σοϊλού. Ένας ακόμη άνθρωπος διασώθηκε, αφού έμεινε παγιδευμένος στα συντρίμμια 14 ώρες.
Όπως εξήγησε ο Σοϊλού, λήφθηκε η απόφαση να εκκενωθεί μια φυλακή στην επαρχία Αντιγιαμάν στην ανατολική Τουρκία, καθώς υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό.
«Περίπου 30 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από χαλάσματα στο Ελαζίγ», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτσά, τονίζοντας οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται, ενώ εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί. Τόνισε ότι 128 τραυματίες, εκ εκ των συνολικά 1.130, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και 34 εξ αυτών έχουν μεταφερθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Το κρατικό δίκτυο «TRT» μετέδωσε εικόνες με δεκάδες μέλη συνεργείων διάσωσης να αναζητούν επιζώντες σε κτίριο στην Ελαγίζ, μέρος του οποίου είχε καταρρεύσει. Τα παράθυρα είχαν σπάσει και τα μπαλκόνια από τουλάχιστον τέσσερις ορόφους είχαν καταρρεύσει. Οι διασώστες εργάζονταν όλη τη νύχτα, ακόμα και με γυμνά χέρια, για να απομακρύνουν τούβλα και άλλα υλικά από τα χαλάσματα στην πόλη, όπου η θερμοκρασία τις νυχτερινές ώρες έπεσε στους -8 βαθμούς Κελσίου.
«Τα σπίτια μας κατέρρευσαν…δεν μπορούμε να μπούμε μέσα», δήλωσε ένας άνδρας, 32 ετών, από την πόλη Σίβρις, επίκεντρο του σεισμού και συνέχισε: «Στο χωριό μας κάποιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν. Εύχομαι να μας βοηθήσει ο Θεός».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ, συνέστησε στους ντόπιους να μην μπαίνουν στα κατεστραμμένα σπίτια, καθώς συνεχίζονται οι μετασεισμοί στην περιοχή, τουλάχιστον 390 από το βράδυ της Παρασκευής (24/01), ενώ οι 12 εξ αυτών είχαν μέγεθος άνω των 4 βαθμών.
Ο Κουρούμ προσέθεσε ότι μια ομάδα 368 μελών βρίσκεται στο σημείο για να αξιολογήσει τις ζημιές που προκάλεσε η σεισμική δόνηση.
«Έπεφταν έπιπλα πάνω μας»
«Ήταν τρομακτικό, τα έπιπλα έπεσαν πάνω μας. Τρέξαμε γρήγορα έξω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 47χρονος Μελαχάτ Τζαν, κάτοικος του Ελαζίγ.
Ο 68χρονος Ζεκέριγια Γκιουνές περιέγραψε ότι είδε ένα κτίριο να καταρρέει σε απόσταση 200 μέτρων από την οικία του, χωρίς να μπορεί να γνωρίζει εάν ήταν κατοικημένο. «Όλοι κατέβηκαν στους δρόμους, ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός, πολύ τρομαχτικός», σημείωσε.
Η μαύρη Παρασκευή της Τουρκίας
Ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ «σάρωσε» τα πάντα στο Ελαζίγ προκαλώντας θανάτους και τεράστιες καταστροφές. Η επαρχία Ελαζίγ απέχει περίπου 550 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα.
Η πληγείσα περιοχή είναι απομακρυσμένη και σχετικά αραιοκατοικημένη. Ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να εκτιμήσουν οι αρχές το πλήρες μέγεθος της καταστροφής.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Συρία και το Ιράν μετέδωσαν ότι η δόνηση έγινε αισθητή και στις δύο χώρες. Τοπικά ΜΜΕ στον Λίβανο ανέφεραν επίσης ότι οι κάτοικοι της Βηρυτού και της Τρίπολης αισθάνθηκαν τον σεισμό.
Η Τουρκία έχει πληγεί σφοδρά τα τελευταία χρόνια από πολύ ισχυρούς σεισμούς. Τον Αύγουστο του 1999 σκοτώθηκαν περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι από τη δόνηση των 7,6 βαθμών που έπληξε το Ιζμίτ, 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Περίπου 500.000 έμειναν άστεγοι. Το 2011, 523 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισχυρό σεισμό στις πόλεις Βαν και Ερτζίς.
Συλλυπητήρια Πούτιν στον Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε τηλεγράφημα στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου εξέφραζε τα συλλυπητήριά του για τους θανάτους και τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση στην τουρκική επαρχία Ελαζίγ, έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.
«Η Ρωσία συμμερίζεται τον πόνο και την οδύνη εκείνων που έχασαν τους αγαπημένους τους από την καταστροφή και ελπίζει για την ταχεία ανάρρωση όλων των θυμάτων», έγραψε ο Πούτιν.
Φωτογραφίες Reuters – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου