Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2011

Εκτός στόχων τα έσοδα του Προϋπολογισμού στο 10μηνο

Εκτός στόχων κινήθηκαν τα καθαρά έσοδα του Προϋπολογισμού στο 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου. Πιο απλά το Δημόσιο περίμενε να εισπράξει τον Οκτώβριο 5,1 δισ. ευρώ και τελικά εισέπραξε 4,22 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση στο...
διάστημα Οκτωβρίου 2010 -Οκτωβρίου 2011τα φορολογικά έσοδα, κατέγραψαν πτώση 6,9%.

Στο 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου οι συνολικές καθαρές εισπράξεις του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 39,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 4,4% εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Βάσει τον στόχων του Προϋπολογισμού 2012 τα έσοδα έπρεπε στο 10μηνο να είναι κοντά στα 42 δισ. ευρώ.

Η υστέρηση των εσόδων έναντι των στόχων θα ήταν μεγαλύτερη αν το πλήθος φορολογουμένων που δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος εισέπραττε τα χρήματα που του οφείλει το Δημόσιο.Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, στη μείωση των εισοδημάτων, στην καθυστέρηση έκδοσης των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή των δόσεων της έκτακτης εισφοράς και του φόρου εισοδήματος και στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εφοριακών.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εξακολουθούν να εκτιμούν πως η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου (οπότε κλείνει το οικονομικό έτος) με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015.

Ωστόσο, παραβλέπουν την παραλυσία που προκαλεί στον τόπο η παρούσα πολιτική κατάσταση που ουσιαστικά έχει οδηγήσει σε υπολειτουργία το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών και έχει αποτρέψει τους πολίτες να αποδώσουν εγκαίρως τους φόρους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου