Τετάρτη, Απριλίου 08, 2020

Μέσα σε… χειμωνιάτικο σκηνικό η «πασχαλινή» υπερπανσέληνος – Το μεγαλύτερο και πιο φωτεινό φεγγάρι της χρονιάςΜερικές ώρες αργότερα, στις 05:35 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης (09/04), θα υπάρξει πανσέληνος

Το μεγαλύτερο και πιο φωτεινό φεγγάρι του φετινού έτους εμφανίστηκε το βράδυ της Τρίτη (07/04), καθώς «βγήκε» η τρίτη (και καλύτερη) από τις συνολικά τέσσερις υπερπανσελήνους του 2020… Κάτι που έγινε σε χειμωνιάτικο σκηνικό σε πολλά μέρη της χώρας.


Στις 21:08 ώρα Ελλάδας η Σελήνη πλησίασε τη Γη στο κοντινότερο σημείο της για φέτος, σε απόσταση 356.907 χιλιομέτρων (περίγειο). Μερικές ώρες αργότερα, στις 05:35 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης (09/04), θα υπάρξει πανσέληνος. Η σχεδόν σύμπτωση της πανσελήνου με το περίγειο του φεγγαριού αναμένεται να οδηγήσει σε ένταση του φαινομένου των παλιρροιών.
Όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών. O δορυφόρος της Γης φαίνεται, μάλιστα, απόψε να έχει και έναν συνοδό στον ουρανό, ο οποίος θα είναι ο Στάχυς, ο φωτεινότερος αστέρας α (άλφα) του αστερισμού της Παρθένου.

Η επόμενη και τελευταία υπερπανσέληνος του έτους θα λάβει χώρα στις 7 Μαΐου. Αντίθετα, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη από ό,τι απόψε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου