Συνεχίστηκαν σήμερα οι δημόσιες ακροάσεις στην Ερευνητική Επιτροπή για την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, με την μαρτυρία δύο αξιωματικών, που...
έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Ο Νίκος Γεωργιάδης είπε ότι στη σύσκεψη της 11ης Φεβρουαρίου 2011, ο τέως υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας προσπαθούσε να πείσει ότι τα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα ήταν επικίνδυνα και ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο κ. Παπακώστας απευθυνόμενος προς τον τέως υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού του είπε χαρακτηριστικά:
-"Ρε Μάρκο, μου τα εφορτώσατε και εκάμετε πίσω».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ο Μάρκος Κυπριακού, χωρίς να δώσει απάντηση, άρχισε να αναλύει την πολιτική και οικονομική πτυχή του θέματος, λέγοντας μάλιστα ότι «θέλει να αγοράσει χρόνο».
Εξάλλου ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο Συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης, στις 5 Ιουλίου 2011, είχε τονίσει στον παυθέντα Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς Σάββα Αργυρού ότι εάν ήταν στη θέση του θα σήμαινε κόκκινο συναγερμό. Έρωτηθείς τι σημαίνει αυτό, ο Νίκος Γεωργιάδης απάντησε ότι είναι μέτρο που εφαρμόζεται σε περίπτωση πολέμου. Δεν ήταν, ωστόσο, σε θέση να πει εάν αυτό σημαίνει και εκκένωση της ναυτικής βάσης.
Εξάλλου, ο αξιωματικός Λάμπρος Λάμπρου άφησε αιχμές ότι ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης δεν κατανόησε τη σοβαρότητα της κατάστασης, μετά την ανάφλεξη σε εμπορευματοκιβώτιο στη ναυτική βάση.
Ο κ. Λάμπρου είπε πως όταν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ενημερώθηκε στις 6 Ιουλίου 2011, μετά την επιτόπια σύσκεψη στη βάση, διερωτάτο ακόμη, εάν όντως έγινε έκρηξη.
Ερωτηθείς από τον πρόεδρο της επιτροπής Πόλυ Πολυβίου εάν η εντύπωση που απεκόμισε είναι ότι ο Πέτρος Τσαλικίδης μπορεί να μην κατανόησε πλήρως τη σοβαρότητα του θέματος,ο μάρτυρας απάντησε επί λέξει:
«Τι να σας πω; Θέσαμε τα παραδείγματα τόσο έντονα, ότι δηλαδή διογκώθηκε ολόκληρο εμπορευματοκιβώτιο και ότι είναι από τύχη που δεν ανατινάχθηκε όλο το φορτίο. Δεν νομίζω να κατανόησε την κατάσταση».Είπε ακόμη ότι ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης εισηγήθηκε στον κ.Τσαλικίδη την καταστροφή της πυρίτιδας.
Ο κ. Λάμπρου ανέφερε ότι στη σύσκεψη της 6ης Ιουλίου λήφθηκαν ομόφωνα δύο επείγουσες αποφάσεις: «Είτε το εμπορευματοκιβώτιο, στο οποίο σημειώθηκε η ανάφλεξη, να αφαιρεθεί από τη στοιβάδα, ή το φορτίο να βρέχεται συνεχώς με θαλασσινό νερό για να ψύχεται, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση». Μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε, υπήρξε συμφωνία τα εμπορευματοκιβώτια να τοποθετηθούν σε αποθήκη ή να κατασκευασθεί στέγαστρο, κάτι που έμεινε αόριστο.
Ερωτηθείς από τον κ. Πολυβίου εάν ο τρόπος τοποθέτησης των εμπορευματοκιβωτίων επιλέγηκε λόγω των φόβων για δολιοφθορά, ο κ. Λάμπρου απάντησε: «Αυτό φαίνεται ότι ήταν το μείζον και οι συνθήκες αποθήκευσης ήταν το ελάχιστο».
kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου