Τρίτη, Ιανουαρίου 31, 2012

Γερμανός τραπεζίτης: Δείξτε κατανόηση για την Ελλάδα

Tην αισιοδοξία του για την πορεία της Ελλάδας εξέφρασε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της τράπεζας Bremer Landesbank, Φόλκερ Χέλμαγιερ, ζητώντας από τους συμπατριώτες του να δείξουν κατανόηση για την Ελλάδα.



Επικαλούμενος την παραδοχή της Γερμανίας ότι έγιναν λάθη στην κρίση του ευρώ, όπως σημείωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ένα από αυτά ήταν και πως «αφήσαμε την Ελλάδα να την κυνηγούν οι αγορές κάθε τρεις μήνες».

Σημείωσε μάλιστα πως «μία χώρα σαν την Ελλάδα, με αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει τα πράγματα με την επιτυχία που το έκανε η Ιρλανδία, για παράδειγμα. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, η Ελλάδα είναι ένα σχετικά βατό πρόβλημα».

«Το κρατικό χρέος είναι 370 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτά τα χρήματα αν μη τι άλλο είναι ένα ρίσκο που μπορούμε να υπολογίσουμε. Αν όμως αποτύχει η Ευρώπη, το ρίσκο θα είναι ανυπολόγιστο: παγκόσμια ύφεση, ίσως και πολιτική αποσταθεροποίηση», προειδοποιεί ο Φόλκερ Χέλμαγιερ.

Ο Γερμανός τραπεζίτης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει το 80% των μεταρρυθμίσεων και το ποσοστό λάθους, που είναι 20%, οφείλεται σε έλλειψη αποτελεσματικότητας στη διοίκηση.

Παράλληλα επικρίνει το γεγονός ότι, με αφετηρία και αφορμή τις καθυστερήσεις ή και τις αποτυχίες στην υλοποίηση των στόχων, οι αναφορές στην ελληνική οικονομία συνήθως επικεντρώνονται αποκλειστικά στην αρνητική ανάγνωση, χωρίς να υπενθυμίζεται η σχετική πρόοδος που έχει επιτευχθεί. Μία πρόοδος που δεν είναι καθόλου αυτονόητη, αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον και κυρίως την πρωτοφανή ύφεση που μαστίζει την ελληνική οικονομία.

«Τα δύο τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 11%, πρόκειται για τεράστια ύφεση, και παρ΄όλ΄αυτά κατέστη δυνατό να μειωθεί ο νέος δανεισμός από 15,4% στο 9-9,5% του ΑΕΠ. Το ότι δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος του 7,6% οφείλεται σε αίτια συγκυριακά και όχι δομικά. Και θα ήθελα να ακούσω από τους πολιτικούς και τους οικονομολόγους ότι μία τέτοια μείωση του νέου δανεισμού μέσα σε τέτοια ύφεση δείχνει τη διάθεση για μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν το ακούω. Έχουμε επικεντρωθεί αποκλειστικά στις αρνητικές πτυχές».

πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου