Τρίτη, Ιουλίου 14, 2020

Πέτσας: Δυσκολεύουν οι σχέσεις με την Τουρκία – Προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια





Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί δυσκολεύει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Δεν έκρυψε μάλιστα ότι θεωρεί απίθανo να διορθωθεί το «λάθος» του Τούρκου προέδρου.

«Ελπίζουμε αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να διορθωθεί το λάθος του Ερντογάν με την Αγιά Σοφία» είπε το πρωί της Τρίτης (14.07.2020) μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που μέσω του ύπατου εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε να αναθεωρηθεί η απόφαση για την Αγιά Σοφιά.



Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως ενώ η Ελλάδα θέλει σχέσεις καλής γειτονίας και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, «έρχεται μια τέτοια απόφαση ακατανόητη (…) Επομένως ναι δυσκολεύουν οι σχέσεις μας από εδώ και πέρα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια σε ενδεχόμενο που η Τουρκία «περάσει την κόκκινη γραμμή» με γνώμονα όχι το καλύτερο, αλλά το δυσμενέστερο σενάριο.


Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα η Τουρκία με τις κινήσεις της δείχνει ξεκάθαρα την αλλαγή προσανατολισμού της σε σχέση με την Δύση, καθώς η απόφαση για μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί την απομακρύνει de facto από την Ευρώπη.

«Το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό είναι διεθνές και παγκόσμιο» είπε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε προϊδεάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις βλέψεις του για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί στην τελευταία τους επικοινωνία.

Κατά τον Στέλιο Πέτσα, η μετατροφή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι γεγονός που «ανοίγει» ψυχικό χάσμα ανάμεσα στους χριστιανούς και την Τουρκία και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον διάλογο με την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου