Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 07, 2011

Συνεχίζονται οι ακροάσεις στην Επιτροπή για την έκρηξη στην Κύπρο

Συνεχίστηκαν σήμερα οι δημόσιες ακροάσεις στην Ερευνητική Επιτροπή για την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, με την μαρτυρία δύο αξιωματικών, που...
έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Ο Νίκος Γεωργιάδης είπε ότι στη σύσκεψη της 11ης Φεβρουαρίου 2011, ο τέως υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας προσπαθούσε να πείσει ότι τα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα ήταν επικίνδυνα και ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο κ. Παπακώστας απευθυνόμενος προς τον τέως υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού του είπε χαρακτηριστικά:

-"Ρε Μάρκο, μου τα εφορτώσατε και εκάμετε πίσω».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ο Μάρκος Κυπριακού, χωρίς να δώσει απάντηση, άρχισε να αναλύει την πολιτική και οικονομική πτυχή του θέματος, λέγοντας μάλιστα ότι «θέλει να αγοράσει χρόνο».

Εξάλλου ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο Συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης, στις 5 Ιουλίου 2011, είχε τονίσει στον παυθέντα Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς Σάββα Αργυρού ότι εάν ήταν στη θέση του θα σήμαινε κόκκινο συναγερμό. Έρωτηθείς τι σημαίνει αυτό, ο Νίκος Γεωργιάδης απάντησε ότι είναι μέτρο που εφαρμόζεται σε περίπτωση πολέμου. Δεν ήταν, ωστόσο, σε θέση να πει εάν αυτό σημαίνει και εκκένωση της ναυτικής βάσης.

Εξάλλου, ο αξιωματικός Λάμπρος Λάμπρου άφησε αιχμές ότι ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης δεν κατανόησε τη σοβαρότητα της κατάστασης, μετά την ανάφλεξη σε εμπορευματοκιβώτιο στη ναυτική βάση.

Ο κ. Λάμπρου είπε πως όταν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ενημερώθηκε στις 6 Ιουλίου 2011, μετά την επιτόπια σύσκεψη στη βάση, διερωτάτο ακόμη, εάν όντως έγινε έκρηξη.

Ερωτηθείς από τον πρόεδρο της επιτροπής Πόλυ Πολυβίου εάν η εντύπωση που απεκόμισε είναι ότι ο Πέτρος Τσαλικίδης μπορεί να μην κατανόησε πλήρως τη σοβαρότητα του θέματος,ο μάρτυρας απάντησε επί λέξει:

«Τι να σας πω; Θέσαμε τα παραδείγματα τόσο έντονα, ότι δηλαδή διογκώθηκε ολόκληρο εμπορευματοκιβώτιο και ότι είναι από τύχη που δεν ανατινάχθηκε όλο το φορτίο. Δεν νομίζω να κατανόησε την κατάσταση».Είπε ακόμη ότι ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης εισηγήθηκε στον κ.Τσαλικίδη την καταστροφή της πυρίτιδας.

Ο κ. Λάμπρου ανέφερε ότι στη σύσκεψη της 6ης Ιουλίου λήφθηκαν ομόφωνα δύο επείγουσες αποφάσεις: «Είτε το εμπορευματοκιβώτιο, στο οποίο σημειώθηκε η ανάφλεξη, να αφαιρεθεί από τη στοιβάδα, ή το φορτίο να βρέχεται συνεχώς με θαλασσινό νερό για να ψύχεται, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση». Μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε, υπήρξε συμφωνία τα εμπορευματοκιβώτια να τοποθετηθούν σε αποθήκη ή να κατασκευασθεί στέγαστρο, κάτι που έμεινε αόριστο.

Ερωτηθείς από τον κ. Πολυβίου εάν ο τρόπος τοποθέτησης των εμπορευματοκιβωτίων επιλέγηκε λόγω των φόβων για δολιοφθορά, ο κ. Λάμπρου απάντησε: «Αυτό φαίνεται ότι ήταν το μείζον και οι συνθήκες αποθήκευσης ήταν το ελάχιστο».

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου