Δευτέρα, Ιουλίου 13, 2020

Valentina Sampaio: Το πρώτο trans μοντέλο στο Sports Illustrated



Στην ειδική καλοκαιρινή έκδοση 

Λίνα Μανδράκου

Το μοντέλο από τη Βραζιλία Valentina Sampaio είναι η πρώτη τρανς που φιλοξενείται από το περιοδικό Sports Illustrated.



Μετά από 56 χρόνια, το ιστορικό περιοδικό Sports Illustrated ανοίγει μια νέα σελίδα ιστορίας, καθώς φιλοξενεί για πρώτη φορά ένα trans μοντέλο. Στην ειδική έκδοση Swimsuit, που κυκλοφορεί παραδοσιακά τέτοια εποχή, οι αναγνώστες μπορούν να απολαύσουν τη Βαλεντίνα Σαμπάιο.

Η 23χρονη Βραζιλιάνα είχε ήδη σπάσει κάποια σημαντικά στεγανά, όταν τον Μάρτιο του 2017 κόσμησε το εξώφυλλο της γαλλικής Vogue και το 2019 έγινε το πρώτο trans μοντέλο της Victoria Secret.

Η Βαλεντίνα δεν ένιωθε πάντα τόσο αποδεκτή όσο τα τελευταία χρόνια. Σε κείμενο που έγραψε για το τεύχος αφηγείται την ιστορία της. Γεννημένη σε ένα ψαροχώρι, στα βορειανατολικά της Βραζιλίας, μια χώρα όπου σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό εγκλημάτων κατά των τρανς («τρεις φορές μεγαλύτερα ποσοστά από τις ΗΠΑ), ήρθε αντιμέτωπη με τη βία. «Το να είσαι τρανς συχνά σημαίνει ότι βρίσκεις κλειστές πόρτες στις καρδιές και το μυαλό των ανθρώπων. Αντιμετωπίζουμε προσβολές, εκφοβιστικές αντιδράσεις και σωματική βία μόνο και μόνο επειδή υπάρχουμε».











Στα 8 της χρόνια ήξερε ότι είναι transgender, μέσω του ψυχολόγου της, ωστόσο άρχισε να χρησιμοποιεί το όνομα Βαλεντίνα στα 12 της. Έχει πει σε συνεντεύξεις της πως δεν έπεσε θύμα μπούλινγκ, καθώς οι συμμαθητές της την είχαν αποδεχτεί και την έβλεπαν ήδη «σαν ένα μικρό κορίτσι». Φοίτησε στο πανεπιστήμιο της Φορταλέσα, στην αρχιτεκτονική, αλλά παράτησε τις σπουδές της για να ασχοληθεί με τη μόδα.





Απολύθηκε από την πρώτη της δουλειά στο μόντελινγκ το 2014, με το αιτιολογικό ότι το brand ήταν «συντηρητικό» και ένα τρανς μοντέλο δεν θα γινόταν αποδεκτό από το κοινό του. Έφυγε από τη γενέτειρα για το Ρίο ντε Τζανέιρο για να παίξει σε μια εναλλακτική ταινία και λίγο αργότερα πήρε μέρος στην Εβδομάδα Μόδας του Σάο Πάολο.





Η παρουσία της στο Sport Illustrated είναι σημαντική. Η ίδια σχολιάζει: «Ευχαριστώ το SI που βλέπει και σέβεται αυτό που πραγματικά είμαι. Που αντιλαμβάνεται ότι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είμαι άνθρωπος. Ευχαριστώ που με στηρίζει στη συνεχή προσπάθειά μου να διαδίδω το μήνυμα της αγάπης, της συμπόνοιας και της ενότητας για όλους»





Να σημειωθεί πως η έκδοση Swimsuit του Sports Illustrated έχει μια κάποια παράδοση στις πρωτοπορίες. Το 2016 στις σελίδες του φιγούραρε για πρώτη φορά ένα plus-size μοντέλο, την Ashley Graham, γεγονός που εκτόξευσε την καριέρα της. Επίσης το 2019 έδωσε βήμα στη Halima Aden, η οποία φωτογραφήθηκε με χιτζάμπ και μπουρκίνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου