Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 24, 2020

Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων, ζητάει η Τουρκία






«Ναι στον διάλογο για Δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων στην αν. Μεσόγειο και αποστρατικοποίηση νησιών - Καμία παραχώρηση στην προάσπιση των δικαιωμάτων μας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας


Πάνω από τέσσερις ώρες συνεδρίαζε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και η ανακοίνωση που εκδόθηκε κάνει λόγο για δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και παράνομη στρατικοποίηση νησιών.

Στη γραπτή δήλωση επισημαίνεται πως η Τουρκία δε θα επιτρέψει να τεθούν σε κίνδυνο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο και τάσσεται υπέρ του διαλόγου για τη δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων στην περιοχή. Με τον τούρκο πρόεδρο να ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις και τις επαφές που γίνονται, ώστε να είναι ήρεμο το κλίμα, μετά και τη ανακοίνωση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Δηλώνεται ότι το τουρκικό έθνος, όπως έπραξε μέχρι σήμερα, έτσι και στο εξής δε θα κάνει παραχωρήσεις όσον αφορά στην προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα.

Καλούνται να συμμορφωθούν με την κοινή λογική οι χώρες που ενεργούν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών, ιδίως όσον αφορά στον εξοπλισμό των νησιών τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.

Στο θέμα της δίκαιης διανομής του φυσικού πλούτου της περιοχής η Τουρκία τάσσεται κατ’ αρχάς υπέρ του διαλόγου σε κάθε επίπεδο».

Υπενθυμίζεται ότι με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ επικοινώνησε τηλεφωνικά την Πέμπτη (24/09) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών, συζητήθηκε η αποκλιμάκωση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου