Οι εισβολές χάκερ σε κρίσιμα συστήματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα με κίνδυνο να προκληθούν «τεράστιες ζημιές» ή να «χαθούν ανθρώπινες ζωές» προειδοποίησε η Shell.
«Καταγράφουμε αύξηση στον αριθμό των επιθέσεων στα πληροφοριακά μας συστήματα με
διάφορα κίνητρα, εγκληματικά ή εμπορικά» δήλωσε ο Λούντολφ Λούεμαν, υπεύθυνος για τα δίκτυα υπολογιστών της μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας.
«Καταγράφουμε έναν αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων με ξεκάθαρα εμπορικά κίνητρα, οι οποίες εστιάζονται στην έρευνα και ανάπτυξη, προκειμένου να κερδίσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» είπε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου που πραγματοποιείται στη Ντόχα του Κατάρ.
Με άλλα λόγια, οι εισβολείς δρουν συχνά ως κατάσκοποι με στόχο την υποκλοπή εταιρικών μυστικών.
Ο Λούεμαν προειδοποίησε όμως και για κυβερνοεπιθέσεις με στόχο το σαμποτάζ, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες.
«Αν κανείς αποκτήσει πρόσβαση και μπορεί να ελέγξει το άνοιγμα και το κλείσιμο βαλβίδων [...] μπορείτε να φανταστείτε τι θα συμβεί. Θα κοστίσει ζωές, θα κοστίσει στην παραγωγή, θα κοστίσει χρήματα, θα προκαλέσει πυρκαγιές [...] και περιβαλλοντικές βλάβες. Μιλάμε για τεράστιες, τεράστιες ζημιές» είπε, όπως αναφέρει το Reuters.
Ο Λούεμαν αναφέρθηκε επίσης στο διαβόητο ηλεκτρονικό σκουλήκι Stuxnet, το οποίο φαίνεται ότι είχε σχεδιαστεί για να προκαλέσει σαμποτάζ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Δεδομένου ότι το Stuxnet ήταν το πρώτο κακόβουλο πρόγραμμα που βάζει στο στόχαστρο βιομηχανικά συστήματα ελέγχου, κάθε εταιρεία που βασίζεται σε υπολογιστές για τη λειτουργία της έχει λόγο να ανησυχεί.
Η προειδοποίηση της Shell έρχεται εξάλλου λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις για εκτεταμένες κυβερνοεπιθέσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Νορβηγίας.
Είχε προηγηθεί λίγους μήνες νωρίτερα η αποκάλυψη της εταιρείας ασφάλειας υπολογιστών McAfee για κυβερνοεπιθέσεις που έπληξαν πετρελαϊκές εταιρείες και στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου