Καθώς οι διαπραγματεύσεις για την κλιματική συμφωνία στο Ντέρμπαν βρίσκονται σε εξέλιξη, η Επιτροπή υιοθέτησε προτάσεις απορρόφησης του 1/5 του προϋπολογισμού εξωτερικής χρηματοδότησης ύψους 70δις ευρώ για την χρηματοδότηση του...
κλίματος την περίοδο 2014-2020.
Η επίτροπος για την κλιματική δράση Connie Hedegaard τόνισε ότι το ποσό των 14δις ευρώ αποτελεί αύξηση 20% του προηγούμενου πακέτου, αποδεικνύοντας τη δέσμευση της ΕΕ να πληρώσει το μερίδιο που της αναλογεί της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης του κλίματος.
«Επομένως, η κλιματική χρηματοδότηση δε μπορεί να είναι μόνο δημόσια χρήματα. Χρειαζόμαστε καινοτόμους πόρους χρηματοδότησης, συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα και στις αγορές άνθρακα», υπογράμμισε.
Η ανακοίνωση έγινε στις Βρυξέλλες καθώς στο Ντέρμπαν υπήρξε αδιέξοδο αναφορικά με την αναμόρφωση και εκκίνηση του Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα ύψους 74.5δις ευρώ το 2020.
Ένα προσχέδιο που κυκλοφόρησε στο Ντέρμπαν στις 6 Δεκεμβρίου σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε την αύξηση των χρημάτων του ταμείου μέσω τιμολόγησης των εκπομπών CO2 στον τομέα της παγκόσμιας ναυτιλίας.
Ωστόσο οι αντιπρόσωποι εξέφρασαν σκεπτικισμό σχετικά με μία συμφωνία τέτοιας φύσεως.
Παγκόσμια χρηματοδότηση του κλίματος
Στις 6 Δεκεμβρίου, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ανέφερε επίσης ότι τα 22.9 δις δολ –ή το 15%- της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας των μελών του, πήγαν προς την κλιματική βοήθεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο το 2010.
Το 1/3 αυτών των χρημάτων δαπανήθηκε για τη βοήθεια φτωχών κρατών να προσαρμοστούν στις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι ξηρασίες και οι πλημμύρες.
Τα υπόλοιπα χρήματα -17.6 δις δολ- δαπανήθηκαν σε μέτρα άμβλυνσης της κλιματικής αλλαγής προκειμένου να μειωθούν οι αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Το ποσοστό ήταν μέχρι και 69% το 2009, τονίζει ο ΟΟΣΑ.
Ιστορικό
Το σύμφωνο της Κοπεγχάγης που συνήφθη στην πρωτεύουσα της Δανίας το 2009, περιλαμβάνει την υπόσχεση από τις ανεπτυγμένες χώρες να προσφέρουν 100 δις δολάρια ετησίως μέχρι το 2020 για να βοηθήσουν τις αδύναμες χώρες να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να προσαρμοστούν στις αναπόφευκτες συνέπειές της.
Στη συνάντησή τους στο Cancún, έναν χρόνο μετά, τα 190 έθνη που συμμετείχαν στο διάλογο των ΗΕ προχώρησαν στην ίδρυση ενός Πράσινου Ταμείου με στόχο τη μεταφορά χρημάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το ταμείο θα διοικείται από ένα συμβούλιο 24 μελών, στο οποίο θα εκπροσωπούνται αναλογικά ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.
euractiv.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου