Πέμπτη, Νοεμβρίου 03, 2011

Ώρα ευθύνης

Άρθρο το Ν.Χουρσαλά
Δημοτικού συμβούλου Κορυδαλλού


Η χώρα μας βιώνει τις πιο δύσκολες στιγμές της μεταπολεμικής ιστορίας. Η οικονομική κατάσταση δείχνει ότι...
βρισκόμαστε στα όρια της χρεοκοπίας και την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση έχει στο κέντρο της πολιτικής της την επικοινωνιακή διαχείριση.
Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες της Ευρωζώνης κατέληξαν σε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους. Κι ενώ όλοι ανέμεναν τα υπόλοιπα στοιχεία που θα καθόριζαν τους όρους της δανειοδότησης όπως είναι το επιτόκιο ή το ποσοστό της εθελούσιας συμμετοχής των ιδιωτών, η ελληνική Κυβέρνηση πανηγύριζε για την επιτυχία να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και να κλείσουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ένα επικοινωνιακό τέχνασμα , προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο, εξαγγέλοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η οποία προκάλεσε τεράστια αναταραχή, πολιτική και οικονομική, τόσο στα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια τα οποία πρέπει να ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση όσο και στους δανειστές οι οποίοι καλούνται να συμφωνήσουν με το «κούρεμα» του 50%.
Το δημοψήφισμα είναι μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και στον πρόσφατο νόμο του ΠΑΣΟΚ, δεν προβλέπεται δημοψήφισμα για δημοσιονομικά θέματα. Τα κόμματα δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν δημοψήφισμα, οι αγορές δε μπορούν να περιμένουν τρεις μήνες για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενώ οι πολίτες αισθάνονται αμηχανία όταν δεν κλήθηκαν να ψηφίσουν για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ο.Κ, την υιοθέτηση του ευρώ , το μνημόνιο ή κάποιο εθνικό θέμα. Η εξαγγελία του δημοψηφίσματος δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο και καταφεύγει στον πολιτικό «τζόγο» που μπορεί να τον οδηγήσει στην ηρωική έξοδο.
Σε αυτή την πρωτοφανή δυσκολία οφείλουν οι Έλληνες βουλευτές, ιδιαίτερα του Κυβερνώντος κόμματος, να αναλάβουν τις ευθύνες τους αφουγκραζόμενοι την κοινωνία η οποία έχει αποδεσμευτεί από τις «σκληρές» κομματικές γραμμές επιβραβεύοντας όσους και όσες εξέφρασαν πιο ελεύθερα τη γνώμη τους. Τα παραδείγματα είναι πολλά, ξεκινώντας από το υψηλό ποσοστό που κατέλαβε ο Γ.Δημαράς στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τις επευφημίες για τη στάση της Σακοράφα ή του Κουρουπλή.
Η στιγμή έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία για την πορεία της χώρας και του έθνους. Η υποχρέωση όλων είναι να προτάξουμε το εθνικό συμφέρον, τους Δημοκρατικούς θεσμούς διασώζοντας την αξιοπιστία και το κύρος του πολιτικού συστήματος και της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου