Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2011

Υπηρεσιακή κυβέρνηση και εκλογές σε έξι εβδομάδες

ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΣ Ο ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να είναι έτοιμος να συζητήσει οτιδήποτε άλλο, πέραν της παραίτησης του κ. Παπανδρέου και τη συγκρότηση μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης στην οποία επικεφαλής θα τεθεί ανώτατος ...
δικαστικός και δεν θα απαρτίζεται από πολιτικά πρόσωπα. Το μήνυμά του ότι θα υπερψηφίσει τελικά τη δανειακή σύμβαση ήταν "καθαρά" συγκυριακό και οι αποδέκτες του δεν ήταν στο εσωτερικό αλλά στην Ευρώπη
Υπηρεσιακή κυβέρνηση και εκλογές σε έξι εβδομάδες

Αμετακίνητος είναι ο Αντ. Σαμαράς στην πρόταση - πακέτο που κατέθεσε νωρίς χθες το μεσημέρι για τη συγκρότηση υπηρεσιακής -ουσιαστικά- και όχι μεταβατικής κυβέρνησης και διεξαγωγή εκλογών το αργότερο σε έξι εβδομάδες, όπως ανέφερε στη Βουλή.

Η τοποθέτησή του αυτή, σε συνδυασμό με την αποχώρηση της ΝΔ από τη Βουλή και τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, πιστοποιεί ότι στη ΝΔ η συναίνεση αποτελεί ακόμη ζητούμενο και πως το μήνυμα Σαμαρά ότι θα υπερψηφίσει τελικά τη δανειακή σύμβαση ήταν "καθαρά" συγκυριακό και πως οι αποδέκτες του δεν ήταν στο εσωτερικό αλλά στην Ευρώπη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να είναι έτοιμος να συζητήσει οτιδήποτε άλλο, πέραν της παραίτησης του κ. Παπανδρέου και τη συγκρότηση μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης στην οποία επικεφαλής θα τεθεί ανώτατος δικαστικός και δεν θα απαρτίζεται από πολιτικά πρόσωπα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μη στείλει τους κ. Ρέππα και Αθανασάκη ως απεσταλμένους στο γραφείο του, γιατί δεν έχει τίποτε να συζητήσει πέρα από την πρόταση που κατάθεσε δημόσια.

Σε ό,τι αφορά τον "χρόνο ζωής" αυτής της κυβέρνησης -η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ θα έχει ως μοναδική αποστολή την επικύρωση της δανειακής σύμβασης- δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τον έναν μήνα.

Στη Λ. Συγγρού, από νωρίς χθες το πρωί, κατέγραφαν και ως πιθανές ημερομηνίες εκλογών είτε την 4η Δεκεμβρίου, είτε την 11η του ίδιου μήνα και μάλιστα σημείωναν ότι αυτός είναι επαρκής χρόνος προκειμένου να οριστικοποιηθεί η δανειακή σύμβαση και να "περάσει" από τη Βουλή.

Ουσιαστικά, ο κ. Σαμαράς επιμένει στον αμιγώς υπηρεσιακό χαρακτήρα της κυβέρνησης αυτής αλλά και στον μικρό χρόνο "ζωής της", καθώς δεν θέλει να ταυτιστεί ο ίδιος και το κόμμα με αντιδημοφιλείς επιλογές που ενδεχομένως υπάρξουν μέσα στη δανειακή σύμβαση.

Δέσμευση
Παράλληλα, εκτιμά ότι το "φιάσκο των Κανών" έχει φθείρει ακόμη περισσότερο τον κ. Παπανδρέου και θέλει στην εκλογική μάχη να είναι ακόμη "νωπή η εικόνα από τα όσα συνέβησαν στο περιθώριο της συνεδρίασης του G20". Στη δήλωσή του, η οποία έγινε στις δύο χθες το μεσημέρι, αφού επεσήμανε ότι το κόμμα του είναι ο "εγγυητής της ομαλότητας στη χώρα", δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει τη δανειακή σύμβαση.

"Εδώ που έφτασαν τα πράγματα με την πολιτική της κυβέρνησης, η νέα δανειακή σύμβαση έχει γίνει αναπόφευκτη. Και πρέπει να διασφαλιστεί", τόνισε χαρακτηριστικά. "Προφανώς", διευκρίνισε, "διατηρούμε τις διαφωνίες μας με τα μέτρα πολιτικής που σήμερα εφαρμόζονται. Δεν διαφωνούμε, όμως, με τους στόχους της σύγκλισης, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, αλλά με το μείγμα της πολιτικής που μας έχει, άλλωστε, οδηγήσει μακριά από τους στόχους αυτούς".

Στη συνέχεια, κατέθεσε την πρότασή του για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου.

"Η νέα κυβέρνηση θα ενώσει τον λαό"

Ο Αντ. Σαμαράς, αφού δεσμεύθηκε ότι θα υπερψηφίσει τη δανειακή σύμβαση, την οποία χαρακτήρισε μάλιστα ως "αναπόφευκτη", πρότεινε τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης. Το σχετικό σημείο της δήλωσης-πρότασης του προέδρου της ΝΔ έχει ως εξής:

"Ζητώ τον σχηματισμό προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης με αποκλειστική αρμοδιότητα την άμεση διεξαγωγή εκλογών. Και την επικύρωση της δανειακής σύμβασης από την παρούσα Βουλή.

Γιατί η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να πάψει να αποτελεί 'εκκρεμότητα' για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Και η έκτη δόση πρέπει να ξεμπλοκάρει το ταχύτερο, ώστε οι εκλογές να γίνουν υπό συνθήκες ομαλές. Και να εκφραστεί έτσι ελεύθερα το φρόνημα του λαού μας.

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα ενώσει τον λαό, αλλά και τον Ελληνισμό - εντός κι εκτός Ελλάδας - για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση. Αυτό το εγγυώμαι προσωπικά. Και να μου έχετε εμπιστοσύνη!

Το αίτημα για άμεση διεξαγωγή εκλογών είναι αδιαπραγμάτευτο από την πλευρά μας, αλλά και από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού".

ΔΙΑΦΩΝΙΑ
Αιφνιδίασε την ηγεσία της ΝΔ ο κ. Σωτ. Χατζηγάκης, ο οποίος με επιστολή που απέστειλε χθες το πρωί στον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ κ. Κ. Τασούλα, ζητούσε από τον κ. Σαμαρά να αναλάβει πρωτοβουλία για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και ανασύστασης του αστικού ?όπως ανέφερε- χώρου. Ο πρώην υπουργός τάχθηκε εναντίον των εκλογών αυτή την ώρα και επεσήμανε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να κάνει κινήσεις έτσι ώστε να συγκροτηθεί ένα κεντροδεξιό μέτωπο, ικανό να δώσει λύσεις από την παρούσα Βουλή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου