Τρίτη, Ιανουαρίου 17, 2012

Μόντι: Υπάρχει κίνδυνος βίαιης αναταραχής

Σε ευθεία σύγκρουση με το Βερολίνο φαίνεται πως έρχεται ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας ζητώντας μεγαλύτερη στήριξη από την κυβέρνηση της A. Merkel προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος βίαιης αναταραχής στη χώρα.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Μ. Monti δήλωσε πως η Ρώμη θα προσπαθήσει να πείσει την γερμανική κυβέρνηση ότι «είναι προς το δικό της συμφέρον να δώσει λίγο από τη δημοσιονομική της βαρύτητα για να μειωθεί το κόστος δανεισμού στην Ιταλία και άλλες υπερχρεωμένες κυβερνήσεις.

«Το ενιαίο νόμισμα έχει επιφέρει τεράστια οφέλη… και ίσως περισσότερο στην Γερμανία περισσότερο από τους άλλους» υποστηρίζει ο κ. Μόντι και συμπληρώνει πως σε αντάλλαγμα για τη δημοσιονομική λιτότητα «θα πρέπει να υπάρξει κάποια εμφανής βελτίωση κάπου αλλού», δήλωσε.

«Σε μία χώρα σαν την Ιταλία το «κάπου αλλού» μπορεί να είναι μόνο στα επιτόκια», πρόσθεσε.

Οι Financial Times, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Μόντι, επισημαίνουν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφώς ζητά από την Γερμανίδα καγκελάριο να υποχωρήσει σε κάποιο βασικό θέμα: είτε στην στήριξη των ευρωομολόγων , είτε στην στήριξη των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης με περισσότερα κεφάλαια.

«Όσο περισσότεροι οι υπερχρεωμένες χώρες δείχνουν ότι έχουν καταλάβει την ανάγκη για πειθαρχία…. τόσο πιο χαλαρή θα πρέπει να αισθάνεται η Γερμανία. Εάν δεν αναγνωριστεί αυτή η ισχυρή στροφή προς την πειθαρχία και τη σταθερότητα (από τις υπερχρεωμένες χώρες) και δεν αρχίσει σταδιακά να αναπτύσσεται μία συγκεκριμένη προσέγγιση στα χρηματοοικονομικά θέματα, τότε θα υπάρξει ισχυρή βίαιη αντίδραση στις χώρες που υπόκεινται αυτές τις τεράστιες προσπάθειες πειθαρχίας», τονίζει ο Μonti.

Euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου