Τρίτη, Νοεμβρίου 01, 2011

Μεγάλο ρίσκο χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα ο ξένος Τύπος

Νέα κρίση στην ευρωζώνη προβλέπουν τα ξένα ΜΜΕ από την απόφαση Παπανδρέου

Την έξοδο από το ευρώ δείχνει το δημοψήφισμα σχολιάζει σήμερα μερίδα του ξένου Τύπου ενώ όλα τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης το κρίνουν ως εξαιρετικά επικίνδυνο και ικανό να προκαλέσει νέους μεγάλους τριγμούς στην ευρωζώνη και να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου....


Έκπληξη προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση με την τρόικα και οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις καταδεικνύουν ότι ουσιαστικά το ζήτημα που θα τεθεί είναι η συμμετοχή ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη.

Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις που έκανε Φινλανδός υπουργός, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Αλεξάντερ Σταμπ.«Η κατάσταση είναι τόσο στριμωγμένη που βασικά θα είναι μία ψήφος για τη συμμετοχή τους στο ευρώ», είπε, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MTV3.

«Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί σε ένα νέο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβλανει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ξαφνικά, αν ψηφίσουν κατά αυτών των μεταρρυθμίσεων, τότε θα είναι η Ελλάδα αυτή που παραβίασε τη συμφωνία», πρόσθεσε.

Αν η Ελλάδα αποφύγει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, τότε δεν θα υπάρξει πακέτο βοήθειας, υπογράμμισε.

Μεγάλο ρίσκο το δημοψήφισμα

Κίνηση μεγάλου ρίσκου χαρακτηρίζει ο ξένος Τύπος την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να τεθεί σε δημοψήφισμα η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι μεγαλύτερες εφημερίδες και τα κυριότερα ειδησεογραφικά δίκτυα τονίζουν ότι από την έκβαση του δημοψηφίσματος ενδέχεται να κριθεί η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και παράλληλα σημειώνουν ότι η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού θέτει σε κίνδυνο το πολιτικό του μέλλον και ενδέχεται να υπονομεύσει τις διεθνείς προσπάθειες διάσωσης του ευρώ.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα μεταδίδει ότι το ρίσκο που παίρνει ο πρωθυπουργός είναι μεγάλο, καθώς πολλοί Έλληνες προτιμούν το χάος που θα φέρει η επιστροφή στη δραχμή, παρά τη μακροχρόνια λιτότητα.

«Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το δημοψήφισμα μπορεί να εκτροχιάσει την ευρύτερη συμφωνία για την κρίση στην Ευρωζώνη» σημειώνει το βρετανικό δίκτυο.

«Το δημοψήφισμα για το πακέτο βοήθειας θέτει εν αμφιβόλω αυτό που θεωρείτο ειλημμένη απόφαση» γράφουν οι New York Times, αναφερόμενοι στις αποφάσεις που ελήφθησαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «αιφνιδιαστική κίνηση» του Γ.Παπανδρέου που ξάφνιασε την Ευρώπη, ενώ παράλληλα θέτει σε κίνδυνο το πολιτικό του μέλλον.

Για κίνηση-σοκ μιλά το Reuters, επισημαίνοντας ότι η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού μπορεί να προκαλέσει νέα κρίση στη ζώνη του ευρώ. Το πρακτορείο φιλοξενεί και δηλώσεις του Κύπριου νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη:

«Είναι δύσκολο να προβλέψεις τι θα συμβεί στην Ελλάδα εάν (οι πολίτες) το απορρίψουν (το νέο πακέτο βοήθειας). Θα είναι πολύ άσχημο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως την Ευρωζώνη, αλλά τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα για την Ελλάδα. Σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι», η Ελλάδα αυτομάτως θα κηρύξει χρεοκοπία, δεν νομίζω πως θα παραμείνουν στο ευρώ» εκτιμά ο Πισσαρίδης.

Λίγες ημέρες μετά το «ναι» των Ευρωπαίων στη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αιφνιδίως δημοψήφισμα, γράφει η Wall Street Journal.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέπληξε την Ευρώπη, ανακοινώνοντας ένα δημοψήφισμα σχετικά με το πρόσφατο πακέτο βοήθειας -κίνηση μεγάλου ρίσκου η οποία ενδέχεται να υπονομεύσει τις διεθνείς προσπάθειες για τη διάσωση του ευρώ.

Ριψοκίνδυνη κίνηση χαρακτηρίζουν την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού τόσο ο γερμανικός όσο και ο αυστριακός Τύπος.
«Πέραν των μαζικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και της αντίστασης που προβάλει η αντιπολίτευση, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με αντιδράσεις στο ίδιο του το κόμμα» παρατηρεί η DieZeit στην ηλεκτρονική της έκδοση. «Ο Παπανδρέου ρισκάρει με την απόφαση του για δημοψήφισμα» επισημαίνει η αυστριακή WienerZeitung.

Σε σχόλιο της με τίτλο «Η χρεοκοπία πλησιάζει» η οικονομική Handelsblatt διά του ανταποκριτή της Γκερντ Χέλερ παρατηρεί ότι ενώ όλα έδειχναν ότι η Ελλάδα κάπως σώθηκε μετά τη συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο Έλληνας πρωθυπουργός τα ανατρέπει όλα και ανακοινώνει εντελώς ξαφνικά δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της συνόδου, στις οποίες μόλις πριν από πέντε μέρες είχε συμφωνήσει.

Η ανακοίνωση έπεσε σαν βόμβα, επισημαίνει ο Γερμανός δημοσιογράφος και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει εξηγήσει ακόμη πώς θα διατυπωθεί το ερώτημα. Εάν το ερώτημα θα αφορά την έγκριση του κουρέματος του χρέους, ο Παπανδρέου δεν μπορεί να ελπίζει ότι οι Έλληνες θα συμφωνήσουν. Και αυτό γιατί οι Έλληνες γνωρίζουν ότι το «κούρεμα» θα συνοδεύεται από νέα σκληρά μέτρα λιτότητας… Αν ο Παπανδρέου χάσει τότε η Ελλάδα θα βρεθεί ενώπιον νέων εκλογών και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα τις κερδίσει κανένα από τα μεγάλα κόμματα. Αυτό θα σήμαινε πολιτική παράλυση και ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας θα ήταν μεγαλύτερος από ποτέ, αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου