Σάββατο, Ιανουαρίου 14, 2012

Πρόταση βόμβα (σε σχέση με τα ισχύοντα) για μηδενικό κούρεμα στα ομόλογα, και μεγάλο κούρεμα στους τόκους, με επιμήκυνση χρέους 30 ετών

Των Νίκου Κωτσικόπουλου,
Γιάννη Βασιλακόπουλου

-Εξοικονόμηση τόκων 3 δις ευρώ ετησίως και μικρότερη επιβάρυνση με νέο δάνειο.

Μία νέα βελτιωμένη πρόταση, («βόμβα» με τα ισχύοντα δεδομένα), για το χρέος προωθούν τραπεζικά στελέχη, με στήριξη στελεχών και της ΕΚΤ.


Προβλέπει να μην γίνει ούτε ευρώ κούρεμα, στην ονομαστική αξία των ομολόγων, αλλά απαιτεί πολύ μεγάλο «κούρεμα των επιτοκίων» ώστε να πέσουν σε μέσα επίπεδα στο 1,61% με ταυτόχρονη παράταση εξόφλησης (επιμήκυνση ωρίμανσης) των ομολόγων συν 30 χρόνια από την ημέρα που λήγουν (Τ+30).

Την πρόταση ρίχνουν, τώρα, τραπεζίτες, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι μία πολύ συμφέρουσα λύση για όλους:

Τόσο τις ελληνικές τράπεζες και τους μετόχους τους, όσο και το δημόσιο.

Η πρόταση είναι κατά πολύ καλύτερη από αυτές που επεξεργάζονται τώρα δανειστές, τρόικα, δημόσιο, αλλά η αλήθεια είναι ότι με κανένα τρόπο, δεν είναι αυτό που θα ήθελε ο Έλληνας πολίτης.

Την παρουσιάζει και αναλύει αποκλειστικά το NewsTr@p, το οποίο έχει στην κατοχή του εμπιστευτικά έγγραφα με τα μαθηματικά μοντέλα για την παρούσα αξία και τις απομειώσεις σε διάφορα σενάρια για το ομολογιακό χρέος, τα οποία μάλλον δεν ενδιαφέρουν τον μέσο αναγνώστη.

Η ουσία είναι, ότι με την πρόταση αυτή ανακύπτει σοβαρό όφελος εξοικονόμησης τόκων 2,7-3 δις ευρώ ετησίως, με την ετήσια επιβάρυνση, να πέφτει από τα 5,9-6,2 δις ευρώ στα 3,2 δις ευρώ...

Πάντως η προτεινόμενη λύση, δεν ασχολείται με το θέμα του Αγγλικού Δικαίου στα νέα ομόλογα το οποίο είναι το πλέον κομβικό.

Μένει ανοικτό; Παρακάμπτεται;

Το Αγγλικό Δίκαιο, είναι το πιο αρνητικό στοιχείο της επεξεργαζόμενης συμφωνίας για το ομολογιακό χρέος και είναι σημαντικό ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ.

Θετικό είναι ότι η πρόταση προβλέπει, μείωση δανείου- χρέους κατά 60 δις ευρώ από 130 δις ευρώ συνολικά στο νέο δεύτερο δανειακό πακέτο της τρόικας που μας δίνεται με το στανιό, για να κάνουμε «ντε και καλά» το κούρεμα, που θα είναι στο Αγγλικό Δίκαιο.

Δηλαδή, για να καταλάβει εδώ ο αναγνώστης τι συμβαίνει:

Το δημόσιο έχει ήδη υποχρεωθεί και συμφωνήσει με την τρόικα, να πάρει μετά τα πρώτα 110 δις ευρώ (έχει δανεισθεί μέχρι τώρα 73 δις ευρώ) και νέο δάνειο 130 δις ευρώ. Όλα αυτά θα είναι σε Αγγλικό Δίκαιο και με εγγυήσεις της ελληνικής περιουσίας όπως το πρώτο δάνειο των 110 δις ευρώ με την κατάπτυστη, Αντισυνταγματική, επονείδιστη, επαχθή και απεχθή, πρώτη δανειακή σύμβαση.

Με το νέο δάνειο σχεδιάζεται να αλλάξουν ομόλογα αξίας 206 δις ευρώ σε Ελληνικό Δίκαιο που θα μπορούσαν να διαγραφούν εν ανάγκη ακόμα και 90% σε ομόλογα Αγγλικού Δικαίου, με εγγυήσεις.

Η νέα πρόταση δεν αναφέρει σε ποιο Δίκαιο θα είναι τα νέα ομόλογα.

Ωστόσο, επιτρέπει μικρότερη επιβάρυνση στο νέο δάνειο του δημοσίου πάντα στο Αγγλικό Δίκαιο. Η πρόταση απαιτεί επιβάρυνση «μόλις» 70 δις ευρώ αντί για 130 δις ευρώ που προβλέπει το κοστούμι που μας ράβουν... Από την άλλη δεν γίνεται αναφορά στο θέμα του Δικαίου που θα διέπει τα νέα ομόλογα

Προβλέπει έστω και αόριστα, ότι τα νέα ομόλογα θα είναι με κάποια μορφή εγγυημένα... Γιατί να υπάρχουν εγγυήσεις; Και αυτό παραμένει πάντα έντονα αρνητικό όπως προβλέπουν όλες οι προτάσεις και αυτές που τώρα εξετάζονται.

Η πιθανή απώλεια ιδιωτικής ή δημόσιας περιουσίας του Δημοσίου παραμένει. Γιατί να υπάρχουν εγγυήσεις;

Η πρόταση είναι μία συμβατική λύση αναδιάρθρωσης η οποία προβλέπει ότι το ονομαστικό ομολογιακό χρέος των 206 δις ευρώ πλην ομολόγων που έχει η ΕΚΤ, δεν θα μειωθεί και θα μείνει ως έχει, αλλά τελικά θα προκύψει μεγαλύτερο όφελος από το κούρεμα που ετοιμάζεται τώρα (ναι, είναι τόσο άθλια η παρούσα μεθόδευση).

Τα οφέλη σε σχέση με το κούρεμα που τώρα ετοιμάζεται, σύμφωνα με την πρόταση, θα προκύψουν:

*Από την μείωση των επιτοκίων και επομένως της ετήσιας επιβάρυνσης για εξυπηρέτηση τόκων, άρα και με μείωση του ελλείμματος του δημοσίου.

*Από τη μακροχρόνια μείωση του χρέους λόγω ανατοκισμού.

*Από μείωση του νέου χρέους –δανεισμού, με δάνειο συνολικά 130 δις ευρώ από την τρόϊκα, κατά 60 δις ευρώ (30 για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και 30 δις ευρώ για «προκαταβολή» και άμεση καταβολή ποσού στους ιδιώτες ταυτόχρονα με τα νέα ομόλογα μειωμένης ονομαστικής αξίας).

*Από την πιθανότητα να γίνει η πρόταση «πιλότος», για ανάλογη ρύθμιση στα ομόλογα που αγόρασε και κατέχει τώρα η ΕΚΤ (υπολογίζονται σε περίπου 50 δις ευρώ). Επειδή δηλαδή η ΕΚΤ ως θεσμικός δανειστής και λόγω καταστατικού δεν μπορεί να δεχθεί «κούρεμα» στην αξία των ομολόγων, μπορεί όμως να δεχθεί αργότερα «κούρεμα» στο επιτόκιο και να το δεχθούν ίσως και οι άλλοι θεσμικοί δανειστές.

*Από την δυνατότητα να προσφέρουν πρόσβαση σε ικανά ποσά δανεισμού της ΕΚΤ, σε τράπεζες και το δημόσιο, εφόσον είναι με κάποιο τρόπο (;;;) εγγυημένα. (Δεν αναφέρεται αλλά είναι σαφές ότι έτσι οι τιμές των ομολόγων στην δευτερογενή αγορά θα αυξηθούν οπωσδήποτε, έστω και λίγο).

Ωστόσο κι ενώ η πρόταση αυτή πράγματι μπορεί να είναι καλύτερη από αυτά που ετοιμάζονται και ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες και τους μετόχους τους οι οποίοι δεν θα υποστούν σοβαρή ζημιά και δεν θα υποχρεωθούν σε τεράστιες αυξήσεις κεφαλαίου ή τρομακτική καταστροφή των ίδιων κεφαλαίων τους (με αποτέλεσμα να γίνουν «ζόμπι» και να μην δανείζουν παρά το ότι δεν θα κλείσουν, όπως όλοι οι γνώστες της τραπεζικής ομολογούν), έχει και αρνητικά.

Τα αρνητικά της πρότασης δεν είναι λίγα, μια και το ελληνικό δημόσιο κινούμενο σε απόλυτα συμβατικούς δρόμους έχει περιέλθει σε αδιέξοδα, με την Ελλάδα να φοβάται να μην θίξει οποιοδήποτε συμφέρον, εκτός από αυτό των πολιτών της. Τα αρνητικά της πρότασης λοιπόν, είναι:

Πρώτον, προϋποθέτει πάντα, ότι τα νέα ομόλογα με μειωμένο επιτόκιο, θα είναι με μια μορφή εγγυημένα. Αυτό άλλωστε είναι απαραίτητο με τον τρόπο που προβλέπεται να υλοποιηθεί η πρόταση, αλλά και για να προκύψει το όφελος του δανεισμού τραπεζών μέσω ΕΚΤ, με εγγύηση αυτά τα ομόλογα.

Δεύτερον, δεν μειώνεται καθόλου το ονομαστικό ομολογιακό χρέος και είναι πράγματι ανάγκη, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να μειωθεί, όχι μόνον γιατί είναι επαχθές και απεχθές, αλλά επειδή σε τελική ανάλυση, αν δεν μειωθεί και πάλι δεν θα μπορεί να είναι βιώσιμο και θα αποτελεί βαρίδι για δανεισμό, επενδύσεις και προϋπολογισμό.

Ανάλογες προτάσεις είχαν κάνει παλαιότερα ελληνικές τράπεζες λαμβάνοντας υπόψη και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ τώρα η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται από την Κύπρο, η Κεντρική Τράπεζα της οποίας εύλογα, δεν θέλει το «κούρεμα».

Στελέχη από την Κύπρο, αποδεικνύουν με την πρότασή τους, ότι σε σχέση με αυτό που ετοιμάζεται, το δημόσιο θα πληρώσει λιγότερους τόκους, θα έχει μικρότερη ετήσια επιβάρυνση και έλλειμμα, ενώ μακροχρόνια θα μειώσει πραγματικά το χρέος.

Ειδικότερα στην πρόταση αφού αναλύονται διεξοδικά οι επιπτώσεις σε κάθε σενάριο απομείωσης της παρούσας αξίας, αναφέρονται τα εξής:

«Κατόπιν αυτών η εναλλακτική πρόταση, για τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, σκιαγραφείται ως εξής :

Ο κάτοχος θα δεχθεί μία επιμήκυνση της λήξεως του κατεχόμενου ομολόγου κατά 30 έτη.

Ο κάτοχος θα δεχθεί κατ' αρχήν ένα κούρεμα της ονομαστικής αξίας ίση προς το 50% αυτής και ένα συμφωνημένο επιτόκιο (εκτιμάται ότι αυτό θα είναι της τάξεως του 5% ετησίως).

Το Ελληνικό Δημόσιο αντί για αυτό θα καταβάλλει κατά την 30ετή διάρκεια του κουρεμένου ομολόγου ένα μικρότερο (ισοδύναμο) επιτόκιο και έναντι αυτού θα αυξήσει την αξία του κουρεμένου ομολόγου στο 100% της αρχικής ονομαστικής του τιμής.»

Αναφέρεται ακόμα ότι: «Η εξυπηρέτηση του τμήματος του Δημόσιου Χρέους που κατέχουν ιδιώτες, απαιτεί σήμερα την ετήσια καταβολή τόκων της τάξεως των 10,00 δις ευρώ. Εάν κουρευτούν οι ονομαστικές τιμές των κατεχόμενων ομολόγων (50% haircut) με ή χωρίς τμηματική καταβολή μετρητών (15% της ονομαστικής αξίας) η ανωτέρω ετήσια δαπάνη γίνεται 5,90 δις ευρώ ή 6,20 δις ευρώ αντίστοιχα.

Στην περίπτωση κουρέματος των τόκων η ανωτέρω δαπάνη είναι της τάξεως των 3,20 δις ευρώ δηλαδή υπάρχει μία ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης 2,70 δις ευρώ ή 3,00 δις ευρώ αντίστοιχα.

Η παραπάνω εξοικονόμηση θα λειτουργήσει άμεσα για τον περιορισμό του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και την χρηματοδότηση της ανάπτυξης ενώ στο απώτερο μέλλον θα χρησιμεύσει στον περιορισμό του χρέους.»

Newstrap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου