Τρίτη, Νοεμβρίου 01, 2011

Εμμεση προτροπή για παραίτηση

Ο Τσίπρας έθεσε το θέμα στον Παπούλια στη χθεσινή συνάντησή τους
Εμμεση προτροπή - υπόδειξη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί ούτως να διαλυθεί η Βουλή και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές συνιστά η χθεσινή δημόσια παρέμβαση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα....

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Προεδρικό Μέγαρο για λόγους πολιτικού τακτ δεν έθεσε ευθέως στον Κάρολο Παπούλια ζήτημα παραίτησής του από το προεδρικό αξίωμα για να διευκολύνει τις εξελίξεις. Ωστόσο το περιέγραψε με σαφήνεια αμέσως μετά τη συνάντησή τους τονίζοντας (έπειτα από ερώτημα περί παραίτησης) ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την απόλυτη ευχέρεια αλλά και την ευθύνη ο ίδιος να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα προφυλάξει το Σύνταγμα και τους νόμους και την εθνική ακεραιότητα της πατρίδας μας".
Συνεργάτες του κ. Τσίπρα εξηγούσαν ότι "δεν ήταν δυνατόν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει ανοιχτά από τον κ. Παπούλια να παραιτηθεί", επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η δήλωσή του επί της ουσίας τού υπεδείκνυε την συγκεκριμένη πολιτική διέξοδο για να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας στο τετ-α-τετ του με τον κ. Παπούλια ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ της διενέργειας εκλογών. Γι' αυτό άλλωστε και σε υπόμνημα τριών σελίδων που τού κατέθεσε ζητεί ευθέως την ενεργοποίηση του άρθρου 40, παράγραφος 1 του Συντάγματος που δίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δυνατότητα να συγκαλέσει εκτάκτως τη Βουλή ώστε να συζητηθούν παρουσία του οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις και οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
Ειδικότερα, το επίμαχο άρθρο αναφέρει: "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί την Βουλή τακτικά μία φορά κάθε χρόνο, όπως ορίζει το άρθρο 64 παράγραφος 1 και εκτάκτως κάθε φορά που το κρίνει εύλογο κηρύσσει αυτοπροσώπως ή διά του πρωθυπουργού την έναρξη και την λήξη κάθε βουλευτικής περιόδου".
Στο ίδιο υπόμνημα ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει: "Πιστεύουμε ότι οι εκλογές είναι η μοναδική δημοκρατική διέξοδος. Οι λόγοι που συντρέχουν για την διεξαγωγή τους πριν το πέρας της τετραετίας είναι πολύ σοβαρότεροι από αυτούς που πρόωρα επικαλέστηκαν οι κυβερνώντες κατά το πρόσφατο παρελθόν". Παράλληλα επιχειρώντας να φρενάρει τα σενάρια συγκυβέρνησης θέτει ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας με την επισήμανση ότι "οποιαδήποτε κυβερνητική αλλαγή ερήμην της λαϊκής ετυμηγορίας θα συνιστά εκτροπή και απαράδεκτη παράκαμψη της λαϊκής βούλησης".

ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ. Στελέχη της Κουμουνδούρου μετά τη συνάντηση Παπούλια - Τσίπρα σχολίαζαν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κι άλλες δυνατότητες, όπως για παράδειγμα να αναπέμψει νομοσχέδια που κρίνονται αντισυνταγματικά. Τόνιζαν πως στην συνάντηση των δύο δεν σχολιάστηκαν τα πρόσφατα επεισόδια της Θεσσαλονίκης από καμία πλευρά.
Την επίσκεψη Τσίπρα στον κ. Παπούλια σχολίασε το ΚΚΕ αναφέροντας ότι "οι δηλώσεις του δείχνουν ότι η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι πανικόβλητη μπροστά στην άνοδο του ταξικού εργατικού - λαϊκού κινήματος και ταυτόχρονα επιχειρεί να καλλιεργήσει στον λαό τον φόβο".
Επίσης, το Μέτωπο Αλληλεγγύης του Αλ. Αλαβάνου τόνισε ότι η πρόσκληση του κ. Τσίπρα για έκτακτη σύγκληση της Βουλής στερείται νοήματος και ότι εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να ενεργοποιηθεί το άρθρο 42 παρ. 1 που δίνει την δυνατότητα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επαναπέμψει ψηφισμένο νόμο στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου