Κυριακή, Φεβρουαρίου 16, 2020

Ασυναρτησίας το ανάγνωσμα - Θλιβερές κυβερνητικές παλινωδίες στη διαχείριση του προσφυγικού




ΜΙΧAΛΗΣ ΛΑΓAΝΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2112 στις 13-2-2020

Να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής κάτι. Η χώρα μας δεν πνίγει πρόσφυγες και μετανάστες. Αντίθετα τη διετία 2015-16 οι Έλληνες κάτοικοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αποτέλεσαν αντικείμενο θαυμασμού και έγιναν μνημείο παγκόσμιας αλληλεγγύης βοηθώντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατατρεγμένους ανθρώπους που αναζήτησαν στην Ευρώπη μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.


Τα θλιβερά... «παράσιτα» των φαιοχιτώνων ροπαλοφόρων και τα ρατσιστικά τάγματα εφόδου, ταυτόχρονα με διάφορους πολιτευτές οι οποίοι ξημεροβραδιάζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ειρωνευόμενοι πνιγμένους, αποτελούν μια θλιβερή μειονότητα, που προσπαθεί τα εκμεταλλευθεί τα 15 λεπτά δημοσιότητας που της αναλογούν σε μια κρίση.


Επίσης οι Έλληνες δεν είναι... κορόιδα. Δεν πείθονται από τις ασυναρτησίες μιας κυβέρνησης που τη μια οραματίζεται πλωτά φράγματα στη θάλασσα και την άλλη «γενική επιστράτευση των ενόπλων δυνάμεων», που σκορπάει απειλητικά μηνύματα για μεταδοτικές ασθένειες και «υγειονομικές μεταναστευτικές βόμβες», διακόπτοντας όμως ταυτόχρονα το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη δωρεάν Υγεία και στον εμβολιασμό.


Άλλωστε η ίδια κυβέρνηση, εν μέσω διαφόρων άλλων παλινωδιών, καταλήγει στη δημιουργία νέων αποθηκών ψυχών. Πώς; Σπρώχνοντας 42.000 ανθρώπινα κουφάρια λίγο πιο πέρα από εκεί όπου σήμερα αργοπεθαίνουν.
Οι ίδιοι στοχοποιούν συλλήβδην τις ΜΚΟ υπονοώντας ότι «συνεργάζονται με Τούρκους διακινητές», αντί να βοηθήσουν ώστε να ενισχυθεί η βοήθεια που προσφέρει η μεγάλη πλειονότητα αυτών των ανθρώπων και μελών ανθρωπιστικών αποστολών που δίνουν καθημερινό αγώνα στα νησιά και την ενδοχώρα για την περίθαλψη, υποκαθιστώντας το ανύπαρκτο και ανίκανο κράτος.


Οι Έλληνες δεν ξεχνούν ούτε τους προηγούμενους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου. Αυτούς που σήμερα κριτικάρουν τους νυν, αλλά το 2015 αποσυμφορούσαν δήθεν τα νησιά «πρώτης υποδοχής» στήνοντας νέες ζούγκλες παραγκών σε κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας και στην Ειδομένη. Είναι αυτοί που συναίνεσαν στη δημιουργία σύγχρονων γκουλάγκ στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κω και όπου αλλού στην ενδοχώρα υπάρχει πρόσφυγας και μετανάστης.


Αυτοί ήταν που δεν αντέδρασαν στο σφράγισμα των συνόρων από τους «φιλεύσπλαχνους εταίρους της Ε.Ε.», οι οποίοι έκλεισαν τα σύνορα και υπέγραψαν μια συμφωνία ντροπής με την Τουρκία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, επιτρέποντας στον σουλτάνο Ερντογάν να απειλεί όποτε θέλει να αποκομίσει νέα οικονομικά και διπλωματικά οφέλη ότι θα «ανοίξει ξανά την κάνουλα» της εισόδου 3,5 εκατομμυρίων προσφύγων, που βρίσκονται σήμερα στη γειτονική χώρα.

Οι ευθύνες των τέως
Στον ελληνικό λαό όμως αρέσει να εθελοτυφλεί. Να μεταθέτει την ευθύνη στον γείτονα. «Γιατί να γίνει καταυλισμός στον τόπο μου; Να γίνει σε άλλη πόλη. Να τον πάρεις εσύ στο σπίτι. Να καθίσουν εκεί που κάθονται, γιατί κουβαλιούνται εδώ;» ακούς και διαβάζεις καθημερινά στα «ηλεκτρονικά καφενεία» των social media.
Προφανώς αρνούμαστε να συνειδητοποιήσουμε πως αυτοί οι 70.000 άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται ήδη εδώ, και πολλοί απ’ όσους έρθουν τα επόμενα χρόνια θα μείνουν εδώ. Ως εκ τούτου δεν φροντίζουμε να λάβουμε μέτρα για τη σταδιακή ένταξη στον κοινωνικό ιστό αυτών οι οποίοι θέλουν να ενταχθούν.


Όσον αφορά τις εγκληματικές ομάδες και την παραβατική συμπεριφορά κάποιων μεταναστών, κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχουν. Όπως επίσης υπάρχουν – και αποτελούν τεράστιο πρόβλημα – οι μεταξύ τους συγκρούσεις, οι εξεγέρσεις, οι κλοπές, τα ναρκωτικά, η πορνεία και το δουλεμπόριο εντός των καταυλισμών.
Το ζήτημα είναι τι κάνεις με αυτές τις συμπεριφορές, πώς προστατεύεις τις τοπικές κοινωνίες και πώς διασφαλίζεις την κοινωνική συνοχή. Οι καυγάδες μεταξύ «δικαιωματιστών» και «ρατσιστών» δεν δίνουν προσώρας κάποια απάντηση.

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
Όποιος πάντως πιστεύει ότι αν κλείσεις για μήνες ή χρόνια 15.000 ανθρώπους σε έναν κλειστό χώρο που δεν χωράει ούτε το ένα πέμπτο αυτών θα έχουν «διαγωγή αρίστη», ας διαβάσει την παρακάτω μαρτυρία μιας
εθελόντριας γιατρού της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Μόρια, όπως την κατέγραψε ο απεσταλμένος της βρετανικής εφημερίδας «Guardian».


Η δρ Χάνα Ποσπισίλοβα είπε ότι ανησυχεί πολύ καθώς η αδυναμία των γιατρών που βρίσκονται στη Μόρια να θεραπεύσουν βαριά άρρωστους ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
«Είμαι πεπειραμένη γιατρός και έχω δει πολλούς ασθενείς στη ζωή μου, αλλά αυτό που είδα εκεί με γονάτισε. Είδα πολλά παιδιά, για τα οποία ανησυχώ ότι θα πεθάνουν από ασιτία. Είδα ένα μωρό που μύριζε πολύ άσχημα καθώς η μητέρα του δεν μπορούσε να το πλύνει, για εβδομάδες ολόκληρες, επειδή υπήρχε μόνο κρύο νερό και φοβόταν ότι θα πεθάνει!


Υπάρχουν παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών που ζουν στους ελαιώνες και κυκλοφορούν ξυπόλητα. Πολλοί έχουν ψώρα και δεν μπορούμε να τους θεραπεύσουμε επειδή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Τους λέμε να πετάξουν τα ρούχα τους, τα οποία φορούν επί μήνες ολόκληρους, αλλά μας λένε ότι είναι τα μοναδικά που έχουν! Εξέταζα 20 ανθρώπους την ημέρα και όλοι τους είχαν μια φρικιαστική ιστορία!».
Η γιατρός λέει ξεκάθαρα ότι αυτές οι καταστάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πανδημία! Άνθρωποι με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα μένουν σε τέντες βρεγμένες από την υγρασία και τις βροχές του χειμώνα. Δεν υπάρχει ζεστό νερό ούτε για δείγμα και πρέπει να περιμένουν τρεις ώρες στο κρύο για φαγητό. Όλοι είναι υποσιτισμένοι με ματωμένα ούλα.


«Τους δίνουμε αντιβιοτικά, αλλά ο βήχας δεν υποχωρεί, ούτε ο πυρετός. Αν διαβάσετε για την ισπανική γρίπη, έτσι ακριβώς άρχισε να εξαπλώνεται και σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους το 1918! Και τότε οι άνθρωποι είχαν μια ιογενή λοίμωξη που έγινε βακτηριακή και τους σκότωσε» λέει η γιατρός.
προσφυγικό
μεταναστευτικό
Κυβέρνηση
κλειστά κέντρα φιλοξενίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου